Luka Vončina in Jurij Macura sta najboljša strelca Primorske. V Ligi ABA starejši branilec daje po 18 točk na tekmo, povprečje mladega krilnega centra pa znaša 15,3 točke. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Vončina in Jurij Macura sta najboljša strelca Primorske. V Ligi ABA starejši branilec daje po 18 točk na tekmo, povprečje mladega krilnega centra pa znaša 15,3 točke. Foto: www.alesfevzer.com

Koprski klub, ki je v kratkem obdobju delovanja osvojil vse domače lovorike in pred lansko sezono prvič na Obalo pripeljal elito jadranske košarke, se je znašel v velikih finančnih težavah. Mecen novonastalega kluba Gregor Vuga se je 'zakalkuliral', lani pa sredi sezone dvignil roke in se umaknil. Delovna peterica je reševala zahteven položaj, potem ko se je pojavil interes vlagateljev iz Kitajske, a ko denarja z daljnega vzhoda ni bilo, se je položaj zdel brezizhoden in klub je bil pred propadom. Toda čez noč so se pojavili investitorji z drugega konca sveta in poskrbeli za rešitev kluba pred klavrnim koncem.

Sorodna novica Olimpija premagala Koper Primorsko kar za 37 točk

Z ameriško finančno injekcijo, ki bi v prvi vrsti poskrbela za obstoj kluba in sanacijo dolga, naj bi prišlo tudi nekaj tujih okrepitev, ki jih za nastop v Ligi ABA ekipa nujno potrebuje. Če je Žakelj v intervjuju za MMC pred začetkom sezone še upal, da bo v regionalno tekmovanje vstopil močnejši s kakšnim kakovostnim tujcem, so zdaj mimo že tri tekme, okrepitev ni, Primorska pa igra z zelo omejeno rotacijo, saj zaradi poškodbe manjka še Jan Dornik. Proti Cedeviti Olimpiji, ki je sestavila kakovostno neprimerljivo moštvo s koprskim, je imel Žakelj tako v postavi deset igralcev, od katerih so bili kar štirje najstniki, ki se z izjemo Roka Nemaniča, ki je že lani na Obali dobil nekaj priložnosti, prvič srečujejo s člansko košarko. Starejši igralci imajo sicer nekaj izkušenj z Ligo ABA, a praktično nihče med njimi ni bil do zdaj v svoji karieri nosilec igre katerega koli moštva.

V Ligi ABA je Primorska do zdaj klonila na gostovanju v Beogradu pri FMP-ju in v Laktaših pred Igokeo. Foto: www.alesfevzer.com
V Ligi ABA je Primorska do zdaj klonila na gostovanju v Beogradu pri FMP-ju in v Laktaših pred Igokeo. Foto: www.alesfevzer.com

"Težko je kaj pametnega povedati po taki tekmi. Predvsem po taki tretji četrtini. Glede na situacijo, v kateri smo, ko je naša rotacija zmanjšana, se nam ves čas ponavljajo stvari. Dokler imamo koncentracijo in moč, lahko še nekaj pariramo določenim ekipam, ampak proti Olimpiji je to težko, saj je ena najbolj kakovostnih ekip v Ligi ABA in ob dnevu, ki ga je imela, v napadu, mislim, da smo bili brez možnost. Težko rečem še kaj drugega," je po visokem porazu (65:102) dejal Žakelj, ki se je lani izkazal na koprski klopi, potem ko so zaradi finančnih težav nosilci igre zapustili klub. Odšel je tudi Jurica Golemac, zdajšnji trener Olimpije, ki je nato moral z zmaji svojemu nekdanjemu pomočniku pri Primorski priznati premoč v finalu pokala.

