Zoran Dragić se je hitro izkazal za veliko okrepitev Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić se je hitro izkazal za veliko okrepitev Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je v petek osvojila pokal Spar, 32-letni Ljubljančan pa je bil na zaključnem turnirju njen prvi strelec. V polfinalu je proti Krki, potem ko je ob visoki razliki presedel celotno zadnjo četrtino, dosegel 18, v finalu pa na obračunu s Heliosom 21 točk. Zmaji so bili v zadnjih dveh sezonah veliki favoriti pokalnega tekmovanja, a so se dvakrat opekli. Letos, ko imajo na papirju nedvomno najboljšo ekipo zadnjih sezon, še posebej po prihodu Yogija Ferrella, Alena Omića in Dragića, pa so bili na turnirju razred zase in so vlogo z dvema zanesljivima zmagama tudi upravičili.

Sorodna novica Murić: Upam, da bo ta "klapa" ostala čim dlje skupaj

Proti Novomeščanom so ves čas vodili z lepo prednostjo, proti Domžalčanom so bili sicer ob polčasu v minimalnem zaostanku, a so v drugem delu hitro naredili razliko, ki so jo zlahka nadzorovali. "Ta lovorika je bila eden izmed ciljev sezone. Olimpija pokala ni osvojila že pet let. Zdaj nam je uspelo. Potrdili smo, da imamo dobro ekipo. V finalu smo proti Heliosu dobro začeli, ampak potem smo nadaljevali malce ležerno. Nasprotniki so dobro zadevali za tri, toda v drugem polčasu smo strnili vrste v obrambi, pokazali pravi obraz in zasluženo dobili naslov," je za MMC povedal Dragić. Turnir je bil odigran na Kodeljevem, kjer se je Zoran na začetku športne poti uveljavil v dresu Slovana.

Pomemben člen pri dvigu forme Cedevite Olimpije

Leta 2010 je "z ljubljanskega dvorišča" pobegnil Olimpiji v Novo mesto, kjer je dvakrat postal državni prvak, nato pa je sledila selitev v Španijo. Na začetku januarja se je vrnil v domovino in vendarle sklenil sodelovanje z Olimpijo. Po dobrem mesecu igranja v najuspešnejšem slovenskem klubu je torej dvignil pokal, lovoriko, ki je doslej še ni osvojil: "Kljub dvema zmagama ni bilo lahko. Vsak hoče biti boljši od Olimpije. Ko sem igral za Krko, smo hoteli premagati Olimpijo. V pokalu se igra ena tekma in lahko se zgodi marsikaj. Nasprotnik ima dober dan, ti imaš slabega in potem lahko pride do presenečenja. V prvem polčasu je Helios dokazal, da še zdaleč ni slaba ekipa. Imajo talentirane mlade igralce in za zmago smo se morali zares potruditi."

Dragić je v Stožice prišel kot velika okrepitev, hitro pa je tudi upravičil pričakovanja. Sicer so zmaji januarja ravno po pridobitvi Zorana imeli težave s covidom, nato so po koncu prisilnega premora doživeli nekaj porazov, zdaj pa so tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA ujeli zmagoviti ritem. Izkušeni Ljubljančan je hitro postal pomemben člen vrste Jurice Golemca in prispeval velik delež k dvigu forme zmajev. Že vso kariero slovi kot nepopustljiv borec, ki vsaki ekipi prinaša dodatno energijo. Olimpija je z njegovim prihodom dobila novo dimenzijo v napadu, saj je zelo nevaren s hitrimi in iznajdljivimi prodori, zna zadevati tudi z razdalje, še boljša pa je zdaj ljubljanska tranzicijska igra, kjer nasprotnikom največ preglavic povzročata skupaj z Jako Blažičem. Obenem je mlajši izmed bratov Dragić vedno slovel kot dober obrambni igralec, kar je prav tako velika pridobitev za Olimpijo, ki je imela prav v obrambi letos največ težav.

Vesel, da je prišel v Ljubljano

"Kar nekaj igralcev sem poznal od prej iz reprezentance in sem vedel, kako igrajo. Tako sem se lahko hitro prilagodil in sem zelo vesel, da lahko pomagam Olimpiji. Želja vsakega igralca je, da igra na čim višji ravni. Kar se je zgodilo v Kaunasu, se je. To je zdaj za mano, sem pa vesel, da sem prišel v Ljubljano, imam tu pomembno vlogo, lahko pomagam klubu in osvajam naslove," je dejal dolgoletni slovenski reprezentant, ki je bil večkrat v pogovorih z Olimpijo, toda do dogovora vse do letošnjega januarja torej ni prišlo. Tudi pred sezono so bili v stiku, na koncu pa je odšel v Žalgiris, kjer je spodbudno začel, toda nato pod taktirko Jureta Zdovca igral vse manj. Po prekinitvi pogodbe je iskal klub, kjer bi imel vlogo, kot jo ima zdaj v rodni Ljubljani.

Zmaji so po neposrečenem začetku sezone naredili kadrovske rošade, s katerimi so okrepili zasedbo, po prihodu Dragića pa so se že tako velika pričakovanja in ambicije še povečali. Zdaj sta pred njimi ključna meseca marec in april, kjer se bodo bojevali za končnico Lige ABA in Evropskega pokala: "Po reprezentančnem odmoru nas čakajo zelo pomembne tekme. Že takoj sta na vrsti dve evropski zapored doma, ki ju moramo dobiti, da se uvrstimo v izločilne boje. V jadranski ligi smo zdaj četrti, a se ne bomo ustavili. Hočemo še višje. Imamo tri zmage manj od Budućnosti. Težko bo to razliko nadomestiti. Dobiti moramo tiste tekme, ki jih na papirju moramo, in vsaj zadržati to mesto."

Slovenija proti Finski še močnejša kot novembra

Novembra ni mogel pomagati Sloveniji, saj je Žalgiris igral v Evroligi, proti Finski pa bo znova eden ključnih mož reprezentance. Foto: AP
Novembra ni mogel pomagati Sloveniji, saj je Žalgiris igral v Evroligi, proti Finski pa bo znova eden ključnih mož reprezentance. Foto: AP

Še pred nadaljevanjem klubske sezone bo Dragić znova oblekel reprezentančno majico. Več kot deset let je že eden izmed nosilcev izbrane vrste. Manjkal je le leta 2017 na zgodovinskem EuroBasketu, kar mu je preprečila poškodba. Po uspešnem poletju, ko je bil med ključnimi možmi pohoda do olimpijskega polfinala, je novembra, čeprav je Žalgiris igral v Evroligi, želel priti na prvi dve tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo, toda na koncu mu je sodelovanje klub preprečil. Slovenija je vseeno vpisala dve pomembni zmagi, bo pa zato Zoran eden izmed glavnih adutov selektorja Aleksandra Sekulića v prihajajočih obračunih s Finsko, ki bosta v petek in naslednji ponedeljek.

"Novembra sem hotel igrati. Tudi Jure Zdovc je rekel, da lahko grem, ampak se je potem predsednik odločil, da, če Litovci ne grejo, tudi jaz ne grem. Zdaj nas čakata dve tekmi s Finci, ki so težak nasprotnik. Znajo igrati košarko, imajo dobre igralce, predvsem nevarne strelce in morali bomo biti pozorni, saj lahko presenetijo. Igramo v praktično popolni postavi, s skoraj vsemi olimpijci, kar je velik plus. Upam, da dobimo obe tekmi, kar bi pomenilo, da smo z eno nogo že skoraj na svetovnem prvenstvu," je dodal Dragić.

Sekulić zadovoljen, da se bo treba pripraviti le na enega tekmeca