Jurica Golemac je državni prvak že postal s Koprom Primorsko pred dvema letoma, Dalibor Damjanović pa je z osvojenim pokalom v nedeljo prišel do največjega uspeha na trenerski poti. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac je državni prvak že postal s Koprom Primorsko pred dvema letoma, Dalibor Damjanović pa je z osvojenim pokalom v nedeljo prišel do največjega uspeha na trenerski poti. Foto: www.alesfevzer.com

Najuspešnejši slovenski ekipi sta se srečali že v soboto v pokalnem polfinalu na Kodeljevem, kjer so imeli zmaji še 53 sekund pred koncem osem točk prednosti, nato pa je sledil senzacionalen preobrat in s trojko Luke Lapornika se je po seriji 10:0 v finale uvrstila Krka. "Za nami je kar težka sezona in pozna se že utrujenost. Po pokalu je utrujenost še večja. Do začetka finala se želimo dobro regenerirati in pripraviti glave na te tekme. Olimpija je glede na kader in proračun favorit, a to je treba pokazati na terenu. Dali bomo maksimum in videli, kam nas bo to pripeljalo. Veseli nas, da lahko končno zaigramo pred občinstvom. To smo si želeli vso sezono, pogrešali smo gledalce in upam, da bodo dvorane čim bolj polne," je dejal MVP zaključnega turnirja Pokala Spar in kapetan novomeške zasedbe.

Po sproščanju ukrepov bodo po več kot letu dni že na prvi tekmi, ki bo v sredo ob 20.30 v Stožicah, lahko prisotni gledalci. Lani je bila sezona zaradi pandemije covida-19 prekinjena in posledično tudi odpovedana, tako da državni prvak ni bil razglašen. "Igrati finale je vedno nekaj posebnega. Za to treniramo in igramo, ne glede na to, za katero tekmovanje gre. Veselimo se ga. Krka je proti koncu sezone ujela ritem. Po trenerski menjavi so vzpostavili kemijo, ki funkcionira, kar se vidi na terenu. Zelo jih spoštujemo. Serija bo dolga, treba je zmagati na treh tekmah in gremo korak po korak. Bomo videli, kdo si zasluži biti prvak Slovenije. Sem že čisto pozabil, kako je igrati pred gledalci, zato bi povabil vse navijače. Upam, da bodo v čim večjem številu prišli podpret Olimpijo in gledat dobro košarko," je dodal ljubljanski kapetan Jaka Blažič.

Ker lani Liga Nova KBM ni bila odigrana do konca, je še vedno trenutni prvak iz leta 2019 Koper Primorska. Tedaj jo je vodil zdajšnji trener zmajev Jurica Golemac, naslova pa so se veselili Alen Hodžić in Ivan Marinković, ki pod njegovo taktirko igrata tudi v Ljubljani, ter Jan Kosi, ki je zdaj član Krke. Desetič se bosta v finalu pomerila najuspešnejša slovenska kluba. Olimpija ima po prvem mestu v Ligi za prvaka prednost domačega terena. Serija se bo igrala na tri zmage, srečanja pa si bodo sledila na dva dni. Novomeščani so se v finale prebili 11., prvič po treh letih, zadnji, sedmi naslov pa so osvojili leta 2014. Ljubljančani le trikrat do zdaj niso igrali v finalu, v katerem so bili do zdaj osemkrat neuspešni, od tega šestkrat proti Krki.

Sorodna novica Lovorika "super obliž" za vse težave v letošnji sezoni

Čestitke Krki za pokalno lovoriko. Veseli nas, da bodo na tekme lahko prišli gledalci. Upamo, da bodo prišli v čim večjem številu. Pokalni polfinale je pokazal, da bo finalna serija zelo zanimiva. Zagotovo bo zelo napeto. Krko zelo spoštujemo in dobro se poznamo. Igra disciplinirano in moderno košarko, zelo atletsko. V pokalu je pokazala, da nas ne čaka lahka naloga. Po tem porazu se moramo mentalno dvigniti in sezono končati z lovoriko, kar tudi pričakujemo od sebe.

Jurica Golemac

Olimpija lovi 18. naslov slovenskega prvaka – ob tem je bila še šestkrat jugoslovanski – in šele drugo lovoriko, odkar sta se pred slabima dvema letoma združila ljubljanski in zagrebški klub. V tem času je v vitrino pospravila le superpokal, veliko razočaranje pa je bil sobotni neuspeh v pokalu. Zmaji so namreč letos petkrat kar zanesljivo ugnali Krko, na najpomembnejši tekmi sezone do zdaj pa so jih presenetili Novomeščani. "Mislili smo, da imamo tekmo že dobljeno. Neverjetne napake in neumnosti, ki si jih tako izkušena ekipa ne sme dovoliti. Nismo uspeli pripeljati tekme do konca. Poudarjam, tega si ne smemo dovoliti, saj imamo izkušene igralce," je bil po polfinalu jezen Golemac.

Njegovi varovanci so letos zelo dobro nastopali v Evropskem pokalu, v katerem so izpolnili cilj z uvrstitvijo v drugi del tekmovanja. Toda čeprav so po dolgem času zmaji dosegli uspeh v Evropi, ostaja nekaj grenkega priokusa, ker je bila priložnost še za bistveno več. Bili so namreč v odličnem položaju v igri za osem najboljših, a nato v manj kot treh minutah zaključka dvoboja proti Virtusu zapravili devet točk naskoka, zatem klonili še v gosteh pri Budućnosti in ostali brez četrtfinala. V Ligi ABA so bili tudi na dobri poti v končnico, toda covid-19 jim je letos pošteno skrojil urnik. Tako so ob koncu imeli natrpan spored prestavljenih obračunov. Slavili so pomembno zmago na gostovanju pri Mornarju, zatem pa v končnici dvoboja s Crveno zvezdo znova lahkomiselno zapravili lepo prednost. Še vedno so imeli vse v svojih rokah, dokler si niso privoščili velikega spodrsljaja proti na papirju bistveno slabši Ciboni. Tako so v jadranskem tekmovanju zasedli peto mesto.

