Luka Dončić je po četrtini rednega dela sezone med četverico najbolj izpostavljenih košarkarjev v Ligi NBA. Foto: AP
Luka Dončić je po četrtini rednega dela sezone med četverico najbolj izpostavljenih košarkarjev v Ligi NBA. Foto: AP

Vsako leto športni navijači izberejo predstavo športnika, na katero bomo nekoč gledali kot trenutek, ko se je rodila zvezda, so zapisali pri Sports Illustrated. V zadnjih letih so to nagrado prejeli ameriški nogometaš NFL Alvin Kamara, kamerunski košarkar Joel Embiid in portoriški bejzbolist Francisco Lindor. Omenjeni so pomembno prispevali k ekipam in pokazali največji napredek glede na leto poprej.

Pri vrhu statistike v ključnih prvinah
Letos je čast pripadla 20-letnemu slovenskemu košarkarju, ki že ima rekord po številu trojnih dvojčkov pred dopolnjenim 21. letom v zgodovini Lige NBA in je ta čas vodilni košarkar lige v tej prvini. Mladi Slovenec je po lanski nagradi najboljšega novinca leta v Ligi NBA v svoji drugi sezoni onkraj luže še nadgradil svoje predstave.

Na prvih 19 tekmah to sezono je v povprečju dosegal po 30,6 točke (tretji strelec lige), 9,6 podaje (drugi podajalec) in 9,9 skoka (15. skakalec), kar mu je prineslo nagrado SI-ja. Predvsem pa je kot ključni mož Mavsov spremenil Teksašane v ekipo, ki trdno stopa proti končnici, potem ko se je Dallasu pred sezono napovedoval največ boj za končnico.

Konec tedna lahko podre Jordanov rekord
Ob tem ima Luka Dončić zavidljiv niz 17 zaporednih tekem z vsaj 20 točkami, petimi skoki in petimi asistencami, kar je drugi najdaljši niz vse od sezone 1976/77. Le slovitemu Michaelu Jordanu (18 tekem v nizu) ter Russllu Westbrooku (17) je doslej uspel enak dosežek kot Dončiću.

Slovenski reprezentant ima že konec tedna lepo priložnost, da se najprej izenači s slovitim Jordanom, nato pa ga celo lahko preseže. Dallas konec tedna čakata dve zaporedni tekmi v domači dvorani: najprej v soboto proti New Orleansu, v nedeljo pa še proti Sacramentu. Revija SI bo nagrado slovesno podelila 9. decembra na prireditvi športnik leta v New Yorku.