Marcin Gortat od leta 2007 igra v Ligi NBA. Zadnje tri leta je član Phoenixa. Foto: EPA
Marcin Gortat od leta 2007 igra v Ligi NBA. Zadnje tri leta je član Phoenixa. Foto: EPA
Maciej Lampe
Maciej Lampe, ki se je tudi preizkusil v Ligi NBA, bo v novi sezoni soigralec Erazma Lorbka in Boštjana Nachbarja v Barceloni. Foto: EPA
Thomas Kelati
Thomas Kelati je bil po tekmi proti Španiji zelo jezen. Foto: EPA
Dirk Bauermann
Nemec na poljski klopi Dirk Bauermann je pohvalil organizacijo EuroBasketa. Foto: EPA

Že v uvodnem krogu so bili Poljaki z bledo predstavo brez pravih možnosti proti Gruziji (67:84), dan pozneje so morali v razburljivem sosedskem obračunu premoč priznati Češki (68:69), po dnevu počitka so se po visokem zaostanku vrnili v igro proti Hrvaški, a jim na koncu popoln preobrat vendarle ni uspel. Proti Španiji pa so igrali zelo slabo. Aktualni prvaki so že v prvi četrtini povedli za 20 točk, nato je razlika narasla tudi na več kot 40, na koncu pa je bilo 89:53.

Gortat in Lampe neprepoznavna
Poljska je na evropskih prvenstvih že osvojila štiri kolajne, a je od zadnje minilo že dolgih 46 let. Med letoma 1997 in 2007 je sploh ni bilo na teh prvenstvih. Poljaki so nastopili v Španiji, kjer so se v skupinskem delu pomerili tudi s Slovenijo. V Alicanteju je vrsta Aleša Pipana, ki je nato vodil tudi Poljsko, slavila zmago s 70:52. Erazem Lorbek je dosegel 16 točk, Andrzej Pluta pa pri Poljski 12. Čez dve leti so Poljaki gostili EuroBasket, ki pa ni prinesel pričakovanega izida in organizatorji so bili nad doseženim razočarani. Tudi tu so se srečali s Slovenijo, ki je bila v Lodžu boljša s 76:60. Erazem Lorbek je blestel z 20 točkami in devetimi skoki, pri Poljski pa sta nekdanji košarkar Olimpije Szymon Szewczyk in David Logan prispevala po 15 točk.

Najbolj sta letos razočarala odlična centra Marcin Gortat in Maciej Lampe, ki sta tretji in drugi strelec izbrane vrste, a vseeno so bila pričakovanja višja. Gortat, ki nosi dres Phoenix Sunsov, je imel v pripravljalnem obdobju precej težav s poškodbami, Lampe, ki je okrepil Barcelono, pa je bil na pripravljalnih tekmah odličen. Res pa je, da so poljski branilci zelo povprečni in dejansko visoki igralci ne dobijo uporabnih žog, igra po globini preprosto ni takšna, kakršna bi ob tako kakovostnih centrih morala biti. Najboljši strelec je izkušeni krilni center Michal Ignerski, ki si kruh služi v Sassariju.

Bauermann brez uspeha na poljski klopi
Na prvenstvo je Poljska prišla z novim selektorjem. Vodi jo nemški strokovnjak Dirk Bauermann, ki je od leta 2005 do zadnjega EP vodil Nemčijo in jo, po zaslugi izvrstnega Dirka Nowitzkega, ki ima poljske korenine, na prvenstvu v Srbiji in Črni gori popeljal do finala.

Poljski selektor je napovedal, da bo na novinarski konferenci po tekmi s Slovenijo še enkrat pohvalil gostitelje EuroBasketa, veseli pa se tekme v polnem Zlatorogu: "Moram poudariti, da je Slovenija res odlična gostiteljica. Organizatorji so se zelo potrudili in opravljajo dobro delo. Ljudje so gostoljubni. Za nas bo to najlažja tekma. Ne glede na to, proti komu igraš, igranje pred takim občinstvom in v takem vzdušju je enkratno. Za to tudi gre pri košarki. Živi se za te trenutke. Turnir se za nas žal končuje in tekma ne šteje, gre le za ponos. Želimo tekmovanje končati ponosno. Moramo se pokazati v drugačni luči kot proti Španiji. Predvsem prvi polčas moramo igrati drugače. Pred pet tisoč gledalci, v takem vzdušju, bo nekaj posebnega."

Kelati oster do reprezentantov
Bolj kritičen je bil po debaklu proti Španiji Thomas Kelati: "Na srečo je pred nami še ena tekma. Če bi s takim porazom končali prvenstvo, lahko kar vsi obesimo svoje športne copate in drese na klin ter se kar upokojimo. Sreča, da imamo še eno tekmo, da si lahko povrnemo ponos. Ne bo lahko. Slovenija igra doma in je odlična ekipa. Imamo pa priložnost, da se vrnemo in dostojno borimo. Moramo Slovenijo zapustiti z zmago. Preprosto je treba dati vse od sebe."

Američan, ki je dve leti igral na Poljskem, državljanstvo pa dobil po ženi Poljakinji, je pred leti v dresu Unicaje izenačil evroligaški rekord po zadetih trojkah na eni tekmi (9). "Nekateri igralci se ne zavedajo, kako trdo je treba igrati. Ne zavedajo se, za kakšno raven igre gre. Samo poglejte, kako reprezentance igrajo. Slovenija je izjemna, lepo jo je gledati, ko igra. Španija prav tako, zares nadarjena zasedba. Ves čas pritiskajo in igrajo trdo. Treba je imeti pravo miselnost. Ne da nimamo dovolj talenta, da so krivi trenerji, zveza ... Nič, le odnos igralcev je ključen. Vsi se moramo zazreti v ogledalo, in če se nismo pripravljeni boriti, proti Sloveniji sploh ni treba igrati," je pristavil izkušeni Kelati.