Nebojša Joksimović je blestel v drugem polčasu, ko je bil glavni režiser Olimpijinega preobrata, ki pa mu je manjkala pika na i. Foto: Aleš Fevžer
Nebojša Joksimović je blestel v drugem polčasu, ko je bil glavni režiser Olimpijinega preobrata, ki pa mu je manjkala pika na i. Foto: Aleš Fevžer
Krka je zmagala četrtič zapored in s tekmo manj ostaja še neporažena v letošnji sezoni državnega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer

Bilo je veliko žog, ki so se odbijale od obroča in v trenutku niso bile od nobenega, pa so jih oni pobrali. Recimo tri ali štiri žoge so bile morda ključne, ki nam jih ni uspelo ujeti in morda s protinapada doseči kakšen lahek koš. Pustili smo jim, da so prišli do druge ali tretje priložnosti, tu pa se potem ekipa utrudi, ko igraš dolgo časa skupaj v obrambi.

Nebojša Joksimović
Krka je izgubila pet žog manj in štiri več ukradla, toda glavna razlika je v prostih metih, saj so jih gostje iz 26 poskusov zadeli 22, Ljubljančani pa iz 18 vsega devet. Alen Omić (na sliki) je od šestih zadel le enega. Foto: Aleš Fevžer
Luka Lapornik je odigral najboljšo tekmo v dresu Krke. Foto: Aleš Fevžer
Krka zmagala četrtič zapored

onila že tretjič zapored! In to v državnem prvenstvu.

Kaj takega se je pred leti zdelo skorajda nemogoče, zdaj pa imajo po petih krogih drugega dela Lige Telemach zmaji, ki so pred sezono zatrjevali, da jih ob koncu sezone zanima samo državni naslov, celo negativen izkupiček. Jasno, da je do končnice še daleč, toda porazi z obubožanim Heliosom, ki je Ljubljančane nadigral v Domžalah, in zdesetkanimi Hopsi, ki so presenetili v Stožicah, pod velik vprašaj že zdaj postavljajo cilj, ki je bil postavljen pred sezono in ga Olimpija neuspešno naskakuje že štiri leta.

Nova stopnica proti Ligi ABA
Zadnje štiri sezone državna lovorika domuje v Novem mestu, kamor se je letos preselila tudi pokalna. Peto medsebojno srečanje v tej sezoni je dobila Krka in v zmagah povedla s 3:2. Derbi tokrat še zdaleč ni upravičil tega poimenovanja. Kakovost same igre je bila na skromni ravni, privlačnost obračuna – praktično se je tekma prekrivala s četrtfinaloma nogometna Lige prvakov - pa priča tudi obisk, saj si je dvoboj dveh najboljših slovenskih moštev v zadnjih letih ogledalo samo 1.500 gledalcev.

"Dobili smo pomembno tekmo v boju za Ligo ABA. Stopili smo na naslednjo stopnico. V tretji četrtini smo igrali slabo. Bili smo v formaciji, ki je ne igramo pogosto. Nismo popolni in imamo veliko igralcev, ki se vrača po poškodbah, kar se je poznalo. Na koncu smo nadzirali tekmo in prišli do zmage. Ni odločala ena ali morda dve žogi. Zanimivo, da smo imeli na začetku težave z igralci, ki niso nosilci Olimpije. Verjetno smo bili preveč osredotočeni na druge, kar so te izkoristili. V prvem polčasu smo naredili veliko razliko, v drugem pa smo padli. Zadovoljen sem z zmago," je po tekmi povedal gostujoči trener Aleksandar Džikić.

E. Murić bo še nekaj časa odosoten
Srbski strokovnjak, ki je do naslova slovenskega prvaka popeljal tako Krko kot tudi Olimpijo, je bil zadovoljen, da se počasi po poškodbah vračata nosilca igre Sani Bečirović in Malcolm Armstead, ki je zaigral drugič po dolgotrajnem okrevanju, "Džileta" pa skrbi stanje kapetana Eda Murića: "Počasi vračamo Bečirovića, tudi Armsteada, in čakamo, kaj bo z Murićem. Ne vem, kdaj se bo vrnil. Ne želim hiteti, tega nikoli nisem počel. Zdravje igralcev je glavno. Ko bo Edo presodil, da je bolečina v rami manjša, se bo pridružil. Ima zelo neugodno poškodbo. Pozna se njegova odsotnost. On je vendarle slovenski reprezentant, ni to 11. igralec v rotaciji. Zaradi tega je veliko stvar naredil Buljan, ki je med sezono zamenjal položaj, kar je neverjetno. Prav tako Klobučar, ki se je iz dvojke preselil na enko. Zaradi tega sem zelo zadovoljen."

"Lapornik je igral zelo dobro. Verjamem vanj in v njegov talent. Njegova prepreka, ki jo mora preseči, je konstantnost. Mora biti igralec, ki bi na vsaki tekmi dal, kar lahko. Realno je imel letos nekaj tekem, ki so bile odlične, in nekatere, ki niso bile dobre. To je bila ena izmed najboljših glede na kakovost Olimpije, ki je ABA-ligaš, neposreden tekmec za naslov in odigrati tako na njenem terenu, je odlično," je Džikić pohvalil igralca tekme Luko Lapornika.