Olimpija je letos na šestih medsebojnih tekmah zmago slavila petkrat. Dobila je superpokalni dvoboj, oba v Ligi ABA in Ligi Nova KBM za prvaka, v polfinalu pokala pa je bila boljša Krka. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je letos na šestih medsebojnih tekmah zmago slavila petkrat. Dobila je superpokalni dvoboj, oba v Ligi ABA in Ligi Nova KBM za prvaka, v polfinalu pokala pa je bila boljša Krka. Foto: www.alesfevzer.com

Vesel sem, da veljajo novi pogoji glede gledalcev in nas bodo lahko prišli spodbujat. Upam, da bomo z dobrimi igrami upravičili mesto v finalu, da bodo tekme zanimive in borbene ter bodo imeli ljudje kaj videti.

Dalibor Damjanović

"Po vsaki tekmi moraš narediti zaključke. Ko zmagaš, je veliko lažje, ko izgubiš, pa težave pridejo bolj do izraza. Pogovarjamo se in delamo na tem, da se ne bi dogajale te napake. Seveda nismo hoteli zapraviti osem točk v zadnji minuti. Igralcu ni nalašč spodrsnilo, drugi pa ni nalašč napravil nešportne osebne napake. To se dogaja, a ni tragedija. Takšen je šport, sicer pa 'stavničarji' ne bi imeli profita. Moramo se sprijazniti s tem in izkoristiti za dodaten motiv in energijo. Bilo je težko, saj zadnji mesec nismo imeli pravega tekmovalnega dvoboja. Vse smo zlahka zmagali. Ni bilo potrebnega adrenalina. Po petih zmagah nad Krko, na teh tekmah še zdaleč nismo igrali odlično, je težko dopovedati igralcem, da je vsaka tekma zase. To je bil dober alarm pred finalom, da se zavedamo, da ne bo lahko. Na parketu je treba dati maksimum. Ime in denar ne igrata vloge, ampak jo igralci," je poudaril Golemac.

"Zgodili so se ti trije spodrsljaji v končnicah – Virtus, Zvezda in Krka. Treba je povedati, da smo spravili Olimpijo v tako situacijo, kot je ljubljansko občinstvo v zadnjih letih ni bilo vajeno – boj za Top 8 Evropskega pokala in polfinale Lige ABA. To so cilji, ki jih ta ekipa ima. Bili smo blizu, a se ni izšlo. Najbolj to boli nas, igralce, trenerje in vse ljudi v klubu. Vse bomo skušali uporabiti za še dodatno motivacijo v finalni seriji," je dodal Blažič. O težavah "koronasezone" je spregovoril tudi novomeški trener Dalibor Damjanović: "V sklepnem delu smo imeli ves čas poškodovane po štiri igralce. Ob Camphorju in Milovanoviću tudi Vrabca in Škedlja … To se ni omenjalo. Na koncu je pomembno samo, kako igraš in ali si izgubil ali zmagal. Recimo, Blažič je igral letos bombastično. Potem je zbolel za covidom-19 in normalno je, da, če se tak ključni igralec vrne v sklepnem delu sezone, ni isti, kot je bil prej. Ne more dajati, kar je pred boleznijo. Ti dejavniki so bili letos zelo pomembni. Moral si biti pameten kot trener in organizacija, da si vse skupaj izpeljal, šteje pa le rezultat."

Krka po pokalni lovoriki želi Olimpijo presenetiti še v DP-ju

V obeh taborih težav s poškodbami nimajo, je pa Damjanović povedal, da Rod Camphor in Milan Milovanović nista pripravljena za takšen ritem tekem, da bi dala ekipi, kar se od njiju pričakuje. V finalu ju bo uporabil, a z omejeno minutažo. "Pred nami je nov izziv. Finale igramo z Olimpijo, ki je zelo kakovostna ekipa. Ima močan igralski kader in je na vsakem položaju dobro pokrita. Hkrati ima izredno dober strokovni štab na čelu z Golemcem. Letos so imeli odlične rezultate v Evropskem pokalu in Ligi ABA. Vsi smo neučakani in želimo takoj na vrh, a to ne gre. Zato res čestitke Olimpiji za vse prikazano v tej sezoni. Čestital bi tudi svojim varovancem, da so prestali vse pritiske v zadnjih dveh mesecih. Obstali smo v Ligi ABA, v prvenstvu pa smo morali biti zelo pametni. Vse sile smo uprli v to, da smo si zagotovili drugo mesto pred končnico in se tako izognili Olimpiji do finala. Olimpija je favorit, saj ima dan več počitka za pripravo in regeneracijo, hkrati pa igra doma. Naša ideja je, da serija traja pet tekem. Do konca bomo iskali svojo priložnost, saj se finali ne igrajo, ampak zmagujejo," je pristavil.


Finale, prva tekma, sreda ob 20.30:
CEDEVITA OLIMPIJA - KRKA

Druga tekma, petek ob 16.00:
KRKA - CEDEVITA OLIMPIJA

Tretja tekma, nedelja ob 17.30:
CEDEVITA OLIMPIJA - KRKA

Igrajo na tri zmage. Morebitna četrta tekma bo v torek, 1. junija, peta pa v četrtek, 3. junija.