Tomo Mahorič, nekdanji trener Uniona Olimpije (trenutno je brez kluba), je prvih 28 minut slovenske igre označil kot fantastično.
Tomo Mahorič, nekdanji trener Uniona Olimpije (trenutno je brez kluba), je prvih 28 minut slovenske igre označil kot fantastično. "Perfektno. Brez napak v obrambi ali v napadu." Foto:

Goran Dragić je pokazal vse, kar zna. Igral je v šesti prestavi, tri četrtine je imel simultanko in je sam vlekel reprezentanco. Grki niso bili na nivoju, zanje je Slovenija premočno krenila v tekmo. Enostavno niso pričakovali takšne eksplozije.


Matjaž Smodiš
Goran Dragić
Goran Dragić je med igralci, ki so še na prvenstvu, s povprečjem 17 točk na tekmo drugi strelec. Pred njim je le Tony Parker. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nisem verjel, da lahko pridejo tako blizu, saj je bila tekma 90-odstotno že dobljena. Tudi Slovence so presenetili in je bilo potem težko spet prevzemati breme. Živčnost se je stopnjevala, v tistih trenutkih je bilo težko.


Tomo Mahorič
Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš bi se v četrtfinalu rad izognil Franciji. Vsi preostali tekmeci so premagljivi, je prepričan. Foto: Aleš Fevžer

Grčiji. Peter Vilfan: "Ni me bilo strah, da bi izgubili."

Po peti slovenski zmagi na evropskem prvenstvu velja enotna ocena, da je Slovenija do trenutka, ko je povedla za 26 točk, igrala brez napake. "Na začetku smo videli simultanko Gorana Dragića, ki je dal veter v hrbet vsem drugim. Živčnosti ni bilo, hitro so prebrodili začetno tremo in prvih 28 minut igrali fantastično. Perfektno. Brez napak v obrambi ali v napadu. Grki niso mogli razviti svoje igre," je za MMC povedal uspešen trener Tomo Mahorič.

G. Dragić v šesti prestavi
Podobno meni nekdanji košarkarski reprezentant Matjaž Smodiš: "Goran Dragić je pokazal vse, kar zna. Igral je v šesti prestavi, tri četrtine je imel simultanko in je sam vlekel reprezentanco. Grki niso bili na nivoju, zanje je Slovenija premočno krenila v tekmo. Enostavno niso pričakovali takšne eksplozije. Vesel sem, da se moje napovedi o težki tekmi, ki bi jo lahko izgubili, niso izpolnile."

Trenerji si visokega vodstva ne želijo
Toda potem se je zgodilo nekaj, kar je navijače spomnilo na grozo, ki so jo doživljali pred točno šestimi leti. Mahorič: "Nisem verjel, da lahko pridejo tako blizu, saj je bila tekma 90-odstotno že dobljena. Tudi Slovence so presenetili in je bilo potem težko spet prevzemati breme. Živčnost se je stopnjevala, v tistih trenutkih je bilo težko. Prav zato trenerji ne želimo prekmalu visokega vodstva, ker se zbranost prekine. Težko je igrati zbrano, ko imaš 20 točk prednosti."

Še dobro, da je Kaimakoglou zgrešil
Smodiš priznava, da je že resno podvomil o slovenski zmagi: "Ko je imel Kaimakoglou pri izidu 68:62 malo pred začetkom zadnje minute odprt met za tri, sem se pošteno ustrašil. Če bi tisto zadel, bi bila tekma povsem odprta." Z drugačnimi občutki je grško vrnitev "med žive" spremljal Peter Vilfan: "Niti malo me ni bilo strah! Tokrat sem bil prepričan, da te tekme ne moremo izgubiti. Prepričan sem bil, da ne bodo zapravili prednosti, ne glede na to, kaj se je dogajalo na koncu. Slovenija je imela tako dobrih 30 minut, da se jih ni dalo pokvariti z zadnjo četrtino."

V četrtfinalu lahko pričakujemo consko obrambo
Grki niso našli recepta, da bi ustavili razpoloženi slovenski napad na čelu z Goranom Dragićem. "Poskušali so s consko obrambo, a jih je Slovenija takoj kaznovala. Grki cone niti ne igrajo prav radi in se nanjo niso pripravljali," je povedal Mahorič. Matjaž Smodiš je prepričan, da bo tekmec v četrtfinalu bolj stavil na consko postavitev. "S komer koli bomo igrali - ko se bo lomil izid, ko se bodo iskale šibke točke nasprotnika, bodo šli na tisto, kar je najbolj očitno. Do zdaj je imela Slovenija največ težav proti coni. Pameten trener bo to naredil."

Ko igramo na postavljeno obrambo, smo enodimenzionalni
"Drugo pa je, da nam vsi 'sekajo' protinapad. Vsak trenutek, ko je to mogoče, takoj naredijo prekršek. Neka reprezentanca, ki ima veliko dobrih košarkarjev, na primer Litva ali Srbija, bo to znala unovčiti. Dušan Ivković bo gotovo svojim igralcem to naročil. Dejstvo je, da nam odgovarja odprt teren, odgovarja nam igra juriš. Takrat smo hitrejši, poletni, mladi in pridemo do odprtih metov. Ko igramo 5 na 5, smo enodimenzionalni. Podaj Gogiju žogo, pa da vidimo, kaj bo. Nas se torej da prebrati, čeprav je to težko potem storiti na igrišču, sploh ob pritisku polnih Stožič."

Francozi s Parkerjem najbolj neugodni
Smodiš je v pogovoru za MMC še povedal, da zdaj "nimamo kaj razmišljati o Finski. Spočiti moramo naše nosilce in v ponedeljek minimalno igrati z bratoma Dragić." Mahorič je prepričan, da bo Slovenija tudi v četrtfinalu znala najti pravo taktiko. "Igramo odlično, tu ni debate. Pozabite Poljsko, tista tekma ni bila pomembna. Pripravljenih imamo dovolj taktičnih različic in smo na odlični poti, saj bomo v skupini F najmanj drugi." In kdo je tisti tekmec, ki si ga v četrtfinalu najmanj želimo? Smodiš: "Ne bi si želel Francozov, drugi so premagljivi. Zdi se mi, da so do zdaj igrali s tri četrt moči. Tony Parker je zlata vreden v takšnih tekmah."

Goran Dragić je pokazal vse, kar zna. Igral je v šesti prestavi, tri četrtine je imel simultanko in je sam vlekel reprezentanco. Grki niso bili na nivoju, zanje je Slovenija premočno krenila v tekmo. Enostavno niso pričakovali takšne eksplozije.


Matjaž Smodiš

Nisem verjel, da lahko pridejo tako blizu, saj je bila tekma 90-odstotno že dobljena. Tudi Slovence so presenetili in je bilo potem težko spet prevzemati breme. Živčnost se je stopnjevala, v tistih trenutkih je bilo težko.


Tomo Mahorič