Erazem Lorbek je dosegel 20 točk, rezervni center Orlanda Marcin Gortat pa le šest. Foto: EPA
Erazem Lorbek je dosegel 20 točk, rezervni center Orlanda Marcin Gortat pa le šest. Foto: EPA

O kakšni slovenski krizi pravzaprav ne moremo govoriti, če smo na koncu zmagali za skoraj 20 točk. Pač, nekaj odprtih metov smo zgrešili ... Krizo so imeli Poljaki v 2. polčasu. Poskušali so vse, a jim ni nič uspelo. Mi smo imeli vse pod nadzorom, samo počakati je bilo treba, da se je skala začela kotaliti.

Jaka Lakovič
Slovenska igra je odvisna od Jake Lakoviča in le upamo lahko, da se ne bo izčrpal. Foto: EPA

"Velike čestitke za uvrstitev v četrtfinale in za odlično igro na tem prvenstvu," je svoj komentar za MMC začel nekdanji reprezentant in nadaljeval: "Preseneča me, da je reprezentanca v tej sestavi skupaj šele dober mesec, pa vseeno igra tako konstantno in brez večjih nihanj, kot da bi bili že pet let drug z drugim. Tudi Španci in Grki so odpovedali na kakšni tekmi, mi pa imamo le nekaj kriznih minut. Tokrat je bila to prva četrtina proti Poljski. Gledalci smo samo čakali, kdaj se bo odprlo. S trojkama Sama Udriha se je začelo."


Tokrat je bil joker Samo Udrih

"Zdi se mi kar neverjetno, koliko imamo težav s poškodbami, a vedno vskoči drug igralec, ki odreagira fenomenalno. To je odlika velikih ekip. Poškodoval se je Smodiš, in bili vsi smo iz sebe, češ, kaj bo zdaj, pa je njegovo vlogo imenitno prevzel Erazem Lorbek. Ob poškodbi Bena Udriha, ki igra na ključni poziciji organizatorja igre, smo spet kar obupovali. Nadomestil ga je Goran Dragič in svoje minute odigral fenomenalno. Žal se je še on poškodoval, toda danes je bil nov joker Samo Udrih. Na prejšnjih tekmah je imel bolj majhno minutažo, kar pa ga ni motilo. Igral je zelo zanesljivo in se izkazal s točkami in podajami."

Vsi samozavestni
"Na prejšnjih tekmah sta bila podobna aduta iz rokava Uroš Slokar in Goran Jagodnik. Skratka, iz drugega ali celo tretjega plana pridejo fantje v igro in se ne ustrašijo. Samozavest se je očitno prenesla na vseh 12 igralcev. Danes je močna klop prišla do izraza, ko se je v prvi četrtni poljska obramba skoncentrirala na Erazma Lorbka in Jako Lakoviča, ki sta imela nekaj težav. Nato se je v drugi četrtini zamenjala vsa peterka, Poljaki niso računali na Udriha in začelo je padati."

O krizi Slovenije sploh ne moremo govoriti
Marko Milič se po slabi prvi četrtini ni ustrašil: "Vem, da Poljaki nimajo močne klopi in tudi ne posebne kakovosti. Borili so se, želeli so presenetiti. Na začetku je še šlo, pomagala jim je tudi publika, a na evforijo ne moreš igrati 40 minut. Vprašanje je bilo le, koliko časa bodo zdržali. Ko je nam stekla igra v napadu, se je zdelo, kot da smo prestavili v višjo prestavo in jih pustili daleč za sabo. O kakšni slovenski krizi pravzaprav ne moremo govoriti, če smo na koncu zmagali za skoraj 20 točk. Pač, nekaj odprtih metov smo zgrešili ... Krizo so imeli Poljaki v 2. polčasu. Poskušali so vse, a jim ni nič uspelo. Mi smo imeli vse pod nadzorom, samo počakati je bilo treba, da se je skala začela kotaliti."

Bo Lakovič zdržal do konca?
Spet smo se dotaknili visoke minutaže Jake Lakoviča, potem ko je bil Milič že po tekmi proti Litvi malce skeptičen, češ da se le Lakovič ne bi 'prekuril': "Saj si sploh ne upam razmišljati o tem. Z Dragičem sta verjetno najbolje telesno pripravljena in za regeneracijo porabita manj kot centri, toda vseeno ... Bojim se, da se tudi psihično ne bo izčrpal. Sicer pa, ko govorimo o poškodbah, se mi zdi, da ima Slovenija največ težav z njimi, toda najmanj obupujemo!"

Da bi le držali ta ritem
Misli so zdaj že usmerjene k četrtfinalu: "S takšno igro, kot jo Slovenija kaže na Poljskem, je vseeno, kdo bo njen tekmec. Špekulacije so nehvaležne. V skupini E se zdaj dvigajo Francozi in Rusi, Grki, ki so bili poleg Slovencev do zdaj najbolj konstantni, so malo padli. Težko je reči, kdo bi nam ustrezal. Na prejšnjih prvenstvih se je že zgodilo, da smo se veselili na videz lahkega nasprotnika, pa se ni izšlo. Med osem ni slabih ekip in upam le, da držimo ta ritem. Če bomo 1. ali 2. v skupini, bomo imeli do četrtfinala še dan več časa za pripravo. Daljši premor bi nam zelo koristil. Že za navijače je težko, ko se selijo, menjajo hotel, kaj šele za igralce."

O kakšni slovenski krizi pravzaprav ne moremo govoriti, če smo na koncu zmagali za skoraj 20 točk. Pač, nekaj odprtih metov smo zgrešili ... Krizo so imeli Poljaki v 2. polčasu. Poskušali so vse, a jim ni nič uspelo. Mi smo imeli vse pod nadzorom, samo počakati je bilo treba, da se je skala začela kotaliti.