Jaka Blažič je bil prvo ime decembrskega srečanja v Valencii, ljubljanski kapetan pa je blestel tudi v nedeljo ob zmagi nad Partizanom. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je bil prvo ime decembrskega srečanja v Valencii, ljubljanski kapetan pa je blestel tudi v nedeljo ob zmagi nad Partizanom. Foto: www.alesfevzer.com

12 zaporednih zmag so zmaji nanizali v obeh mednarodnih tekmovanjih, po šest tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA. Po velikem uspehu na pravem košarkarskem spektaklu v Tivoliju, ko so v razgretem ozračju ob 75-letnici ljubljanskega kluba gostitelji po nepopustljivem boju v jadranskem derbiju na kolena spravili Partizan, zatem pa s pomlajeno ekipo v državnem prvenstvu ugnali Helios, zdaj gostijo še enega od favoritov Eurocupa, ki je še lani igral v Evroligi. Čas je, da se košarkarska evforija preseli tudi v Stožice, se tribune največje slovenske dvorane v čim večjem številu zapolnijo in se pričara glasna atmosfera za pomoč državnim prvakom v boju za čim boljši položaj pred izločilnimi boji drugega najprestižnejšega tekmovanja stare celine.

Valencia sestavljena za vrnitev v Evroligo

Mike Tobey bo prvič gostoval v Stožicah. Foto: EPA
Mike Tobey bo prvič gostoval v Stožicah. Foto: EPA

Cedevita Olimpija je trenutno najbolj vroča ekipa Evropskega pokala. V povprečju je v tej seriji šestih zaporednih zmag dajala po 86 točk, pet od teh srečanj pa je dobila z dvomestno razliko. Blesti raznovrstni ljubljanski napad, vse agresivnejša in nepopustljiva pa je tudi obramba, ki bo na tej tekmi zelo pomembna. Namreč Olimpijin napad je drugi najboljši v tekmovanju, Valencijin pa tretji. "Valencia je odlična ekipa, ki je sestavljena za osvojitev Evropskega pokala in vrnitev v Evroligo. Ima veliko kakovostnih igralcev. Prikazati moramo res dobro igro. Upamo na čim bolj polne Stožice in pomoč s tribun. Navijači nam dajo dodaten zagon. Smo pripravljeni in komaj čakamo tekmo," je dejal Edo Murić.

Prvi krilni center Cedevite Olimpije se je na medsebojni tekmi v Španiji izkazal s 15 točkami. Decembra je namreč ljubljanska zasedba v Valencii slavila s 97:85, kar je bila do tedaj njena najboljša predstava v sezoni. Murić je bil drugi strelec skupaj z Yogijem Ferrellom, s 24 točkami pa je blestel Jaka Blažič. Taronges, ki so že štirikrat osvojili drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje – Olimpiji je to uspelo leta 1994 –, v Stožice prihajajo oslabljeni, saj je sezono zaradi zloma roke že končal Klemen Prepelič. Kljub odsotnosti nekdanjega zmaja se bo v gostujočem dresu vseeno predstavil slovenski reprezentant, saj si kruh v Valencii služi Mike Tobey, ki je eden izmed nosilcev izjemno močne španske linije pod obročema.

Španski klub med najboljšimi v skoku

Sorodna novica Izpolnjeni vsi pogoji za košarkarsko prebujenje Ljubljane

"Brez dvoma zelo močan nasprotnik. Gre za ekipo, ki je v vrhu naše skupne in španske lige. Pozorni moramo biti na skok, saj je Valencia v tem ena izmed najboljših v Evropskem pokalu. Pozivamo navijače, da nam pomagajo v čim večjem številu Škoda, da se je Prepelič poškodoval. Želimo mu čim hitrejše okrevanje. S Tobeyjem in Bojanom Dubljevićem preti velika nevarnost pod košema, kjer ima Valencia visoke in močne igralce, ki so nevarni tudi z razdalje. Martin Hermannsson je odličen organizator igre, ki bo večino tekme vodil igro. Na krilu sta nevarna Victor Claver in Xabier Lopez-Arostegui. Atletsko zelo močna ekipa, ki ima veliko dobrih posameznikov," je nasprotnika opisal Jurica Golemac.

Zmaje v zadnjem krogu čaka še gostovanje v Patrasu pri Promitheasu. Medtem ko je Valencia druga in ohranja možnosti za prvo mesto, ki je trenutno v lasti Gran Canarie, se Ljubljančani z Budućnostjo in Virtusom borijo za tretje mesto. Imajo slabšo bero medsebojnih obračunov s Podgoričani, a boljšo z Bolognčani. V krogu bi bili najboljši Črnogorci, slovenski prvaki pa bi tako zasedli četrto mesto, ki tudi prinaša domač teren v osmini finala. Budućnost bo v zadnjem krogu sicer gostovala v Bursi, Virtus pa v Bourgu.

Tobey pogreša Evroliga in upa, da bo Valencia drugo sezono znova med elito

Skupina B, 17. krog, sreda ob 20.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – VALENCIA

Torek:
RATIPHARM ULM – BURSASPOR

VIRTUS BOLOGNA – GRAN CANARIA

Sreda:
BUDUĆNOST – JL BOURG

REYER VENEZIA – PROMITHEAS PATRAS

Lestvica:                            
GRAN CANARIA *       16 12  4   96 28
VALENCIA *           16 11  5   88 27
CEDEVITA OLIMPIJA *  16  9  7   34 25
VIRTUS BOLOGNA *     16  9  7   30 25
BUDUĆNOST *          16  9  7   -8 25
RATIOPHARM ULM *     16  7  9   13 23
REYER VENEZIA        16  7  9   -6 23
BURSASPOR            16  7  9  -51 23
JL BOURG             16  5 11  -36 21
PROMITHEAS           16  4 12 -162 20
                                     
* - v končnici. V izločilne boje     
napreduje osem ekip.