Luka Dončić prodira ob LeBronu Jamesu. Foto: Reuters
Luka Dončić prodira ob LeBronu Jamesu. Foto: Reuters

19-letnik, ki bo najstniška leta zapustil 28. februarja, je bil z 21 točkami, 10 podajami in 9 skoki arhitekt zmage Dallasa nad New Orleansom. Ob metanju prostih metov ob koncu tekme je v razprodani dvorani v Dallasu odmevalo "MVP, MVP" (video desno), kratica, s katero označujejo najkoristnejšega igralca lige. Pretirano? Za zdaj zagotovo, toda statistični kazalci so dober smerokaz, da se dogaja nekaj posebnega. Dončić je namreč na treh izmed zadnjih petih tekem dosegel nekaj, kar je pred njim v najstniških letih v zgodovini uspelo le še velikemu LeBronu Jamesu.

Najstniške primerjave Luka-LeBron

Dončić od MVP-ja final foura Evrolige do blestečega uvoda v Dallasu

"Kaj naj rečem, čudovito je slišati kaj takega. Vsi veste, da je LeBron moj idol," je o primerjavi z najboljšim košarkarjem na svetu povedal Dončić. James je podobne številke kot Dončić dosegel 26. decembra 2004. Štiri dni pred 20. rojstnim dnem je v dresu Clevelanda proti New Orleansu vknjižil 22 točk, 14 podaj in 9 skokov.

Pedantni ameriški statistiki so najstniško primerjavo Dončić-James nadaljevali s predstavo Slovenca proti Denverju, ko je dosegel 23 točk, 12 podaj in 6 skokov. James je kot novinec marca 2004 New Jerseyju nasul 41 točk in dodal 13 podaj ter 6 skokov. Dončić je proti LA Clippersom 20 decembra dosegel 32 točk, 5 podaj in 4 ukradene žoge. Edini najstnik, ki je dosegel ali presegel te številke, je bil James decembra 2003 proti Philadelphii (36 točk, 5 podaj, štiri ukradene žoge).

James je pred kratkim naštel košarkarje, s katerimi bi rad igral (video levo od 2:53 naprej). Med njimi je bil tudi Dončić. "Morda nekega dne, bomo videli," je z nasmehom povedal Dončić, ki ima trenutno v prvi sezoni povprečje 19 točk, 6,7 skoka in 5,1 podaje na tekmo. James v svoji prvi sezoni? 20,9 točke, 5,9 podaje in 5,5 skoka. "Godijo mi te primerjave. Dajejo mi dodatno energijo za še bolj trdo delo na treningu, da postanem še boljši," je odločen Dončić.

Rekord še vedno v rokah Fultza
Dončić je bil pri 19 letih in 301 dnevu blizu rekorda Markela Fultza, ki je lani ob koncu sezone v dresu Philadelphie dosegel trojni dvojček pri 19 letih in 317 dnevih. "Sam sem lovil zmago, ne trojni dvojček. Če bi bila razlika višja, bi ga morda še napadel," je dejal Dončić.

Barea: Žoga mora biti v rokah Luke
Zvezdniški status pa Luka nima le pri navijačih, ki ga prav tako oblegajo na gostovanjih, ampak tudi soigralcih. "Zagotovo mora biti žoga ob koncu, še posebej v zadnjem napadu, v njegovih rokah. On preprosto obožuje take situacije. On je organizator igre, je visok, zna podati, ima ta korak nazaj, s katerim se lahko otrese vsakega nasprotnika," pravi njegov konkurent na branilskem položaju J. J. Barea. Morda največjo pohvalo mu je dal legendarni Dirk Nowitzki: "Luka bolj kot novinec igra kot veteran. Že zdaj si je v ligi naredil ime. Če te že po nekaj mesecih poznajo po prvem imenu, je to dober znak."