Božidar Maljković je s Slovenijo doživel drugi poraz na prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Božidar Maljković je s Slovenijo doživel drugi poraz na prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Uroš Slokar, Edo Murić in Goran Jagodnik
Slab met izza črte in slabo izvajanje prostih metov sta bila dva pomembna dejavnika ob slovenskem porazu. Foto: Reuters


Slovenski strokovni štab je dobro preučil nasprotnika. Vedeli so, kakšno obrambo igra Grčija, ki je pustila Slovencem veliko prostora, a met enostavno znova ni stekel (trojke 6/25): "Vedeli smo, da bodo igrali zelo ozko obrambo in zelo zaprto ter nam bodo tako pustili met z razdalje. To smo vse vedeli, saj vem, da je to stil selektorja. Tudi zaradi videnega v prvem delu, poleg vsega pa je ta zaprta obramba njihova značilnost."
Nedopustno izvajanje prostih metov
Proti ozki obrambi bi morala po mnenju Maljkovića žoga hitreje teči, znova pa so njegovi varovanci zgrešili občutno preveč prostih metov (14/24): "Naš prenos žoge ni bil dober. Dolgo smo držali žoge, jih pošiljali na drugo stran, namesto da bi podajali po isti strani oziroma na sredino. Ko je potekal čas, nismo prodirali. Enostavno nismo sploh šli v prodor in sploh nismo metali s polrazdalje. "Kriminalno" smo izvajali proste mete. Zgrešili smo jih deset, kar je znatno preveč za tako izenačeno tekmo. Ko smo jih uspeli ujeti, smo sprejeli nekaj slabih odločitev. Nekaterim igralcem nimam česa zameriti. So še mladi. Prvič igrajo na evropskem prvenstvu, prvič igrajo s starejšimi igralci."
Pred tekmo je pomočnik selektorja Gašper Potočnik poudarjal grški skok v napadu. Devet ujetih žog v napadu je po besedah Maljković občutno preveč: "Dobili so devet skokov v napadu, po katerih so dosegli lahke koše. Pokazali smo voljo. Vrnili smo se v igro. Namesto da bi odigrali pametno, smo sprejeli nekaj napačnih odločitev. Nekaj zaradi mladosti, nekaj, ker enostavno nismo mogli bolje."
Makedonija ravno tako močna kot Grčija
"Boža" se je uzrl tudi že na prihajajoči dve tekmi: "Pred nami sta še dve tekmi. Boj se nadaljuje. Velike ekipe in kvalitetna moštva se po takih porazih dvignejo in najdejo motiv. Makedonska ekipa ni prav nič slabša kot grška. Ima izkušene in pametne igralce. Ima izjemnega McCalebba in še nekaj odličnih posameznikov. Z njimi smo odigrali že težko tekmo med pripravami, pa so bili tedaj brez dveh nosilcev igre. Čaka nas zelo težka tekma."

Iz Vilne,