Marko Jagodić Kuridža je bil izbran tako za MVP-ja rednega dela kot tudi finala Lige ABA 2. Foto: MZT Skopje Aerodrom/Petr Stojanovski
Marko Jagodić Kuridža je bil izbran tako za MVP-ja rednega dela kot tudi finala Lige ABA 2. Foto: MZT Skopje Aerodrom/Petr Stojanovski

Prvi strelec Primorske je bil s 17 točkami Marko Jagodić Kuridža, ki je ujel tudi 14 odbitih žog. Izbran je bil tako za najkoristnejšega posameznika rednega dela Lige ABA 2 kot tudi finalne serije. 14 točk je dodal Lance Harris, Žan Mark Šiško pa deset. Pri MZT-ju sta izstopala Andrija Bojić z 20 in James Woodard z 18.

"Ostati moramo mirni," je dan pred tretjo tekmo finalne serije poudaril Jurica Golemac. Na prvih dveh srečanjih so njegovi varovanci hitro povedli z visoko razliko, ki so jo tudi brez težav zdržali. Na gostovanju v Jane Sandanski Areni je bilo delo pričakovano težje kot v Bonifiki. V tretji četrtini so naredili serijo in si priigrali občutno vodstvo pred zadnjo četrtino, a so se gostitelji v končnici povsem približali, toda do preobrata vendarle ni prišlo in tigri so izpolnili cilj, ki si ga je ambiciozno vodstvo zadalo ob začetku nove košarkarske zgodbe na Obali.

Tretja lovorika v sezoni

V četrti sezoni delovanja kluba bodo tigri prvič zaigrali med jadransko elito. Primorska, ki je letos že ubranila pokalno lovoriko, prvič pa je osvojila tudi superpokal, je v tej sezoni Lige ABA 2 dominirala. V rednem delu je klonila le dvakrat, nato je v polfinalu zanesljivo ugnala moštvo Borca iz Čačka, v finalu pa je suvereno slavila na prvih dveh tekmah v ponedeljek in torek, ko je obakrat že v prvem polčasu naredila občutno dvomestno prednost in na koncu MZT, ki je pred lanskim izpadom šest let zapored igral v Ligi ABA, ugnala za več kot 20. Uvodna sezona Lige ABA 2 je bila odigrana lani, osvojila pa jo je Krka. Koprčani so klonili v finalu, ko se je igralo še po starem sistemu z zaključnim turnirjem. Letos so varovanci Golemca zanesljivo upravičili vlogo absolutnega favorita drugega ranga regionalnega tekmovanja. V podobno vlogi bodo tudi v končnici državnega prvenstva, ko bodo naskakovali prvi naslov slovenskih prvakov.

MZT po -13 prišel na -1

Nekoliko v krču so Koprčani začeli tekmo. Že v prvih štirih minutah so izgubili štiri žoge in MZT je vmes povedel za pet. Ko je Šiško uspešno prodrl in polagal, nato pa še podal Harrisu za njegovo drugo trojko, je Primorska povedla s 14:15, a v zaključku četrtine je bil uspešnejši MZT. Po prvih desetih minutah je vodil z 21:19, kar je bila tudi prva izgubljena četrtina tigrov v finalni seriji. Prve štiri napade v drugi četrtini so gostje zapravili, toda domača vrsta je razliko povišala le na 4, Primorci pa so odgovorili s serijo 8:0 za 23:27. Manjši nalet nasprotnikov je uspelo domačemu trenerju Gjorgjiju Kočovu prekiniti z minuto odmora, do konca prvega polčasa pa je Primorska prednost povečala na 5 (34:39).

Na začetku drugega dela je Šiško nekajkrat 'spustil' žogo pod koš, Primorska pa je z delnim izidom 5:0 po dobrih dveh minutah nadaljevanja prvič na tekmi povedla z dvomestno razliko. Golemčevi varovanci, ki so v tem delu igre prevzeli nadzor nad skokom, so varno prednost držali ves čas, prav ob koncu tretje četrtine pa je za do tedaj najvišji naskok 13 točk izza črte zadel Harris (43:56). Zaostanek je MZT-ju v prvi polovici zadnje četrtine uspelo znižati na -6, ko je za 50:56 položil razigrani Bojić. Golemac je takoj posredoval z minuto odmora, toda po košu Marijan Čakaruna je s trojko na -5 znižal Woodard, ki je s še enim zadetim metom izza črte tri minute pred koncem odgovoril na trojko Jagodića Kuridže (56:61). 58 sekund pred koncem je krilni center Primorske napravil osebno napako nad Bojićem, ki je ob tem položil, nato pa po skoku v napadu podal Ivanovu za -1. Šiško je na drugi strani polagal, nato je Čakarun blokiral Lesterja Medforda, preboj v Ligo ABA pa je potrdil kapetan Alen Hodžić.

Tretja tekma:
MZT Skopje - SIXT PRIMORSKA 0:3
61:66 (21:19, 13:20, 9:17, 18:10)
Bojić 20, Woodard 18, Ivanov 9, Medford 8, Stojanovski 5, Samardžiski 1; Jagodić Kuridža 17 in 14 skokov, Harris 14, Šiško 10, Hodžić 9, Čakarun 7, Marinković 9, Henry 3, Vončina 2.