Mirza Begič bo zamenjal rojaka Preldžiča, ki je pred dnevi izrazil željo, da zaigra za bosansko-hercegovško reprezentanco. Begić in Hasan Rizvić sta se opredelila za zeleno-beli dres. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Mirza Begič bo zamenjal rojaka Preldžiča, ki je pred dnevi izrazil željo, da zaigra za bosansko-hercegovško reprezentanco. Begić in Hasan Rizvić sta se opredelila za zeleno-beli dres. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Jure Zdovc
Jure Zdovc se je po pričakovanjih odločil za Mirzo Begića. Foto: MMC RTV SLO

25-letni Begić za slovensko člansko reprezentanco še ni nastopil, bil pa je član mladinske izbrane vrste na evropskem prvenstvu do 20 let leta 2005 v Rusiji. Za ekipo, ki jo je vodil Miro Alilović, je na osmih tekmah povprečno dosegel 14,5 točke in 8 skokov na tekmo. Begić bo zamenjal Emirja Preldžića, ki je izrazil željo igranja za BiH, a po pravilih Fibe "košarkarskega državljanstva" ne more spremeniti. Vsak selektor lahko v reprezentanco povabi enega naturaliziranega košarkarja.

Boj na centrskem položaju
Slovenska reprezentanca bo 20. in 21. julija na Fakulteti za šport opravila testiranja, dan pozneje pa se bodo igralci podali na Roglo, kjer bodo začeli priprave. 220 centimetrov visoki center bo imel na svojem položaju konkurenco v Erazmu Lorbku, Primožu Brezcu in Gašperju Vidmarju, medtem ko bosta na položaju krilnega centra zaigrala Uroš Slokar in Matjaž Smodiš. Največji primankljaj ima slovenska reprezentanca trenutno na krilu, kjer sta le dva košarkarja (Boštjan Nachbar in Goran Jagodnik), katerima bo moral selektor v rotaciji verjetno priključiti še enega branilca.

Napredek glede na prejšnje sezone
V Bijeljini rojeni Begić je v letošnji sezoni zaigral bolje kot prejšnja leta. Vrhunske predstave je kazal že v pripravljalnem obdobju, Cedeviti je na primer nasul kar 33 točk in 12-krat uspešno skočil, v Evroligi je povprečno dosegal 11,1 točke in 6,1 skoka na srečanje, medtem ko je v Ligi NLB njegova učinkovitost padla, 8,9 točke je dodal 4,6 skoka. Njegova prihodnost pri Olimpiji še ni zagotovljena.

Zdovc je že pred več kot dvema tednoma objavil petnajsterico košarkarjev, ki jih je povabil na priprave, na Poljsko pa jih bo lahko odpeljal le dvanajst.