Košarkarji Olimpije so pozirali s pokalom in dresom nesrečnega Mangoka Mathianga. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Olimpije so pozirali s pokalom in dresom nesrečnega Mangoka Mathianga. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so po dobrih dveh letih znova osvojili lovoriko. Zadnjo, ki so jo postavili v vitrino, je bil državni naslov leta 2018. Sicer so devetič dvignili superpokal, to pa je že 46. slovenska trofeja ljubljanskega kluba, prva, odkar se je pred dobrim letom združil z zagrebško Cedevito. Pri Olimpiji so superpokalni naslov ob trenerju Jurici Golemcu ubranili še Ivan Marinković, Alen Hodžić in Žiga Dimec, ki so se lani veselili v dresu Kopra Primorske.

Obalni klub, ki je še vedno aktualni državni in pokalni prvak, bi sicer moral nastopiti v Kranju, toda nastop je zaradi kadrovskih težav odpovedal. Vskočila je Krka, ki je igrala brez pomembnih adutov pod obročema Jureta Škifića in Milana Milovanovića, ki sta lažje poškodovana. Na drugi strani so Ljubljančani le dan pred tekmo ostali brez Mangoka Mathianga. Center, ki je bil pripeljan kot ključni mož pod košem in velika okrepitev, se je hudo poškodoval, saj si je zlomil golenico in mečnico desne noge.

Za najkoristnejšega posameznika tekme je bil izbran Kendrick Perry. Organizator igre Olimpije je bil z 20 točkami prvi strelec tekme, ob tem je v statistiko vpisal še sedem skokov in pet podaj, v skoraj 28 minutah pa ni izgubil nobene žoge. 18 točk je dodal Jaka Blažič, ki je kot kapetan zmajev dvignil prvi pokal, 12 pa Rion Brown. Pri Krki se je z 19 točkami izkazal Rok Stipčević, 12 jih je dodal Vasilije Vučetić, po 11 pa Adin Vrabac in kapetan Luka Lapornik.

Po 13 letih Triglav znova prvoligaš

Gostitelj srečanja je bil povratnik med prvoligaško druščino ECE Triglav, ki je dal številne odlične košarkarje. V Kranju se bo 1. SKL znova igrala po 13 letih.

Olimpija in Krka se bosta naslednjič pomerili že na začetku oktobra v 1. krogu Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija in Krka se bosta naslednjič pomerili že na začetku oktobra v 1. krogu Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je po boljšem začetku v sedmi minuti povedla s 7:15, prednost zmajev pa bi bila lahko še višja, saj Novomeščani štiri minute niso dosegli koša. Ljubljančani so slabo izvajali proste mete (6/11) in niso kaznovali številnih osebnih napak Krke, ki je v prvih desetih minutah izgubila kar osem žog. Lapornik je s trojko prekinil strelski mrk, Jan Kosi pa je s prostima metoma za 15:15 dokončal serijo 8:0. Toda zaključek četrtine je pripadel Olimpiji, ki je s štirimi zaporednimi točkami Mikaela Hopkinsa in trojko Blažiča ob sireni povedla za sedem.

Takoj na začetku druge četrtine je bila prednost zmajev prvič dvomestna, ko je svojo tretjo osebno napako napravil Nejc Barič, ki je po roki ob metu za tri udaril nekdanjega soigralca pri Primorski Hodžića, ostrostrelec Olimpije pa je zadel vse tri proste mete. Tri minute pred koncem polčasa je bilo ljubljansko vodstvo najvišje, ko je za +16 lep "fadeaway" zadel Blažič. V končnici prvega dela je Krka znižala zaostanek in se približala na -11 (30:41).

Košarkarji Olimpije v superpokalu ugnali Krko

V tretji četrtini je imela Olimpija ogromno težav z agresivno obrambo Krke, ki se je po delnem izidu 8:0 po štirih minutah igre približala le na dve točki zaostanka. Golemac je posredoval z minuto odmora, po kateri je takoj Brown zadel trojko, nad njim pa je Vučetić napravil še osebno napako. Ko je pet zaporednih točk dosegel Perry, ki ga je sicer zelo dobro pokrival mladi Leon Stergar, so zmaji povedli za osem, a Vrabac in Stipčević sta s trojkama priključila na 50:52. Pred zadnjimi desetimi minutami je Olimpija vodila za šest.

Po treh minutah zadnje četrtine, ko je bil izza črte natančen Stipčević, je Krka prišla na 57:60. Hodžić in Perry sta zrežirala ljubljansko serijo 7:0 in Olimpija je dobre štiri minute pred koncem povedla za 11. Toda borbeni Novomeščani so se še enkrat približali. Ko je Stipčević zadel svojo četrto trojko (vrgel jih je 12), je bila razlika še pet, toda dvome o zmagovalcu je 50 sekund pred koncem razblinil Brown, ki je bil natančen za tri. Končni izid je s trojko postavil Blažič.


Superpokal, Kranj:
KRKA - CEDEVITA OLIMPIJA
67:78 (15:22, 15:19, 22:17, 15:20)
50; Stipčević 19, Vučetić 12, Vrabac in Lapornik po 11, Barič in Kosi po 5, Škedelj 4; Perry 20, Blažič 18, Brown 12, Murić 9, Hopkins in Hodžić po 6, Marinković 4, Ukić 2, Dimec 1.