Luka Dončić je na prvi tekmi upravičil velika pričakovanja, ki jih imajo v Dallasu. Foto: Reuters
Luka Dončić je na prvi tekmi upravičil velika pričakovanja, ki jih imajo v Dallasu. Foto: Reuters
Igra Dallasa se je že na prvi tekmi vrtela okoli Dončića. Foto: Reuters
Tudi Dennis Smith Jr. je dal 16 točk, dvoštevilčen pa je bil s 15 še Maximilian Kleber. Foto: Reuters

19-letni Ljubljančan, ki predstavlja velik up za prihodnost teksaške franšize, je bil že prvič, ko si je oblekel dres Mavericksov, prvi strelec moštva. V ekipi Dallasa je imel ob tako težko pričakovanem debiju najvišjo minutažo, saj je na parketu prebil dobrih 29 minut. Prispeval je 16 točk (2/3 za dve, 3/4 za tri, 3/6 PM), ujel je šest odbitih žog in dal dve podaji. Ob štirih izgubljenih žogah pa je v statistiko vpisal tudi tri blokade. Že ob predstavitvi ekip so Luki domači navijači namenili bučne ovacije.

Ob Dončiću so v prvi peterki v American Airlines Centru, kjer se je zbralo več kot 18.000 gledalcev, začeli še Dennis Smith Jr., Wesley Matthews, DeAndre Jordan in Dorian Finney-Smith, ki je zamenjal prvo krilo Dallasa Harrisona Barnesa, ki je srečanje izpustil zaradi poškodbe. Obračun proti sedmouvrščeni ekipi zadnje sezone v kitajskem prvenstvu je s klopi spremljal tudi Dirk Nowitzki.

Smith in Jordan navdušena nad Dončićem
Nervoza pred prvo tekmo je hitro popustila, že ob prvem dotiku žoge, ko je po dobrih dveh minutah igre Dončić dobil obrambni skok, nato pa žogo prenesel prek celega igrišča in akcijo zaključil s polaganjem ter prvič v karieri na noge dvignil domovanje Dallasa. Zatem je začel igrati svojo igro. "Bilo je super. Dolgo že nisem igral tekme, zato sem zelo vesel, da sem lahko stopil na parket. Bila je prva tekma, zato sem bil razumljivo nekoliko nervozen. Vendarle je vse novo, ekipa, soigralci, ampak mislim, da se je vse lepo izšlo. Kot ekipa smo opravili dobro delo, to pa je tisto, kar največ šteje," je dejal slovenski košarkar.

Kot so zapisali v ZDA, je bilo Luke "dovolj po celem igrišču", ko je razkazoval razkošno paleto košarkarskega znanja. Znova je pokazal svojo vsestranskost, ko je igral na več položajih, hkrati pa se je igra vrtela okoli njega. Nič novega, tako kot je bilo to praktično na vsaki tekmi v Evropi. Komentator je med prenosom eno izmed akcij pospremil z besedami: "Zato pa je najbolj dovršen mednarodni košarkar, ki je prišel v NBA." "Igral je, kot sem pričakoval. Hitro se bo prilagodil na ta način igre. Ne rečem, da bo zanj lahko, ampak bo hitro imel velik vpliv na igro. Je zelo pameten igralec, z zelo visokim IQ-jem in preprosto ve, kako je treba igrati," je o Dončićevi predstavi povedal Smith Jr., ki je prav tako dosegel 16 točk.

Z igro je navdušil tudi centra Jordana, ob Luki najbolj zvenečo poletno okrepitev Mavsov: "Mislim, da je bil odličen. Videl sem ga na treningih, a videti ga, kako igra proti nasprotnikom, je izvrstno. Res je velik, pa ne mislim le po višini, ampak nasploh telesno. Dobro se znajde in nima nobenih problemov. Izjemen je njegov občutek za podaje in pregled nad igro. Bo samo še napredoval."

Še dvakrat s Philadelphio in enkrat s Charlottom
Dallas je sicer ob polčasu proti nasprotniku, ki igra kar nekaj ravni nižje, vodil le z 52:42, tretjo četrtino pa so nato varovanci Ricka Carlisla dobili z 29:14. "V prvem polčasu smo igrali slabo. Držali so ritem igre in zadevali težke mete. Pustili smo jim, da so delali, kar so želeli in tako so ostali blizu. Ob koncu polčasa smo vendarle izboljšali igro v obrambi in v drugem delu stopili na plin, kar je bilo dovolj," je dejal Carlisle.

Pred začetkom rednega dela, ko bo Dallas v sredo, 17. oktobra, najprej gostoval v Phoenixu, kjer Dončića pričakujeta nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov in prvi izbor letošnjega drafta DeAndre Ayton, bodo Telički odigrali še dve srečanji s Philadelphio in eno s Charlottom. V petek se bodo s Sixersi pomerili v Šanghaju, tri dni pozneje pa še v Šendzenu. Sršene v petek, 12. oktobra, pričakujejo doma.