Košarkarji Cedevite Olimpije so po odličnem februarskem in marčevskem nizu vse bolj samozavesti, saj so pred odločilnimi tekmami sezone ujeli izvrstno formo. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Cedevite Olimpije so po odličnem februarskem in marčevskem nizu vse bolj samozavesti, saj so pred odločilnimi tekmami sezone ujeli izvrstno formo. Foto: www.alesfevzer.com

13. zaporedno zmago v obeh mednarodnih tekmovanjih in sedmo v nizu v Evropskem pokalu so ljubljanski košarkarji dosegli nad Valencio (82:76). Nazadnje je v drugem najprestižnejšem tekmovanju starceline zasedba slovenskih prvakov klonila konec januarja. Po težavah, ki jih je imela v prvi polovici sezone, zdaj navdušuje tako z všečnim napadom kot s požrtvovalno obrambo, oziroma lahko rečemo z igranjem dobre in lepe košarko. V tej seriji se je nabralo nekaj odmevnih skalpov, v štirih dneh pa sta Ljubljano sklonjenih glav zapustila Partizan in Valencia.

Sorodna novica Olimpija po napeti končnici nadaljevala zmagoviti niz

Srbski in španski velikan sta skupaj z Virtusom pred sezono na stavnicah veljala za glavne tri favorite Evropskega pokala. Zmaji so dobili oba medsebojna obračuna s Partizanom v Ligi ABA in z Valencio v Eurocupu, boljšo bero na srečanjih sezone pa imajo tudi z bolonjsko vrsto. Olimpija je torej najbolj vroče moštvo tega tekmovanja, take tekme in na tak način, ko je proti Partizanu z nepopustljivostjo v zadnjih petih minutah nadomestila osem točk zaostanka, na dvoboju z Valencio pa kljub dvema obdobjema črnih minut premagala tako kakovostnega nasprotnika, pa zmagujejo velike ekipe.

S 17 točkami in desetimi skoki je bil najboljši posameznik tekme Zoran Dragić. Foto: www.alesfevzer.com
S 17 točkami in desetimi skoki je bil najboljši posameznik tekme Zoran Dragić. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji strli Valencio v Stožicah

Pred dvobojem z lanskim evroligašem je ljubljanski trener Jurica Golemac opozarjal na pomembnost skoka, saj ima Valencia zelo močno in visoko linijo pod obročema, ki po težavah s poškodbami zunanjih igralcev prihaja še bolj do izraza. Ob koncu je poudaril, da je bil prav dobljen boj za odbitimi žogami odločilen dejavnik (46:40): "Čestitke igralcem in enkratnim navijačem, ki so nam bili v veliko pomoč. Po nedeljski tekmi smo bili čustveno izpraznjeni, zato je ta zmaga res velika. Valencia je skakalno najboljša ekipa v Evropskem pokalu. Ključen je bil dobljen skok. Res smo garali, zunanji igralci pa so ves čas pomagali v skoku. Zoran Dragić jih je zbral deset. Pokazali smo pravi značaj."

Olimpija je znova dokazala, kako potenten napad ima. Namreč, čeprav je v drugi polovici zadnje četrtine dosegla le dve točki, jih je skupaj v prvem polčasu kar 50. Ponovno je dobro metala izza črte (43 %, Valencia le 26 %). Tokrat je sicer izgubila 18 žog, osem več od nasprotnika, kar pa je, kot že rečeno, nadomestila z dobljenim skokom in boljšim odstotkom meta. Pod obročema so bili gostje zelo agresivni. Jasiel Rivero je na položaju krilnega centra s svojo močjo povzročal zmajem nekaj težav. Namreč na štirici Olimpija nima zelo visokega in močnega posameznika. Ob koncu je Valencia celo poskusila z obema centroma Mikom Tobeyjem in Bojanom Dubljevićem naenkrat, a domači košarkarji so znali odgovoriti. V svojem slogu se je do zadnjega pod košema boril Edo Murić.

V prvih štirih minutah zadnje četrtine je Cedevita Olimpija zapravila deset točk prednosti, Valencia je celo povedla, a so zmaji hitro odgovorili. Foto: www.alesfevzer.com
V prvih štirih minutah zadnje četrtine je Cedevita Olimpija zapravila deset točk prednosti, Valencia je celo povedla, a so zmaji hitro odgovorili. Foto: www.alesfevzer.com

Še enkrat smo potrdili odlično formo. Sicer se je videlo, da smo bili zadnjih 15 minut kar utrujeni. Vlekli smo zadnje atome energije, sploh po taki tekmi v nedeljo proti Partizanu, ko smo se res iztrošili. Valencia je odlična ekipa in motivacije res ni bila težava. Vesel sem, da smo izpeljali do konca, saj bi nam bilo zelo žal, če bi izgubili tako tekmo. Vsaj prvih 25 minut smo igrali lepo košarko in uživali. Potem se je Valencia vrnila in mogoče je bilo celo bolje za gledalce, da je bilo bolj napeto.

