Jaka Lakovič na tem prvenstvu blesti v metu za tri točke. Ta je kar 53,6-odstoten. Foto: EPA
Jaka Lakovič na tem prvenstvu blesti v metu za tri točke. Ta je kar 53,6-odstoten. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Kljub temu, da je Slovenija na tem prvenstvu prikazala izredno igro in, da hvale na njen račun kar kapljajo, pa 31-letnik ostaja miren. Foto: EPA

"Motiva nikoli ne manjka, zato se tudi take tekme poklopijo. Pomembno je, da ohranimo mirno kri in koncentracijo, saj s to zmago ni še nič končano."

Jure Zdovc
Jure Zdovc Lakoviču zelo zaupa, na tekmo pa mu namenja skoraj 34 minut igre. Foto: EPA
Košarkarji pred vrati četrtfinala

S povprečno 16,5 točkami na tekmo le malce zaostaja za Tonyjem Parkerjem (18,0), Earlom Rowlandom (17,7), Marcinom Gortatom (17,0) in Kasparsom Kambalo (17,0), medtem ko novopečeni košarkar Caje Laboral Lior Eliyahu močno beži (21,3). Jaka je na vrhu že od začetka, njegova forma pa se le stopnjuje, saj je proti Britancem dosegel 11 točk, proti Srbiji 16, Španiji pa 15. Velik delež k sobotnemu izkupičku so mu prinesle trojke, ki jih je metal kar 66,7% (6/9), s čimer je postal košarkar, ki na prvenstvu na tekmo v povprečju zadene največ trojk (3,7).


Tekma ni bila lahka

"Trojke so v soboto šle, a mogoče že naslednjič ne bodo. Pomembno je, da smo zmagali in da je cela ekipa igrala, kot smo si zamislili. 100-odstotno smo bili osredotočeni v napadu in obrambi in na koncu je izpadlo, kot da je bila to lahka tekma, čeprav ni bila," je po srečanju za MMC in TV Slovenija povedal Lakovič, ki pravi, da je lahko slovenska igra še boljša.

Lakovičeva statistika
(v povprečju na tekmo):


33,8 minut
16,5 točk
3,3 skoka
3,8 podaj
met za dve: 33,3%
met za tri: 53,6%


Igra je lahko še boljša!
"Seveda je lahko še boljša, predvsem v obrambi. Morda Litva ni bila v formi, kar smo mi izkoristili. Upam, da podobne zmage še prihajajo." Za 31-letnega Ljubljančana je to že peto evropsko prvenstvo, sodeloval pa je tudi na SP-ju in kvalifikacijah za olimpijske igre, zaradi česar je poln izkušenj in mirnosti: "Motiva nikoli ne manjka, zato se tudi take tekme poklopijo. Pomembno je, da ohranimo mirno kri in koncentracijo, saj s to zmago ni še nič končanega."

Lakoviču zvit gleženj, Dragiču udarec v koleno
Že v ponedeljek četo Jureta Zdovca čaka nova težka preizkušnja, saj ji bo nasproti stala Poljska in ob tem bučna podpora s tribun. Težkega razporeda so zdaj košarkarji tako rekoč že vajeni, prav pa pridejo tudi dnevi počitka, ki jih v Varšavi ni bilo. "Ta prost dan pomeni veliko, saj je bilo na sobotni tekmi nekaj manjših poškodb. Osebno sem si že v prvi četrtini rahlo zvil gleženj, Goran Dragič pa je dobil udarec v koleno. Dobro je, da lahko v prostih dneh malo zacelimo rane," je še dodal košarkar Barcelone, ki je s svojo reprezentanco, enako so se odločile tudi druge ekipe z izjemo Poljske, oddelal le en nedeljski trening.

Iz Lodža

"Motiva nikoli ne manjka, zato se tudi take tekme poklopijo. Pomembno je, da ohranimo mirno kri in koncentracijo, saj s to zmago ni še nič končano."

Košarkarji pred vrati četrtfinala