Goran Dragić bo odpotoval tudi v Ukrajino, že v ponedeljek pa se bo odpravil proti Miamiju. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić bo odpotoval tudi v Ukrajino, že v ponedeljek pa se bo odpravil proti Miamiju. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Kokoškov
Igor Kokoškov je izpolnil cilj in Slovenijo zanesljivo popeljal na evropsko prvenstvo. Foto: BoBo
Goran Dragić
Učinkovit napad in agresivna ter nepopustljiva obramba sta krasila slovensko igro v tretji četrtini. Foto: BoBo
Vidmar ob rojstnem dnevu drugi najboljši strelec
Zabijanje Murića in luciden koš Dragića
Prepelić in Dragić poskrbela za plus 12
Dragić duhovito podal Vidmarju pod obroč

To je potrdil tudi selektor Igor Kokoškov, ki je poudaril, da je vsaka tekma pomembna, in spomnil, da prvo ali drugo mesto tudi vpliva na položaj v žrebu, ki bo 22. novembra v Turčiji, kjer bodo prihodnje leto, ko bo prvenstvo tako kot letošnje kvalifikacije med 31. avgustom ter 17. septembrom, okronali nove evropske prvake. Ob tem je dodal, da je Ukrajina, ki je klonila le v Celju proti Sloveniji, zaradi položaja v domovini ekipa z velikim nacionalnim ponosom in igra na domačem parketu bistveno bolje kot v gosteh. Na medsebojnem obračunu so Slovenci precej lahkomiselno zapravili visoko prednost in na koncu slavili za sedem.

V Kijev bo odšel tudi Goran Dragić, ki je po selektorjevih besedah pravi vodja in kapetan, a srbski strokovnjak je ostal še brez enega nosilca igre. Pred enim tednom se je moral klubu pridružiti Zoran Dragić, zdaj pa je prišel tudi klic iz Baskije, kjer Laboral Kutxa želi Jako Blažiča, ki bo tako izpustil gostovanje in že v četrtek odšel v Španijo.

Graditi na igri tretje četrtine
Bolgari, ki so v Slovenijo prišli brez prvega strelca Aleksandra Vezenkova, krilnega centra Barcelone, so doma dobro namučili Slovence. Tedaj so se vrnili po slabem začetku, tokrat pa so odlično odprli srečanje in celo povedli z 8:17. Sloveniji ni stekla igra v napadu. Gostitelji so tudi zgrešili polovico prostih metov, ki so jih v prvem polčasu imeli na voljo, nenatančni pa so bili prav pri vseh 13 poskusih izza črte. Vseeno so dobili prvi del s 34:29, ko so po zaslugi Dragića in Gašperja Vidmarja preobrnili izid.

V drugem polčasu pa so Slovenci pokazali igro, ki jo je treba graditi. Takoj so zadeli prvo trojko, v manj kot minuti in pol pa naredili serijo 8:0. Tudi po minuti odmora so nadaljevali v silovitem ritmu, naredili delni izid 13:0. Že v tretji četrtini, ki so jo dobili s kar 35:6, so povedli za več kot 30. V zadnjem delu je Kokoškov spočil ključne može in na parket poslal tiste, ki sicer ne igrajo veliko. Tako sta prve točke na uradnih tekmah za reprezentanco dala Žiga Dimec in najmlajši član izbrane vrste Vlatko Čančar. Na koncu je bila Slovenija boljša s 85:63.

Vsi so motivirani proti Dragićema, Blažiču …
"Videli smo dva povsem različna polčasa. Kot bi gledali dve različni ekipi. Preslabo smo začeli tekmo, čeprav smo se dobro pripravljali. Nismo delali posebnega pritiska. Pripravili smo se, kot na vsako, fantje pa so dovolj pametni, da vedo, kako pomembna je bila. Z zmago smo izpolnili cilj, kar je najpomembneje. Verjetno so bile malce težke noge, malce je bilo prisotnega strahu, a potem so pokazali pravi značaj in obraz. V drugem polčasu smo pokazali, kakšna ekipa smo. Smo bolj talentirana ekipa, kot je Bolgarija. Na začetku nismo našli odgovora. Čeprav smo vodili po prvem polčasu, smo vedeli, da smo v negativnem ritmu. Iskali smo ga in ga z dobro obrambo ter tranzicijsko igro ujeli,"
je povedal Kokoškov.

