Aleksander Sekulić je pred največjim izzivom na svoji trenerski poti. Foto: KZS
Aleksander Sekulić je pred največjim izzivom na svoji trenerski poti. Foto: KZS

"Novemu selektorju bi zaželel uspešen štart. Rad bi jasno povedal, da njegovo imenovanje ni bila neka zasilna rešitev, ampak premišljena poteza v danih okoliščinah, ko je postalo jasno, da kvalifikacij za olimpijske igre in iger letos ne bo, in v takih razmerah, ki jih je povzročil covid-19, ni smiselno in ni mogoče angažirati Dimitrisa Itudisa, ki je bil naša največja želja. Z Rašom Nesterovićem sva bila s Sekulićem ves čas na zvezi. On je bil o vsem obveščen in je bil v resnici realna in alternativna rešitev, če dogovora z Itudisom ne bo, oziroma če se bomo tako odločili. Novi selektor ima vso podporo in zaupanje KZS-ja, hkrati pa se mu zahvaljujem, da je brez pomisleka vskočil na ta zelo zahteven položaj," je povedal predsednik KZS-ja Matej Erjavec.

Gregor Hrovat: Komaj čakamo, da začnemo trenirati

Na začetku novembra je zveza ustoličila 12. selektorja, ki bo aktualne evropske prvake v naslednjih dveh kvalifikacijskih oknih za EuroBasket 2022. Sekulić že vrsto let deluje v reprezentanci, saj je bil pomočnik Aleša Pipana, Božidarja Maljkovića, Igorja Kokoškova in tudi svojega predhodnika Rada Trifunovića, ki ga je KZS zamenjal po neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in neprepričljivem začetku februarja, ko je Slovenija klonila na Madžarskem in stežka doma premagala Avstrijo. "Za vse nas so bila vsa kvalifikacijska okna dobra šola. Vse skupaj je nekaj novega in vsako okno smo trepetali, kdo bo lahko prišel. Težko je ustvariti neko kontinuiteto in potemtakem tudi neko identiteto, ki jo želi imeti reprezentanca. Prav zaradi teh izkušenj bomo naredili določene spremembe in upamo, da bo šlo v pravo smer. Pred sabo imamo veliko odgovornost, da moramo zmagati ti dve tekmi," je odločen Sekulić.

Čeprav je bila želja Luke Dončića velika, pa za reprezentanco ne more igrati, saj mora vrniti v Dallas. : EPA
Čeprav je bila želja Luke Dončića velika, pa za reprezentanco ne more igrati, saj mora vrniti v Dallas. : EPA

Dončić iskal vse mogoče načine za igranje

42-letni Ljubljančan bo na slovenski klopi debitiral v soboto proti Ukrajini, zatem pa sledi še obračun z Madžarsko. Obe tekmi bosta v t. i. mehurčku v Stožicah, kjer bodo odigrana štiri srečanja kvalifikacijske skupine F. Čeprav je Slovenija začela s polovičnim izkupičkom, si lahko z dvema zmagama ob ugodnem razpletu drugih tekem že zdaj zagotovi vstopnico za EuroBasket. Selektor je vpoklical 15 igralcev, v ponedeljek pa je ekipa v popolni zasedbi prvič stopila na ljubljanski parket: "Najprej smo morali vedeti, kdo je na voljo. Med tistimi, ki lahko igrajo, ki imajo v narekovaju rečeno dovoljenje klubov ali lig, smo bili predvsem pozorni na to, da so v nekem tekmovalnem ritmu in imajo redne treninge. Poleg kakovosti smo seveda morali gledati tudi na zdravstveni karton, glede drugih pa žal poznate problematike. Mislim, da smo zbrali najboljše, kar se trenutno da."

