Takole je Luka Dončić na medsebojni tekmi s Spurs zabil mimo Paua Gasola. Foto: Reuters
Takole je Luka Dončić na medsebojni tekmi s Spurs zabil mimo Paua Gasola. Foto: Reuters

Sloviti 38-letni katalonski košarkar, Dirk Nowitzki in Tony Parker so trije evropski igralci, ki so zaznamovali zadnjih od 15 do 20 let v najmočnejši ligi na svetu. Vsi trije so igrali ključne vloge tudi pri pohodih do šampionskih prstanov. Starejši izmed bratov Gasol je dva osvojil v navezi s Kobejem Bryantom, ko je igral za Los Angeles Lakerse, je pa do zdaj edini Evropejec, ki je bil izbran za novinca leta.

Sorodna novica Dallas po sanjskem štartu popolnoma popustil, Dončić ponovil dosežek Curryja

Letvico je Luka postavil zelo visoko
Zdajšnji član San Antonio Spursov z navdušenjem spremlja slovenskega čudežnega dečka, ki blesti v dresu teksaških tekmecev, Dallas Mavericksov. 213 centimetrov visoki Barcelončan je prepričan, da bosta po tej sezoni dva košarkarja s stare celine prejela nagrado novinec leta. "Absolutno. Prepričan sem, da bo novinec leta. Če nadaljuje samo v podobnem ritmu, sploh ne enakem, mora prejeti to nagrado," je v pogovoru za MMC zatrdil Gasol, ki je bil pred 17 leti celo prvi tujec s tem priznanjem. Za tem sta ga dobila še Kanadčan Andrew Wiggins pred štirimi leti in Avstralec Ben Simmons lani.

"Mislim, da vseeno lahko igra še bolje, čeprav je to zelo težko, glede na to, da je postavil letvico zares visoko. Brez kakršnega koli dvoma je najboljši novinec v tej generaciji. Številnim je dokazal, da so se motili, saj bi ga – glede na to, kako igra – verjetno morali izbrati kot prvega, a to je tisto, kar dela šport in to ligo posebno. Veseli me, da je v odličnem položaju, v pravem okolju, kjer ga cenijo, kjer lahko igra svojo igro in se razvija v enega najboljših igralcev na svetu," je ljubljanskemu najstniku polaskal sloviti španski reprezentant.

Že vso sezono je Dončić korak pred drugimi novinci. Dobil je tudi obe mesečni nagradi za najboljšega novinca zahoda. Na vzhodu sta bila to Trae Young in Kevin Knox. V zadnjem času, ko igra konstantno odlično, Luka še posebej izstopa. Med novinci je z več kot 20 točkami v povprečju daleč najboljši strelec. Drugi DeAndre Ayton, ki je bil prvi izbor, jih daje nekaj več kot 16. Na zadnjem medsebojnem obračunu ga je slovenski košarkar popolnoma zasenčil, ko je prejšnji teden ob zmagi nad Phoenixom dal 30 točk, center z Bahamov pa jih je vpisal šest. Hkrati je Luka tretji skakalec in drugi podajalec med novinci.

Izjemna kariera Paua Gasola

V 17 letih v NBA-ju je Pau Gasol, ki je kariero sicer začel pri Barceloni, zaigral za Memphis, Lakers, Chicago in San Antonio. Šestkrat je nastopil na tekmi All Star, še posebej impresivna pa je njegova kariera v dresu španske reprezentance, ki jo je kar trikrat popeljal na evropski vrh. Dvakrat je bil ob tem MVP tekmovanja, kot je bil tudi leta 2006 svetovnega prvenstva, kjer so Španci osvojili zlato. V svoji bogati zbirki ima ob sedmih medaljah z EuroBasketov še tri olimpijska odličja.

Luka pripravljen na kakršen koli izziv
Z Dončićem se je Gasol prvič pomeril pred dobrim letom na evropskem prvenstvu v Turčiji, kjer je Slovenija v polfinalu prepričljivo premagala Španijo, branilko naslova, in nato slavila še v finalu. Pau in Luka sta bila tedaj izbrana v prvo peterko turnirja. Zdaj oba igrata v NBA. Za Kataloncem je imenitna in dolga kariera, ki se počasi bliža koncu, Dončić pa je ravno stopil na največji košarkarski oder in nemudoma navdušil. Vendarle se ne zgodi ravno pogosto, da bi bil novinec nosilec igre in bi se ta vrtela predvsem okoli njega.

