Organizacija slovenske igre bo znova v rokah Gorana Dragića, najboljšega podajalca na kvalifikacijah. Foto: BoBo
Organizacija slovenske igre bo znova v rokah Gorana Dragića, najboljšega podajalca na kvalifikacijah. Foto: BoBo
Aleksandar Vezenkov
Barcelonin up Aleksandar Vezenkov je najboljši bolgarski košarkar. S 17 točkami je prvi strelec reprezentance, Sloveniji pa je dal 22 točk. Foto: EPA

Doslej je reprezentanca izpolnila pričakovanja in svoje delo stoodstotno opravila. Četudi na igrišču ne blesti, pa so vse zmage – čeprav na vseh tekmah s številnimi padci v igri – dokaj zanesljive. Tako ima Slovenija stoodstoten izkupiček po štirih srečanjih in potrebuje še eno zmago za zanesljiv preboj na prvenstvu. Tudi morebitna dva poraza še ohranjata upanje.

V petih skupinah drugi že z dvema porazoma
Namreč izbrane vrste se potegujejo še za 11 prostih mest. Razporejene so v sedem skupin in tako bodo ob prvouvrščenih na turnir najboljših reprezentanc stare celine, ki bo prihodnje leto zadnjič v razmiku dveh let, potovale tudi najboljše štiri drugouvrščene. Slovenija je po štirih srečanjih še brez poraza, v kar petih skupinah pa ima trenutno druga reprezentanca že vsaj dva neuspeha. Tako zmaga v sredo Slovence že pelje na prvenstvu, četudi bi potem na zadnji tekmi v Ukrajini klonili z višjo razliko, kot je bila ob zmagi v Celju.

Obračun z Bolgarijo bo v sredo ob 20.00. Neposredni prenos iz Stožic boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. To bo šesti medsebojni obračun reprezentanc, Slovenija pa je z uspehom v Botevgradu pred dobrim tednom vknjižila četrto zmago (78:83). Tedaj so imeli Slovenci precej težav z agresivno bolgarsko obrambo. Varovanci Igorja Kokoškova so izgubili kar 23 žog. Ko so Bolgari zadeli nekaj težkih metov z razdalje, od koder nasploh veliko mečejo, pa so pridobili samozavest in se vrnili v igro ter nato celo imeli priložnost za zmago.

Na Kosovu do zmage brez bratov Dragić
V končnici je odgovornost prevzel Goran Dragić in prevesil jeziček na tehtnici na slovensko stran. Tako kot na vseh tekmah so tudi proti Bolgariji Kokoškova razjezili veliki padci v igri. Zatem so v končnici zapravili visok naskok proti Ukrajini na končnih sedem, podobno pa je bilo tudi na Kosovu v soboto, ko je razlika 21 točk hitro skopnela na deset.

Čeprav v Kosovski Mitrovici Slovenci niso blesteli in so se ves prvi polčas precej mučili z gostitelji, pa je dvoboj zagotovo okrepil samozavest nekaterih košarkarjev, kajti Slovenija je igrala brez najboljših dveh posameznikov, bratov Dragić. Zoran, ki je bil na prvih treh tekmah v povprečju prvi slovenski strelec medtem že (uspešno) igra za milansko Olimpio, Goran, četudi je po dvoboju z Ukrajino dejal, da čuti bolečine v kolenu, a časa za počitek ni, pa je vseeno dobil na razpolago malce oddiha.

Kokoškov: Pred nami je obračun leta
Proti Bolgarom bo slovenski kapetan, ki je z devetimi podajami na tekmo z naskokom najboljši podajalec kvalifikacij, nared in znova ključni mož reprezentance, ki je absolutni favorit na dvoboju. Že v Bolgariji je bilo jasno, da je Slovenija bistveno kakovostnejša in je slavila kljub neprepričljivi igri, zdaj pa bo prednost predstavljal tudi domač teren.

"Vsaka tekma je pomembnejša od tiste prejšnje. Pred nami je obračun leta. To nikakor ne prinaša dodatnega pritiska, pač pa nas sili, da še naprej ostanemo osredotočeni. Proti Bolgariji bomo morali pustiti srce na parketu in upam, da, ob bučni podpori ljudi, ki imajo radi košarko in reprezentanco, dosežemo zmago," je povedal Kokoškov.

Kvalifikacije za EP, skupina E, 5. krog

Sreda ob 18.00:
UKRAJINA - KOSOVO

Ob 20.00:
SLOVENIJA - BOLGARIJA (Stožice)
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Lestvica:                            
SLOVENIJA         4  4 0  +67  8 točk
UKRAJINA          4  3 1  +15  7     
BOLGARIJA         4  1 3   +1  5     
KOSOVO            4  0 4  -83  4