Seveda bo Slovenija znova zaigrala oslabljena, saj se Evroliga zaradi kvalifikacij ne prekinja, se je pa letos, ko se je urnik zaradi pandemije spremenil, za kratek čas pojavila možnost, da bi lahko zaigrali NBA-košarkarji. Na koncu se vendarle ni izšlo, a je Luka Dončić pokazal veliko željo in tudi naredil marsikaj, da bi lahko pomagal reprezentančnim kolegom. "Luka si je zares močno želel. Sam je klical lastnika kluba, da bi rad igral, ampak glede na to odsotnost dogovora med Fibo in NBA-jem ni šlo. Dejstvo je, da so klubi svoje igralce že začeli klicati v ZDA. Luka je hotel celo mimo naših pogovorov urediti zadevo, a ni šlo," je razkril Erjavec, Sekulić pa dodal: "Z Lukom sva bila neprestano v stiku. Tu je tudi treniral z našimi trenerji, se pripravljal, bil je zelo motiviran in res je želel pomagati. Iskal je vse možne načine prek vseh poznanstev, ki jih ima, in z vsem vplivom, a mu žal ni uspelo."

Evroligaši želeli priti vsaj za eno tekmo

Sorodna novica Dobra forma ključnih novembrskih mož Blažiča in Morgana

Manjkajo tudi vsi trije evroligaši Zoran Dragić, Klemen Prepelič in Žan Mark Šiško, ki so podobno kot superzvezdnik Dallasa in član najboljše peterke Lige NBA pretekle sezone izrazili željo po sodelovanju, toda delodajalci, natančneje Baskonia, Valencia in Bayern, so njihovemu igranju za Slovenijo prižgali rdečo luč. "Z vsemi tremi sem kar nekajkrat govoril in pri vseh je bila prisotna velika želja. Iskali smo rešitve, da bi mogoče prišli neposredno na tekmo, odigrali vsaj eno, a preprosto niso dobili zelene luči v klubih. Še najbolj realno je bilo s Klemnom, a je tudi španska liga dala potem tekmo 1. decembra, tako da ni bilo možnosti za prihod. Bili smo pripravljeni na vse kompromise in scenarije, a se ni izšlo," je o omenjeni trojici pristavil Sekulić.

"Imamo veliko odgovornost, saj predstavljamo Slovenijo"

Seznam reprezentance

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)
Urban Durnik (Koper Primorska)
Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)
Gregor Horvat (Cholet/Fra)
Jan Kosi (Krka)
Luka Lapornik (Krka)
Jurij Macura (Koper Primorska)
Blaž Mahkovic (Helios Suns)
Blaž Mesiček (Split/Hrv)
Jordan Morgan (Unics Kazan/Rus)
Edo Murić (Cedevita Olimpija)
Matic Rebec (Rouen Metropole/Fra)
Luka Rupnik (Zaragoza/Špa)
Miha Škedelj (Krka)
Jan Špan (Gipuzkoa/Špa)

Selektor ima torej na razpolago 15 košarkarjev. Jaka Blažič, Edo Murić in Matic Rebec so edini trije, ki so nosili dres s slovenskim grbom na nepozabnem evropskem prvenstvu 2017. Med košarkarji na seznamu jih devet igra v domačih klubih, dva v Španiji, dva v Franciji, od tega Rebec v drugi ligi, po en pa v Rusiji in na Hrvaškem. Od teh so le štirje v Evropskem pokalu in dva v Fibini ligi prvakov. "Vedno poudarjam, da Slovenija glede na majhnost in prisotnost v vrhunskem športu kaže, da ima veliko srce. Rad bi, da na tak način igramo in svojo srčnost prikazujemo z borbeno igro in veliko željo. Glede na omejen čas, ki ga imamo za delo, bi ravno to lahko bila naša prednost. Večina reprezentantov igra v dobri formi. Okna predstavljajo velik izziv za selektorja, ki mora v zelo kratkem času najti način, da bo ekipa homogena in se bodo vsi borili za eno stvar – igrali timsko in borbeno ter skozi sistem, ki ga bomo postavili. Igralci se med sabo poznajo, kar je lažje, a je še vseeno velik izziv vse urediti v tako kratkem času. Imamo tudi kar nekaj mladih košarkarjev, ki za prilagajanje potrebujejo nekoliko več časa," je Sekulić še spregovoril o sestavi ekipe in načinu igre.

