Indeks 32, 25 točk in sedem podaj Kendricka Perryja ni bilo dovolj za uspeh na Kanarskih otokih. Foto: KK Cedevita Olimpija
Indeks 32, 25 točk in sedem podaj Kendricka Perryja ni bilo dovolj za uspeh na Kanarskih otokih. Foto: KK Cedevita Olimpija

Uvrstitev v nadaljevanje Eurocupa je eden izmed osnovnih ciljev, ki so si ga v zmajevem gnezdu zadali pred sezono. Ljubljančani so kljub porazu v Las Palmasu, kjer je bila Gran Canaria boljša z 90:82, v dobrem položaju, da želeno tudi izpolnijo, saj imajo na svojem računu štiri zmage in tri poraze. Pred njimi so še tri tekme, čeprav je Nanterre premagal Trento in se je konkretno vrnil v igro za nadaljevanje, pa bi morala za Top 16 zadostovati že ena zmaga. Do zdaj je namreč v vseh treh sezonah, odkar v Evropskem pokalu sodeluje po 24 ekip, v drugi del vodil 50-odstotni izkupiček petih zmag in petih porazov. Napredovale so seveda tudi že ekipe s slabšim odstotkom.

Zmaji so v dvorani, kjer je slovenska reprezentanca igrala skupinski del svetovnega prvenstva 2014, nastopili oslabljeni. Doma sta ostala Žiga Dimec, ki zaradi zdravstvenih težav že nekaj časa ne igra in bo izpustil tudi reprezentančno akcijo, in Roko Ukić, ki ima težave s hrbtom, prav tako pa na parket ni stopil Alen Hodžić, ki še čuti posledice neugodnega udarca s tekme z Borcem. Predvsem se je poznala odsotnost izkušenega Dalmatinca, ki bi pri organizaciji igre razbremenil Kendricka Perryja. "Nismo bili pravi. Manjkalo nam je nekaj igralcev v rotaciji, zato ni bilo prave svežine in intenzivnosti v igri. Z žogo nismo ravnali, kot smo to počeli na prejšnjih tekmah. Zaradi visokih domačih igralcev smo imeli težave v skoku. V odločilnih trenutkih so ujeli nekaj pomembnih žog v napadu, a borili smo se do konca in bili v igri za zmago," je povedal Jurica Golemac.

V prvi peterki je tekmo začel 19-letni Rok Radović, ki letos dobljene minute dobro izkorišča in dokazuje, da lahko igra na tej ravni. Foto: KK Cedevita Olimpija
V prvi peterki je tekmo začel 19-letni Rok Radović, ki letos dobljene minute dobro izkorišča in dokazuje, da lahko igra na tej ravni. Foto: KK Cedevita Olimpija

Prvi mož Olimpijine stroke je pred dvobojem na Kanarskih otokih poudaril, da Granca, ki se je medtem že uvrstila med najboljših 16, tako kot vse španske ekipe igra hitro košarko in ima v svojih vrstah številne igralce, ki lahko zadenejo z razdalje. Dodal je, da bo odločilno, da ne dopustijo odprtih metov, pa tudi, kot na vsaki tekmi, skok. Napovedi so se uresničile. Boj za odbite žoge je konkretno pripadel domači vrsti, gostitelji pa so potrdili, da imajo številna strelska orožja. Obe moštvi sta zadeli po 14 trojk (Gran Canaria iz 27 poskusov, Olimpija iz 29), v ključnih trenutkih v domači vrsti visoka igralca John Shurna in Matt Costello.