Toda tedaj je imel Žakelj na voljo močnejšo ekipo, kot jo ima zdaj. Letošnja je sestavljena glede na proračunske zmožnosti, ki so bile še dober mesec nazaj premalo za nadaljnji obstoj in so neprimerljive z jadransko konkurenco. Klub je še vedno v rdečih številkah, želja vodstva pa je, da bi že v tej sezoni sanirali dolg. Kot pravijo, iščejo nove igralce, a za zdaj konkretnih okrepitev še ni na vidiku. Še pred sezono se je v košarkarskih krogih omenjalo nekaj imen, a so pogovori padli v vodo. "Kot je znano, so ljudje zainteresirani za reševanje kluba. Kaj pa se zares dogaja oziroma kdaj lahko pričakujemo konkretnejše informacije, pa vedo le sami," je povedal Luka Vončina, edini, ki je ob Nemaniču že lani nosil rumeno-modri dres.

S še ne dopolnjenimi 29-leti je Ljubljančan, nekdanji mladinec Olimpije, najstarejši v koprski ekipi, hkrati pa tudi tisti, ki je do zdaj v kratki sezoni pokazal največ. Primorska je seveda uspešnejša v državnem prvenstvu, v Ligi ABA pa je vknjižila tri visoke poraze. Trenutno je z razliko v koših -74, za polovico katere so poskrbeli zmaji, le pred Cibono. "Mislim, da so bile kakšne ekipe v zadnjih sezonah še v slabši situaciji. Kakor koli obrnemo je sezona dolga. Pred nami je še 23 tekem in upam, da se bo klubu uspelo dvigniti. Igralci smo tu, da naredimo vse, kar je v naših močeh. Sezona je še dolga in upam, da bodo kmalu prišle tudi zmage," je dodal kapetan koprskega moštva.

Vrsto Andreja Žaklja nov preizkus čaka v ponedeljek, ko bo v Bonifiki gostoval Zadar. Foto: www.alesfevzer.com
Vrsto Andreja Žaklja nov preizkus čaka v ponedeljek, ko bo v Bonifiki gostoval Zadar. Foto: www.alesfevzer.com

Vončina je bil z 21 točkami prvi strelec obračuna z Olimpijo. Hkrati je tudi nekakšna podaljšana roka Žaklja, saj je najglasnejši na klopi in v garderobi, trenerja pa moti – ne zato, ker je on tak, ampak ker ostali niso bolj –, da tudi najbolj borben na terenu. "Ogromno nam pomeni. Konec koncev je tudi naš najbolj izkušen igralec. Tu je že tretjo sezono. Mislim, da brez njega tudi ne bi bila situacija v garderobi taka, kot je. Vemo, zakaj je tu. Kot vidimo, na žalost in kar me osebno zelo moti, saj je najstarejši in tako naprej, je tudi najbolj borben igralec. To je stvar, ki jo moram jaz urediti z ekipo, je pa vsekakor velik dejavnik tako zunaj kot na terenu," je z izbranimi besedami o ostrostrelcu spregovoril Žakelj.

Sorodna novica Žakelj: Kar zadeva igralski kader in formo, smo v veliki zamudi

"Olimpija je v Koper prišla z jasnim namenom. Poznali so naše napade in se dobro pripravili kot na vsakega tekmeca. Olimpija ima 12 igralcev, ki lahko igrajo. So zelo utečena ekipa, kjer se za vsakega igralca ve, zakaj je na terenu in kaj je njegova naloga. Proti takim ekipam je zelo težko igrati. Mi smo nekaj časa še držali neki stik, ampak bolj kot kar koli drugega smo sami naredili veliko napak. Največ, kar mi lahko naredimo v tem trenutku, je, da se borimo in damo energijo, ki pa je predvsem v drugem polčasu tokrat ni bilo. Že v prvem smo naredili veliko napak in dobili 54 točk. To je za ekipo, kot smo mi, ki mora reševati v obrambi, zagotovo preveč. Čestitke Olimpiji za 102 točki in odlično igro, nas pa v naslednjih dneh čaka veliko popravkov, da se pripravimo na prihajajoče tekme," je sklenil Vončina.