Gre za odločitev štaba. Bil je na seznamu 17 igralcev. Imamo veliko mladih igralcev, na njegovi poziciji pa kar nekaj izkušenih, ki imajo po našem prepričanju v tem trenutku prednost pred njim. Je pa v odlični formi in se ni za bati za njegovo prihodnost. Zagotovo bo stali član reprezentance.

Aleksander Sekulić o mladem Gregorju Glasu

Reprezentanti so tudi že v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in v februarskem oknu prišli v dobri formi, a potem v dresu z državnim grbom niso pokazali takšnih predstav, kot se je pričakovalo: "Okna predstavljajo velik izziv. Zagotovo si želimo čim manj spremembe glede na njihovo igro in način igranja v klubih. Želimo, da bi funkcionirali kot v klubih, kjer pa imajo več časa za treninge. Poskusiti moramo vse čim bolj poenostaviti igralcem. Postavljati veliko kombinatorike je morda celo nesmiselno, ker ni časa za uigravanje, tudi ni pripravljalnih tekem, da bi preizkušali takšne stvari. Po izkušnjah bomo določene stvari, kar se tiče vsebine treningov, spremenili. Predvsem želimo igrati čim bolj čvrsto in agresivno v obrambi, s čimer bi nasprotnike prisilili v napake in prišli do ukradenih žog ter posledično do košev iz protinapadov. Takšna je moja ideja. Vsi skupaj, strokovni štab in igralci, se moramo zavedati, da imamo veliko odgovornost, saj predstavljamo Slovenijo. Smo aktualni evropski prvaki in moramo dokazati ter pokazati, da se v Sloveniji še vedno igra dobra košarka."

Sekulić si je zelo želel tudi pomoči Prepeliča, Šiška in Dragića

3. krog, sobota ob 17.10:
AVSTRIJA ‒ MADŽARSKA

Ob 20.10:
SLOVENIJA ‒ UKRAJINA


4. krog, ponedeljek, 30. novembra, ob 17.10:
UKRAJINA ‒ AVSTRIJA

Ob 20.10:
SLOVENIJA ‒ MADŽARSKA

Lestvica:                            
MADŽARSKA                   2  2 0  4
UKRAJINA                    2  1 1  3
SLOVENIJA                   2  1 1  3
AVSTRIJA                    2  0 2  2

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

3. krog DP: Krka ‒ Podčetrtek 84:75

8. krog ABA: Borac ‒ Krka 86:90

25

29

13 (2/3 za dve, 2/5 za tri)

10 (1/3 za dve, 2/5 za tri)

1

2

4

5

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

8. krog ABA: Olimpija ‒ Igokea 103:92

8. krog EC: Gran Canaria ‒ Olim. 90:82

38

32

22 (0/2 za dve, 477 za tri)

22 (5/11 za dve, 3/6 za tri)

6

4

2

1

Saša Ciani (Dynamic/SRB)

/

/

/

/

/

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

sezona se še ni začela

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

8. krog ABA: Olimpija ‒ Igokea 103:92

8. krog EC: Gran Canaria ‒ Olim. 90:82

/

/

/

/

/

/

/

/

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

sezona se še ni začela

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

sezona se še ni začela

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

10. krog EL: Ba. ‒Panathinaikos 93:72

9. krog EL: Bask. ‒Fenerbahče 86:68

16

24

6 (2/6 za dve 0/2 za tri)

16 (3/3 za dve, 2/7 za tri)

4

2

4

2

Urban Durnik (Koper Primorska)

8. krog ABA: Primorska ‒ Mega 69:71

30

8 (4/11 za dve)

6

2

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

/

/

/

/

/

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

8. krog ABA: Olimpija ‒ Igokea 103:92

8. krog EC: Gran Canaria ‒ Olim. 90:82

21

/

11 (1/1 za dve, 3/5 za tri)

