Koga bi vi imeli raje v ekipi? Smodiša ali Kekca? Foto: MMC RTV SLO
Koga bi vi imeli raje v ekipi? Smodiša ali Kekca? Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
Jure Zdovc je bil nekdaj eden izmed košarkarjev Dušana Ivkovića, zdaj pa je postal prvi trener, ki mu je prizadejal poraz na evropskih prvenstvih. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Novinarska konferenca po tekmi Slovenija - Srbija

"To je bila pika na i, škoda je le, da je takrat Ivković klical minuto odmora, saj bi imelo drugače vse skupaj še večji učinek na igralce. Matjaž je sam izrazil željo po igranju, in za to se mu zahvaljujem," je povedal selektor in dodal, da bi mogoče lahko zmagali tudi brez njega: "Vseeno se mora počasi vključevati, pravi trening je namreč tekma."

Zdovc vedel, da se bodo Srbi približali
Zeleno-beli so na tekmi največ vodili že s 16 točkami razlike (64:48), a so se na koncu Srbi približali. Zdovc je vedel, da bo tako. "Moji fantje so bili že utrujeni in malo manj osredotočeni, morda bi moral več menjati. Bili smo v veliki nevarnosti, da bi zapravili trud, ki smo ga vlagali 37 minut, in da bi ta razlika padla pod devet točk."

Koliko je lahko obramba sploh še boljša?
K uspehu je največ pripomogla izredna obramba, v kateri je bilo mogoče videti ogromno boja, pomoči drug drugemu in poguma. Koliko je lahko ta še boljša? "To morate vprašati fante, oni so tisti, ki so na terenu. Na pripravljalnih tekmah niso bili tako pogumni, vidim pa, da so se začeli hitreje vračati v obrambo in si med seboj pomagati. Upam, da bo tako tudi v nadaljevanju."

Zmagati bi morali, tudi če bi igral Kekec
"Ljudje od nas pričakujejo zmage, pa ni pomembno, ali igra Smodiš ali Kekec. Od trenerja se pričakuje, da ekipo vodi k zmagi. To je zame prvo evropsko prvenstvo in takega pritiska še nisem čutil. Vseeno pa na vse pozabim, ko se tekma začne, saj je potem vse lažje," je povedal Zdovc, ki je postal tudi prvi trener z zmago nad Dušanom Ivkovićem na evropskih prvenstvih. Do zdaj je legendarni srbski trener namreč zmagal na prav vseh 20 tekmah. "Za to sploh nimam občutka. Vedno poudarjam, če ne bi bilo njega, morda tudi mene ne bi bilo tu. Ponosen sem, da sva si stala eden nasproti drugega, in upam, da bova to še večkrat."

Iz Varšave

Novinarska konferenca po tekmi Slovenija - Srbija