Pred mladeničem iz Dubrovnika je svetla prihodnost. Foto: EPA
Pred mladeničem iz Dubrovnika je svetla prihodnost. Foto: EPA

zadel vseh osem poskusov.

19-letni Dubrovničan velja za enega najbolj obetavnih evropskih košarkarjev zadnjih let. V domovini ga skupaj z Dariem Šarićem primerjajo z največjimi imeni kraljice iger, ki jih je dala Hrvaška, država z vedno širokim naborom nadarjenih igralcev. Oba nadarjena Dalmatinca sta garancija za svetlo prihodnost hrvaške košarke, morda jo celo vrneta na pota, kjer je nekoč že bila. Če se je Šarić dokazal na domačih tleh in letos blesti v Carigradu pri Efesu, pa se leto dni mlajši diamant brusi v Kataloniji. Šarić je že zdaj ključni mož reprezentance, le vprašanje časa pa je, kdaj bo podobno vlogo igral tudi Hezonja, s katerim sta se v mlajših selekcijah izvrstno ujela. Hezonja je že zaigral lani na svetovnem prvenstvu.

Pri 15. letih je zapustil Dubrovnik in odšel v Zagreb, kjer je bil tudi Šibeničan Šarić. Pred tremi leti ga je nato kupila Barcelona, katere navijač je bil že pred podpisom pogodbe. Najprej se je kalil v B-moštvu katalonskega giganta, lani je dobival priložnost v članskem moštvu, letos pa igra – tudi zaradi poškodb – že zelo vidno vlogo in minutažo izvrstno izkorišča. Če so Šarića največkrat primerjali s Tonijem Kukočem, pa je bil Hezonja deležen tudi take časti, kot je primerjava z Draženom Petrovićem. Tudi Mario je izvrstni strelec z razdalje, vedno je igral na branilskem položaju, toda visok je 202 centimetra in razvil se je tudi v odličnega atleta, tako da navdušuje obenem še z atraktivnimi zabijanji.

Le štirje z enakim dosežkom
Zablestel je na tekmi 19. kroga najmočnejšega državnega prvenstva v Evropi. Barcelona je gostila Manreso in jo v najbolj prepričljivi predstavi te sezone premagala s kar 101:53. Hezonja je na parketu prebil 23 minut in dosegel 24 točk. Zgrešil je edini met za dve, zadel pa je vseh osem trojk. Sijajno predstavo je potrdil še s šestimi podajami. Ob visoki zmagi je Boštjan Nachbar dosegel pet točk, na drugi strani pa jih je naturalizirani slovenski center Hasan Rizvić dal štiri.

S tem dosežkom je Hezonja izenačil rekord ACB-lige. Le štirje košarkarji so v zgodovini za tri metali 8/8, mladi hrvaški biser pa je prvi, ki mu je to uspelo izza črte 6,75, drugi so metali z "bližjih" 6,25. Dosežek je uspel tudi legendarnemu brazilskemu ostrostrelcu Oscarju Schmidtu, ki je to prvi v sezoni 1994/95 dosegel v dresu Valladolida. Oscarju je sledila ikona srbske košarke Saša Đorđević, ki je čez tri leta to ponovil prav tako pri Barceloni. Njegov rojak Igor Rakočević je oktet trojk iz prav tolikih poskusov zmogel v sezoni 2006/07 pri TAU Ceramici, pred šestimi leti pa je enako uspelo Američanu Taquanu Deanu pri Murcii.