/

0

/

0

/

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

5. krog LP: AEK ‒ Cholet 83:81

24

7 (3/4 za dve, 0/3 za tri)

4

2

Jan Kosi (Krka)

3. krog DP: Krka ‒ Podčetrtek 84:75

8. krog ABA: Borac-Krka 86:90

16

23

6 (2/4 za dve)

12 (5/5 za dve)

2

6

1

0

Luka Lapornik (Krka)

3. krog DP: Krka ‒ Podčetrtek 84:75

8. krog ABA: Borac-Krka 86:90

13

29

9 (2/3 za dve, 1/3 za tri)

12 (1/1 za dve, 2/2 za tri)

3

3

3

4

Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

/

/

/

/

/

Jurij Macura (Koper Primorska)

8. krog ABA: Primorska ‒ Mega 69:71

31

9 (3/5 za dve, 0/3 za tri)

9

0

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

4. krog ABA 2: Zlatibor ‒ Helios 80:73

35

14 (3/7 za dve, 1/4 za tri)

4

3

Blaž Mesiček (Split/HRV)

8. krog ABA: Split ‒ Mornar 87:95

11. krog DP: Split ‒ Cibona 96:85

23

23

16 (4/7 za dve, 0/2 za tri)

15 (3/5 za dve, 0/3 za tri)

3

1

4

2

Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

VTB: Unics-Himki 83:76

4. krog EC: Bourg-Unics 74:86

8. krog EC: Partizan-Unics 89:86

18

25

26

10 (2/5 za dve)

17 (6/7 za dve)

12 (4/7 za dve)

9

5

7

0

2

3

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

8. krog ABA: Olimpija-Igokea 103:92

8. krog EC: Gran Canaria-Olim. 90:82

31

23

16 (1/2 za dve, 4/7 za tri)

5 (1/2 za dve, 1/5 za tri)

3

0

2

0

Aleksej Nikolić (Partizan/SRB)

poškodovan

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

4. krog EC: Bourg-Unics 74:86

21

8 (4/6 za dve)

5

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

12. krog DP: Valencia-Tenerife 89:95

10. krog EL: Valencia-Maccabi 82:80

9. krog EL: Val.-Panathinaikos 95:83

20

28

27

20 (1/2 za dve, 4/10 za tri)

22 (4/5 za dve, 4/6 za tri)

18 (2/2 za dve, 4/5 za tri)

0

2

1

0

3

6

Anthony Randolph (Real Madrid/ŠPA)

12. krog DP: Real-Manresa 100:78

10. krog EL: Real-Fenerbahče 94:74

9. krog EL: Real-Maccabi 79:63

20

21

25

3 (0/1 za dve, 1/5 za tri)

14 (1/3 za dve, 4/6 za tri)

15 (2/3 za dve, 3/6 za tri)

3

4

7

1

1

2

Matic Rebec (Rouen Metropole/FRA, 2. liga)

/

/

/

/

7

Luka Rupnik (Zaragoza/ŠPA)

12. krog DP: Zara.-Barcelona 85:97

8

3 (0/1 za dve, 1/2 za tri)

3

2

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

12. krog DP: Murcia-Fuenla. 84:81

6

3 (1/1 za tri)

2

0

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

3. krog DP: Bayern-Ludwigsburg 93:70

10. krog EL: Bayern-CSKA 81:89

9. krog EL: Efes-Bayern 71:74

16

20

15

6 (2/2 za tri)

5 (1/5 za dve, 1/3 za tri)

4 (1/2 za dve, 0/1 za tri)

1

1

0

6

4

0

Miha Škedelj (Krka)

3. krog DP: Krka-Podčetrtek 84:75

8. krog ABA: Borac-Krka 86:90

16

6

0 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

2 (0/1 za dve)

1

0

0

0

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

12. krog DP: Gipuzkoa-Joventut 68:99

18

0 (0/3 za dve, 0/4 za tri)

1

2

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

9. krog DP: Milano-Venezia 86:72

/

/

/

/