Nebojša Joksimović je že pred prvenstvom poudarjal veliko priložnost za slovensko reprezentanco, kar se zdaj tudi potrjuje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović je že pred prvenstvom poudarjal veliko priložnost za slovensko reprezentanco, kar se zdaj tudi potrjuje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je bil na zadnjih dveh tekmah povsem dostojna zamenjava sicer izjemnega Gorana Dragića. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Jaka Lakovič je proti Grkom dobro opravil svoje delo. Prispeval je deset točk in v obrambi dobro sodeloval pri pokrivanju Vasilisa Spanoulisa. "Ne bo lahka tekma. Finci so nevarni, kar so dokazali v prvem delu, ko so presenetili Grke. Igrajo specifično košarko. Nimajo visokih igralcev, a igrajo zelo hitro in poletno, veliko mečejo, v povprečju recimo 27 trojk na tekmo. Če jim pustiš preveč prostora, lahko presenetijo vsako reprezentanco. Moramo zmagati, da imamo čim boljši položaj pred izločilnimi boji," je o Finski povedal kapetan.

S pravo igro kos vsaki ekipi
Lakovič je pokomentiral tudi izvrstno predstavo Gorana Dragića, ki je Grkom nasul 28 točk: "Goran je bil fenomenalen. Že na začetku je bil 'on fire'. Bil je nezaustavljiv, in s tem je dal veliko samozavesti vsej ekipi, kar se je potem nadaljevalo kot nekakšen plaz. Dober začetek nam je dal krila, in ta ritem smo še stopnjevali. Z dobrim odstotkom meta iz igre smo naredili veliko razliko. Do tistih nekaj minut nezbranosti smo imeli tekmo povsem pod nadzorom, tiste slabše trenutke pa je odlična grška ekipa izkoristila in poskrbela za nervozno tekmo."

Po besedah sodeč, si slovenski košarkarji za nasprotnika v četrtfinalu želijo Ukrajino: "Litva je zelo močna. Vsi znajo zadeti in praktično vsi so visoki nad dva metra. Morda bi si še najmanj želel Litve. Francija ima same odlične atlete, ki so pokazali na tem prvenstvu, da so ranljivi. Srbi imajo karakter in imajo odličnega trenerja. Pod košem so zelo močni. Vsaka ekipa ima nekaj, kar nam v principu ni všeč, a izbirali ne bomo. Z našo igro lahko igramo z vsako ekipo."

Treba izkoristiti veliko priložnost
Med boljšimi proti Grčiji je bil tudi Nebojša Joksimović, ki je bil znova sijajen v obrambi: "Časa za slavje ni, po taki tekmi je le težje zaspati. Ni to običajna ura, ampak kasneje, ko se občutki umirijo. Že zjutraj smo začeli pripravo na Finsko. Finci bodo sproščeni, tako kot so bili Poljaki. Nimajo kaj izgubiti. Nevarni so za tri točke. Veliko mečejo in v napadu ne razmišljajo veliko. Hitro zaključujejo napade, povsem drug stil kot na primer grški, ki je povsem umirjen."

Koprčan je še poudaril, da bo o uspešnosti prvenstva odločala četrtfinalna tekma: "Ne smemo biti sproščeni. Uvrstili smo se v četrtfinale, kar pa še nič ne pomeni. Četrtfinalna tekma je tista, ki odloči, ali je prvenstvo uspešno ali ne. Z zmago si v boju za medalje, s porazom le v boju za peto mesto. Vsi se zavedamo, kakšna priložnost se nam ponuja. Dvomim, da bo še kdaj taka, ker imamo prvenstvo doma. To je treba izkoristiti maksimalno."