Sorodna novica Gregg Popovich - unikatna zgodba o (dolgotrajnem) uspehu

"Dosega oziroma presega pričakovanja, čeprav res nisem dvomil, da lahko igra na tej ravni in je uspešen. Toda tako hitro, kot se je prilagodil na vse in so njegovi soigralci rekli, veš kaj, si neverjeten igralec, ne zanima nas, da si star le 19 let, dali ti bomo žogo, ti pa kreiraj akcije, je nekaj nenavadnega in se ne dogaja ravno pogosto. Dokazal je, da je izvrsten košarkar in ima ogromen potencial. Ne glede na to, koliko časa že igra na zelo visoki ravni, je še vedno izjemno mlad. Res je impresiven. Želim, da še naprej dela tako, napreduje in skuša postati še boljši, predvsem pa, da se še naprej zabava, kajti vidite lahko, da res uživa v košarki," je dejal Gasol.

Tako kot so eno izmed Dončićevih akcij pospremili na NBA TV, tudi eden najuspešnejših evropskih igralcev meni, da Luka preprosto ni navaden novinec: "Impresivno je, kako hitro si je prislužil zaupanje in spoštovanje svojega trenerja, hkrati pa tudi soigralcev. Neverjetno je tudi, kako je samozavesten. Ni pomembno, ali igra proti najboljšim igralcem in največjim zvezdam. Pripravljen je na izziv in ne podleže ničemur. Rad ima košarko in igra jo na pravi način. Je izjemno nadarjen, talent pa je združen z veliko izkušnjami, saj že dolgo igra na visoki ravni. Zelo je zrel za svoja leta. Odličen je bil do zdaj in že v prvi polovici sezone je imel velik vpliv. Z veseljem bom spremljal, kako bo naprej."

Gasol in Dončić tretja izbora Atlante
Da sta bila oba v prvi peterki zadnjega evropskega prvenstva, ni edina njuna skupna točka. Oba sta v ligo prišla kot izjemno nadarjena Evropejca iz španskih velikanov. Pau iz Barcelone, Luka iz velikega tekmeca Reala Madrida. Oba sta bila izbrana kot tretja in oba za Atlanto Hawks, ki ju je oba takoj zamenjala. Gasol se je v Memphis preselil v zameno za Shareefa Abdurja-Rahima. Če bo Luka postal novinec leta, bo prvi tretji izbor nabora z nagrado po Pauu. Pred Špancem je bil to zadnji leta 1995 Grant Hill, ki si je naziv razdelil z edinim novincem leta Dallasa do zdaj, Jasonom Kiddom, pred njim pa je bil zadnji tak leta 1985 Michael Jordan, ki ga je Chicago tudi izbral kot tretjega.

Potem ko so si prvi evropski košarkarji ob koncu 80. in v začetku 90. let utirali pot v NBA, so bili v Gasolovi generaciji že igralci, ki so odigrali nosilne vloge v svojih moštvih. Eden teh je bil seveda tudi izkušeni Katalonec, ki je navdušen nad številom kakovostnih Evropejcev, ki zdaj prihajajo v NBA: "Veseli me, da sem bil eden prvih. Seveda je treba veliko zaslug pripisati generaciji pred mano. Navdušen sem bil nad prvim Špancem v NBA-ju, Fernandom Martinom, čeprav je bil tu le eno sezono in se je hitro vrnil. Hvaležni moramo biti tistim košarkarjem, ki so bili prvi in so si izborili mesto, ko so bile razmere še težje in ni bilo običajno, da evropski in mednarodni igralci dobivajo minute in toliko zaupanja trenerjev ter soigralcev. Ponosen sem, da sem bil nato eden teh, ki so odpirali vrata, eden pionirjev, če lahko tako rečem. Navdušen sem, ko vidim evropske talente, ki jim tako dobro uspeva v NBA-ju, se nič ne bojijo in ne skrivajo pred ničimer, ampak samo igrajo svojo igro in zasijejo v polnem sijaju."

Iz SAn Antonia

Tilen Jamnik