Luka Dončić med zabijanjem na tekmi vzhajajočih zvezd v dresu Sveta. Foto: AP
Luka Dončić med zabijanjem na tekmi vzhajajočih zvezd v dresu Sveta. Foto: AP

Nesporni favorit za naziv najboljšega novinca sezone je namreč petkov večer sklenil s 13 točkami, 9 podajami in 5 skoki. Luka Dončić je najbolj navdušil s podajama alley-oop za zabijanja DeAndreja Aytona in Laurija Markkanena, medtem ko mu sam met ni šel od rok, zgrešil je tudi eno lahko plaganje, za tri točke je metal le 3/9, vseeno pa je na začetku 2. polčasa postregel s svojim zaščitnim znakom ‒ trojko po koraku nazaj.

Na šovu se je Dončić bolj posvečal intervjujem in zakulisju kot samemu dokazovanju pred vrstniki in eno leto bolj izkušenim najmladcem Lige NBA. Vodilni ameriški spletni portal ESPN je tako prvemu igralcu Dallasa za nastop na tekmi vzhajajočih zvezd namenil tretjo najnižjo oceno v reprezentanci Sveta. Dončić je sicer po Benu Udrihu drugi slovenski košarkar na prestižnem soočenju najboljših mladih igralcev NBA-ja.

Koga bo komisar izbral za menjavo Davisu?
Dončić še vedno upa, da bo vpoklican kot rezerva namesto poškodovanega Anthonyja Davisa za osrednjo tekmo All Starja, ko se bosta v ponedeljek ob 3.00 pomerili moštvi LeBrona Jamesa in Giannisa Antetokounmpa. A po zapisih v ameriških medijih je bolj verjetno, da bo komisar lige Adam Silver izbral Derricka Rosa. Lani je sicer alfa in omega Lige NBA kot rezervista že izbral Slovenca, s čimer je Goran Dragić postal prvi Slovenec, ki je zaigral na osrednji tekmi All Star vikenda.

19-letni Ljubljančan bo v noči na soboto tekmoval še na spretnostnem poligonu, kjer morajo igralci v čim krajšem času prikazani veščine vodenja žoge, podajanja in metanja na koš, ter v metanju trojk in zabijanju. Tekmeci Dončića bodo Mike Conley, Trae Young, De'Aaron Fox, Jayson Tatum, Nikola Jokić, Kyle Kuzma in Nikola Vučević.

Kuzma MVP in prinesel ZDA vodstvo v seriji
Igralec Los Angeles Lakers Kyle Kuzma je bil 35 točkami prvi strelec in na koncu razglašen tudi za najkoristnejšega igralca tekme, na kateri so igrali igralci, ki so v najmočnejši košarkarski ligi na svetu prvo ali drugo sezono. To je bil pravi festival trojk, igralci so jih zadeli 37, ter zabijanj (55), brez pravih obramb, vsi skupaj so metali le 12 prostih metov.

Kuzma je iz igre metal 15:27, imel je še šest skokov, Jayson Tatum (Boston Celtics) je dodal 30 točk za zmagovito zasedbo. V ekipi Sveta so igrali igralci desetih narodnosti, Ben Simmons (Philadelphia 76ers) je bil z 28 točkami prvi strelec, Lauri Markkanen (Chicago Bulls) jih je prispeval 21. Peto leto so igrali košarkarji ZDA proti ekipi Sveta, ki še vedno vodi s 3:2 v zmagah.


ALL STAR VIKEND, Charlotte

SVET - ZDA 144:161
Simmons 28, Markkanen 21, Ayton, Bogdanović in Gilgeous po 15, Dončić 13 (iz igre 5/12, za tri 3/9), 9 podaj in 5 skokov ter 2 izgubljeni žogi v 24 minutah igre; Kuzma 25, Tatum 30, Young 25, Mitchell 20, Bagley 14.

Ponedeljek ob 3.00:
EKIPA LEBRON - EKIPA GIANNIS