"Igrali smo agresivno. Izvajali smo pritisk na žogo in na podaje. Dobro smo pokrili tudi raketo. Obenem smo pritiskali tudi na sodnike, ko pet igralcev igra agresivno, se menja tudi kriterij. Žal mi je, da nismo tako igrali od začetka tekme, a tako še bolj uživamo v zmagi, ker je bila težje priigrana," je še pristavil glede tretje četrtine, ko je Slovenija pokazala igro, s kakršno bo konkurenčna tudi najmočnejšim v Evropi, ter glede kvalifikacij dodal: "Nobena tekma ni bila lahka, četudi recimo javnost kdaj misli, da gre le za Bolgarijo recimo. Nobena ekipa si ne more privoščiti, da samo pride in zmaga. Vsi igrajo košarko in vsi so zelo motivirani, ko igrajo proti igralcem, kot so Dragića ali Blažič, kakršne imamo v postavi. To so priložnosti za druge ekipe, da se pokažejo. Vsi so športniki in igrajo za zmage. Ni bilo lahko."

Goran na parket še po deseto podajo
Najboljši posameznik tekme je bil Dragić (17 točk, 10 podaj), ki je v tretji četrtini igral sijajno. Bil je najbolj zaslužen za narejeno visoko razliko, ko je držal visok ritem igre, odlično podajal soigralcem in bolgarski koš napolnil z 11 točkami. Vmes je poskrbel tudi za nekaj izjemno domiselnih potez. Lepo je preigraval in potem s korakom nazaj zadel trojko iz kota, zatem mojstrsko podal Edu Muriću za silovito zabijanje, v naslednjem napadu pa je izvedel še cirkuški met, ko je žoga tudi šla skozi obroč.

"Ko igraš dobro v obrambi, ti potem steče tudi v napadu in prihajaš do protinapadov. Akcije v napadu so nam uspevale. Lepo je teklo. Tudi odprte mete smo začeli zadevati. Na neki način smo se razleteli po igrišču," je o dobri igri v tretji četrtini dejal Dragić, ki je v zadnji četrtini odigral manj kot minuto. Bolje rečeno, v igro je vstopil le še za eno, deseto podajo, da je dopolnil dvojni dvojček, nato pa svoje mesto na parketu prepustil Maticu Rebcu: "Smodišu sem rekel, naj me da v igro. Potem sem pa Dimcu rekel, naj samo ujame žogo in gre gor. Vse se je izteklo, kot je prav."

Tudi najboljše ekipe se gradijo
A kot pravi slovenski kapetan, forma še ni prava. Je pa v reprezentanci naredil dobro bazo priprav za začetek pripravljalnega obdobja v Ligi NBA, kjer z Miamijem sezono začenja čez mesec in pol. Je pa Goran pogled malce usmeril tudi že proti naslednji reprezentančni akciji: "Veliko je še prostora za napredek. Pozablja se, da sta to nova ekipa in nov selektor. Ne gre kar čez noč in bo vse funkcioniralo. Tudi najboljše ekipe v Evropi in NBA-ju se gradijo dolgo. Naslednje leto pa bo zagotovo lažje. Letos smo začeli iz ničle. Morali smo se navaditi na selektorja, nekaj je bilo tudi novih obrazov."

Znova je Goran lepo sodeloval in igral pick'n'roll z Vidmarjem, ki je vseh 12 točk dosegel v prvem polčasu ter bil najbolj zaslužen, da je Slovenija kljub neprepričljivi igri vodila. Dragić je drugemu slovenskemu strelcu podelil nekaj lepih žog, kar je Vidmar tudi pretvoril v zabijanje, najlepše darilo poleg zmage pa je slavljenca čakalo po tekmi. "Gapi bo zdaj dobil pravo darilo, ko bo spil kakšno pivo," je povedal Dragić.

Po zmagi še pivo za rojstni dan
Tudi Vidmar je dejal, da bo nazdravil zmagi in 29. rojstnemu dnevu: "Uvrstitev na evropsko prvenstvo je lepo darilo za rojstni dan. Pred nami je še težka tekma proti Ukrajini, ko bomo šli prav tako na zmago, saj smo profesionalci in tekme ne greš igrat samo, da jo igraš. Tako smo se tudi dogovorili s selektorjem. Časa za slavje ni, morda le pivo ali dva, saj nas čaka še ena tekma."

"Proti Bolgariji nam v prvem polčasu ni stekla igra v napadu. Grešili smo odprte mete, polaganja in trojke. V drugem delu smo stisnili v obrambi in dosegali lahke koše. Bolje je tekla tudi žoga. Do evropskega prvenstva moramo še popraviti ta nihanja v igri. Če nam to uspe, bomo nevarna ekipa," je dodal prvi slovenski center.

Vidmar ob rojstnem dnevu drugi najboljši strelec
Zabijanje Murića in luciden koš Dragića
Prepelić in Dragić poskrbela za plus 12
Dragić duhovito podal Vidmarju pod obroč