Lapornik v zelo dobri formi
Šentjurčan je bil s 23 točkami prvi strelec tekme: "Odigrali smo odličen prvi polčas. Praktično bi lahko rekel, da smo tekmo že dobili, nato pa smo v drugem začeli delati stvari, ki jih ne bi smeli. Puščali smo odprte mete in tekma je bila znova odprta. Do konca smo se nato kar mučili, da smo dobili srečanje. Vedeli smo, da so morda v določeni krizi po teh dveh zaporednih porazih. Vedeli smo, da če bomo igrali svojo igro, tako kot znamo, in da jim ne bomo pustili, da se razigrajo, da bomo potem zmagali. To je prinesel prvi polčas."

Lapornik, ki je blestel v prvem delu, ko je Krka naredila visoko razliko, je dobro zapolnil vrzeli, ki so nastale po poškodbah v novomeškem moštvu in v zadnjem času igra zelo dobro: "Zelo sem zadovoljen s svojo igro. Moram reči, da sem kar v formi v zadnjem času, kar se pozna tudi na treningih. Upam, da mi bo uspelo zadržati tako pripravljenost do konca sezone."

Zmaje pokopala druga četrtina
Tako kot sta o dveh različnih polčasih govorila Džikić in Lapornik, je tudi domači trener Aleš Pipan izpostavil izjemno slabo drugo četrtino, ko so le v nekaj minutah gostje prišli do prednosti, ki je celo narasla na 20: "Seveda ni prijetno po še enem porazu. Imamo določene težave, vendar vseeno sem optimist za nadaljevanje prvenstva. Fantje so v drugem polčasu, ki je bil povsem drugačna slika od prvega, pokazali, da se znajo boriti in igrati košarko. Ta druga četrtina nas je pokopala, ko smo igrali zelo slabo in neangažirano v obrambi, brez prave komunikacije in pomaganja. To nas je stalo zmage proti Krki."

Zapreti v dvorano in trenirati
Veliko težav s poškodbami imajo tudi v Ljubljani. Manjkal je Deividas Gailius, Jakov Vladović, ki v tem tednu ni treniral, pa je poskusil igrati, toda prvi ljubljanski 'play' je kmalu moral zapustiti parket. Pipan tako upa, da bodo v naslednjem tednu poškodbe pozrdavljene: "Najprej se morajo vsi, ki so poškodovani, vrniti na parket, da bomo lahko normalno trenirali. Drugače pa se zapreti v dvorano, trenirati in se pripraviti na naslednje tekme. V odnosih ni težav, tako med mano in igralci kot med igralci samimi."

Najboljši strelec Olimpije je bil s 17 točkami – petimi trojkami – Nebojša Joksimović, ki je bil zelo razigran, ko so gostitelji preobrnili izid in se povsem približali gostom: "Za nami je težek poraz. Predvsem težek, ker se je zgodil v pičlih nekaj minutah druge četrtine. Normalno, da nikoli ne moreš vedeti, če bo to odločilo tekmo, saj je bilo še veliko do konca, toda ko pogledamo zdaj, je bil to glavni dejavnik poraza. Se pravi preslaba obramba, preveč dobljenih točk na prelahek način. Zadevali so še z razdalje in v trenutku je bila razlika 15 točk. V drugem polčasu nam je uspelo strniti vrste, kar je pohvalno in pozitivno. Dokaj hitro smo prišli do izenačene tekme, verjetno tudi Krka ni pričakovala, da bo razlika tako hitro skopnela."

Motiv morajo profesionalci najti
Krko konec tedna čaka zaostalo srečanje proti Hopsom, sicer pa v državnem prvenstvu zaradi Final Foura mladincev ni tekem. Sedem dni časa imajo torej v Stožicah, da strnejo vrste: "Teden bomo morali izkoristiti, da se emotivno napolnimo in popolnimo vrste. Od naslednje tekme naprej je treba začeti. Kako? Iskati je treba motiv v tem, da je to naše delo, težko naporno kot vsako drugo in v tem iskati vsak dan željo po napredku. Pomembno je, da ekipa normalno deluje. Normalno, da nismo zadovoljni, a kemija, ki bi lahko bila načeta, to ni."

"Pred tekmo smo bili jezni. Težko nam je. Tudi te kritike, sicer povsem upravičeno, so nas potrle. Začetek je pokazal, da so bile kritike usmerjene v pravi način, a nam v drugi četrtini ni uspelo zadržati ritma. Motiv bomo morali najti. To se nas od nas pričakuje. Smo profesionalci in motiv je treba imeti v življenju, vsak dan. Tako je tudi v športu," je dodal "Joksa".

Zelo težko bo Olimpijina sezona pozitivna
Sezona se jasno ocenjuje po koncu, ko se tudi razdelijo vse lovorike, a že zdaj v Ljubljani kaže, da bo zelo težko ocena pozitivna. Pokal je zasluženo osvojila Krka, ki je brez poraza tudi v državnem prvenstvu za enkrat. Olimpija je klonila tretjič zapored, kar do zdaj med slovensko konkurenco še ni. Stanje postaja alarmantno, toda črta se bo potegnila ob koncu, ko bo oceno moralo podati tudi vodstvo kluba, ki krmari v zelo razburkanih vodah.

Bilo je veliko žog, ki so se odbijale od obroča in v trenutku niso bile od nobenega, pa so jih oni pobrali. Recimo tri ali štiri žoge so bile morda ključne, ki nam jih ni uspelo ujeti in morda s protinapada doseči kakšen lahek koš. Pustili smo jim, da so prišli do druge ali tretje priložnosti, tu pa se potem ekipa utrudi, ko igraš dolgo časa skupaj v obrambi.

Nebojša Joksimović
Krka zmagala četrtič zapored