Skok je letos ključen v ljubljanski igri. So celo med najboljšimi v tem elementu v Evropskem pokalu, a so ga letos že kar nekajkrat zanesljivo izgubili in potem so nastale težave. Na prvi medsebojni tekmi, ko je v Stožicah Olimpija slavila 84:68, je suvereno dobila skok s 46:33. Zmaji so jih tedaj v napadu zbrali 13, po katerih so dosegli 17 točk. Tokrat je boj za odbite žoge s 37:27 pripadel Špancem. Nasploh so bili visoki košarkarji Grance precej bolj razigrani kot Olimpijini, pri kateri prave igre po globini ni bilo. Predvsem velja izpostaviti Costella in šele 18-letnega Senegalca Khalifo Diopa. Srečanje sta končala z indeksom 27 oziroma 25. Oba sta zbrala po osem skokov, Costello, ki je zadel eno pomembnejših trojk, je dal 16 točk, Diop, ki je ujel eno odločilnih žog v napadu, pa 14. Kar devet blokad so podelili gostitelji, štiri oziroma dve omenjena košarkarja, Ljubljančani pa le eno.

Mikael Hopkins je sicer znova ujel deset odbitih žog, sta pa le dve oziroma eno Jarrod Jones, ki je bil odličen na prvi medsebojni tekmi, tokrat pa so manjkali njegovi koši, in Ivan Marinković. Skupaj so najvišji trije ljubljanski igralci prispevali 17 točk. V napadu je bila najbolj razigrana udarna branilska naveza Perry – Jaka Blažič. Skupaj sta dala 47 točk. Olimpijini košarkarji so v tej sezoni dokazali, da premorejo precej individualne kakovosti in lahko številni redno dosegajo dvomestno število točk ter zadenejo z različnih položajev, na zadnjih tekmah pa so v napadu vse skupaj z dobrim kroženjem žoge in iskanjem igralca v najboljšem položaju povezali v smiselno celoto.

Naslednja tekma Olimpijo čaka nedeljo ob 19.00, ko v Ljubljano prihaja Igokea. Foto: KK Cedevita Olimpija
Naslednja tekma Olimpijo čaka nedeljo ob 19.00, ko v Ljubljano prihaja Igokea. Foto: KK Cedevita Olimpija
Lestvica:                          
DOLOMITI E. TRENTO *      8  6 2 14
GRAN CANARIA *            8  6 2 14
CEDEVITA OLIMPIJA         7  4 3 11
NANTERRE                  7  3 4 10
PROMITHEAS PATRAS         6  2 4  8
BURSASPOR                 6  0 6  6
             * - v Top 16          

"Čuti se napredek in počasi gremo proti temu, kar hoče trener in kar zahteva vsak dan na treningu. Igramo vse bolj moštveno igro, ki je vedno krasila ekipe trenerja Golemca. Mislim, da smo na pravi poti, kar se tiče napadalne igre. Kdaj bomo zadeli več metov z razdalje, kdaj manj, a v osnovi mislim, da se približujemo ekipni igri, kakršno želimo," je na novinarski konferenci po srečanju z Borcem dejal pomočnik Teo Čizmić, ki je spregovoril namesto izključenega Golemca. Proti Gran Canarii so Ljubljančani znova dobro nadzorovali žogo – izgubili so jo zmernih desetkrat –, toda napad ni bil tako tekoč, kot je bil na nekaterih obračunih v zadnjem času, in znova so bile vse pogostejše akcije posameznikov.

"V obrambi smo naredili preveč napak in tako dobra ekipa, kot je Gran Canaria, vse to kaznuje. V napadu žoga ni krožila, kot bi morala, in to nas je drago stalo. Ostati moramo osredotočeni in popraviti napake ter se dobro pripraviti za naprej," je dodal Perry. Olimpija bo konec tedna v Ligi ABA odigrala še tekmo z Igokeo, potem pa sledi reprezentančni premor, po katerem bodo na sporedu odločilni dvoboji v Evropskem pokalu. 8. in 10. decembra bodo zmaji dvakrat igrali doma. Najprej bodo gostili Trento, nato pa še v prestavljenem obračunu Promitheas. "Premor vedno prav pride. Izkoristili ga bomo za analiziranje in odpravljanje napak. Poskušali bomo izboljšati tudi telesno pripravo. Do konca Evropskega pokala so še trije krogi, napredovanja si še nismo zagotovili, zato bomo seveda na vsaki tekmi šli 'na polno'," je zaključil Golemac.