Klemen Prepelič je prvič Slovenijo na velikem tekmovanju zastopal pred desetimi leti na svetovnem prvenstvu v Španiji. Od tedaj je igral vsa velika tekmovanja. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je prvič Slovenijo na velikem tekmovanju zastopal pred desetimi leti na svetovnem prvenstvu v Španiji. Od tedaj je igral vsa velika tekmovanja. Foto: www.alesfevzer.com

V četrtek bodo slovenski košarkarji v Kopru gostili Ukrajince, v nedeljo pa še Izraelce. Z zadnjimi bi se sicer varovanci Aleksandra Sekulića morali pomeriti v gosteh, toda zaradi vojne v Gazi bodo najprej nekdanji evropski prvaki v vlogi gostitelja. Pred sedmimi leti je Fiba uvedla nov kvalifikacijski sistem za velika tekmovanja, zdaj pa se bodo začele četrte kvalifikacije od takrat. Prve so bile za Slovenijo neuspešne, tedaj za svetovno prvenstvo, kjer je pot na turnir precej zahtevnejša kot na evropsko prvenstvo. Nanj potujejo tri reprezentance od štirih v skupini A, poleg zdajšnjih tekmecev, pa se bodo Slovenci pomerili še s Portugalsko.

Sorodna novica Sekulić: O novem naturaliziranem igralcu nismo govorili, lahko pa se zgodi marsikaj

"Vsi se zavedamo, kaj je naš prvi in edini cilj. Po drugi strani se vsi tudi zavedamo svoje kakovosti in jasno ne želimo biti tretji v skupini. Želimo si vsako tekmo odigrati po maksimalnih sposobnostih in na koncu seveda zmagati. Verjamem, da se je ekipa zbrala najverjetneje v najmočnejši možni zasedbi. Poškodovana sta Murić in Čančar, ki tu tako kot Dončić ne bi mogel biti. Mogoče manjka še kakšen fant, ampak generalno gledano nimamo nobenega izgovora, da ne bi prišli v četrtek na tekmo z Ukrajino maksimalno pripravljeni," je dejal Prepelič, ki je že vrsto let pomemben člen izbrane vrste.

Slovenci ne bežijo od vloge favorita

Prvič lahko v kvalifikacijskih oknih, ki so med sezono, sodelujejo košarkarji iz Evrolige, saj je vodstvo najmočnejšega klubskega tekmovanja na stari celini našlo skupen jezik s Fibo. Sestavo ukrajinske reprezentance to bistveno ne spremeni, Izrael pa lahko računa na igralce Maccabija in predvsem na Jama Madarja, motorja igre, ki je član carigrajskega Fenerbahčeja: "Spopadli se bomo z dvema ekipama, ki sta v teh kvalifikacijah v večini vedno skupaj. Ukrajinci razen Pustovoja niso imeli evroligaškega igralca. So podobna ekipa kot Poljska. Imajo ogromno visokih kakovostnih igralcev z dodatkom nekaterih dobrih branilcev. Veliko igralcev prihaja iz Prometeja, ki vemo, kaj v zadnjih dveh letih pomeni v Evropskem pokalu. Zagotovo je nehvaležna ekipa, ampak po drugi strani je po mojem mnenju kakovost na naši strani. Igramo pred domačimi gledalci in vse drugo kot zmaga bi bil popoln neuspeh."

Kvalifikacije za EuroBasket

Skupina A, 1. krog, četrtek ob 18.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA
Ob 20.15:
PORTUGALSKA – IZRAEL

2. krog, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – IZRAEL
UKRAJINA – PORTUGALSKA

Naslednje tekme bodo novembra. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.

Zbor košarkarjev v Kopru, nekateri med njimi igrajo zelo dobro

"Če z enim očesom pogledamo še na drugo tekmo, nas čaka ekipa, ki jo odlično vodi predvsem Jam Madar, ki je izjemno talentiran organizator igre. Vsi vemo, kaj je delal lani v Partizanu. Letos v Fenerbahčeju prejema malce manj priložnosti. Gre za spoštovanja vredno ekipo, ki pa smo jo v gosteh premagali v tisti najpomembnejši tekmi za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Verjamem, da smo na obeh tekmah favoriti," je dodal 31-letni Bistričan, ki je za Slovenijo odigral že 64 uradnih tekem.

Nazadnje je bil na lanskem svetovnem prvenstvu drugi strelec moštva za Luko Dončićem. V igro je prihajal s klopi in vodil drugo peterko. Zdaj je njegova vloga še pomembnejša. Je eden tistih, ki je na zbor prišel v najboljši formi, s svojo kakovostjo pa bo skupaj še z nekaterimi najizkušenejšimi nosil glavno napadalno breme: "Imamo precej izkušeno ekipo. Veliko izkušenj iz teh nehvaležnih kvalifikacij. Nekateri smo se v preteklosti že opekli, tu pa so tudi fantje, ki so nam prinesli ta želeni nastop na svetovnem prvenstvu. Tako da imamo pozitivne in negativne izkušnje, ki pa ne smejo biti težava. Fantje dobo delajo v klubih in vidim, da so vsi zelo zagnani na treningih."

Na reprezentančni zbor prišel dobro pripravljen

Dober mesec je nosil dres Cedevite Olimpije, zdaj pa je znova v Turčiji, kjer je v preteklosti že igral za Banvit. Foto: www.alesfevzer.com
Dober mesec je nosil dres Cedevite Olimpije, zdaj pa je znova v Turčiji, kjer je v preteklosti že igral za Banvit. Foto: www.alesfevzer.com

Po lanski neuspešni sezoni v dresu Valencie je po petih letih zapustil Španijo. Kljub dobrim igram na svetovnem prvenstvu je kar nekaj časa čakal na pravo ponudbo. Tako je konec oktobra podpisal kratkoročno pogodbo s Cedevito Olimpijo, kjer je navdušil predvsem v vlogi organizatorja igre. Na začetku decembra je nato sprejel ponudbo Galatasaraya, s katerim igra v Ligi prvakov in turškem prvenstvu, Prle pa je prvi strelec carigrajskega velikana: "Rezultati v zadnjem času niso najboljši. Zaradi tega je tudi prišlo do trenerske menjave. Po drugi strani sem se zelo dobo znašel. Klub je vrhunski. Vsi vemo, kaj pomeni Galatasaray v svetu športa in organizacija je na evroligaški ravni, tako da nimam nobenih pripomb. Sem tudi zelo dobro pripravljen. Po lanski sezoni sem bil željan iger. S potekom sezone do zdaj, skupaj z Olimpijo in Galatasarayem, sem več kot zadovoljen."

"Zame je bila zelo pozitivna izkušnja. Vsi vemo, kakšna je bila situacija. Ne bomo si metali peska v oči. Izgubljali smo v Evropskem pokalu, smo pa zmagovali v Ligi ABA. Nekaj tekem je bilo, ki bi jih morali dobiti, predvsem tisti Hamburg doma in recimo tudi London v gosteh. Venezio smo imeli praktično dobljeno … Iz tega vidika je malce grenkega priokusa, ampak mi je Olimpija ogromno pomagala, da sem po slabi lanski sezoni ponovno pokazal, da lahko igram na vrhunski ravni. Temu primerno je prišla nagrada s strani Galatasaraya. Maksimalno sem hvaležen Olimpiji za to priložnost," je še pristavil glede epizode v zmajevem gnezdu, kamor je prišel tretjič v svoji karieri.