Edo Murić

"Na položaju štiri nimajo ravno izrazitih strelcev, so pa neverjetno močni fantje. Sploh Rivero, ki je, kot ste videli, ves čas silil v raketo in skušal najti prostor. Na koncu se mi je že kar malce bledlo. Smo zdržali. Igrali so tudi s tremi visokimi naenkrat, saj so malce oslabljeni na zunanjih položajih in nimajo takšne rotacije. To so odlični igralci. Bili smo zelo motivirani, saj se zavedamo, da je Valencia ena favoritinj Evropskega pokala. Mislim, da smo s to zmago pokazali, da gremo lahko zelo daleč," je dejal Murić, ki je tako na trenutke pokrival celo reprezentančnega kolega Tobeyja.

Vse glasnejše so tudi ljubljanske tribune. Po razgretem tivolskem ozračju v nedeljo se je v Stožicah zbralo skoraj 5000 košarkarskih navdušencev, kar razveseljuje tudi akterje na oziroma ob parketu. "Zavedali smo se, da nas publika ne bo prišla podpirat, če bomo izgubljali. Navijači so začutili, da fantje garajo in dajejo vse od sebe. Prišle so zmage, prišli so navijači, ki so nam v nekaterih trenutkih, ko smo padli, dali dodatno energijo in zagon za naprej," je povedal Golemac.

"Vesel sem, da so ljudje prepoznali naš trud. Dajemo zadnje atome od sebe. Valencia, Partizan in Virtus imajo vsi večje proračune, mogoče tudi boljše igralce, a smo potrdili, da je med nami 'kliknilo' in smo postali prava klapa. Delamo vse, da bi vsak gledalec, ki pride v Stožice, domov odšel zadovoljen. Da pokažemo, da dajemo za Olimpijo vse, kri, znoj … Veliko lažje je, če jih imamo za sabo. So nas šesti igralec, ki ga nujno potrebujemo, če hočemo tja, kamor si vsi želimo," je dodal Murić.

Pozdrav kapetana slovenske reprezentance Eda Murića z naturaliziranim centrom izbrane vrste Mikom Tobeyjem. Foto: www.alesfevzer.com
Pozdrav kapetana slovenske reprezentance Eda Murića z naturaliziranim centrom izbrane vrste Mikom Tobeyjem. Foto: www.alesfevzer.com

Po besedah Golemca se Ljubljančani na drugo skupino in morebitne nasprotnike v izločilnih bojih ne ozirajo. "Kdo bo, pač bo," je dejal trener zmajev, ki so se po porazu Budućnosti proti Bourgu prebili na tretje mesto, možnosti pa imajo celo za drugo. Namreč v zadnjem krogu je nujna zmaga v Patrasu nad odpisanim Promitheasom, za drugo mesto pa mora ob tem Valencia doma kloniti pred Ulmom. Ljubljančani so lahko ob koncu skupinskega dela tudi še peti. V skupini A so trenutno od sedmega proti četrtemu mestu razporejeni Hamburg, Turk Telekom, Lietkabelis in Andorra.

Lestvica:                              
GRAN CANARIA *       17 12  5   94 29  
VALENCIA *           17 11  6   82 28  
CEDEVITA OLIMPIJA *  17 10  7   40 27  
VIRTUS BOLOGNA *     17 10  7   32 27  
BUDUĆNOST *          17  9  8  -10 26  
REYER VENEZIA *      17  8  9   18 25  
BURSASPOR *          17  8  9  -37 25  
RATIOPHARM ULM *     17  7 10   -1 24  
JL BOURG             17  6 11  -34 23  
PROMITHEAS           17  4 13 -184 21

"S to serijo zmag smo pokazali in dokazali, da smo sposobni marsičesa. Zmage nad Partizanom, Valencio in Virtusom pomenijo, da lahko tekmujemo z vsemi. Upam, da ostanemo zdravi. Zdaj se moramo malce regenerirati in si odpočiti. Za nami je težak teden in znova poklon do tal fantom, ki so dali od sebe vse," je zaključil Golemac, ki ga z varovanci v nedeljo čaka v jadranski ligi gostovanje pri Studentskem centru. Neposredno iz Podgorice se slovenski prvaki odpravljajo v Grčijo, kjer bodo zadnjo tekmo rednega dela Evropskega pokala igrali v sredo.

Košarkarska evforija se nadaljuje – v Stožicah padla tudi Valencia