V četrtek se bo Cedevita Olimpija v superpokalu v Kranju pomerila s Krko. V Evropskem pokalu jo konec septembra čaka gostovanje pri Nanterru, Ligo ABA pa odpira prvi oktobrski konec tedna, ko bo tekmec znova Krka. Foto: www.alesfevzer.com
V četrtek se bo Cedevita Olimpija v superpokalu v Kranju pomerila s Krko. V Evropskem pokalu jo konec septembra čaka gostovanje pri Nanterru, Ligo ABA pa odpira prvi oktobrski konec tedna, ko bo tekmec znova Krka. Foto: www.alesfevzer.com

26. februarja so Ljubljančani v državnem prvenstvu ugnali Krko. Zatem so se pomerili še s Heliosom v Domžalah, v Beogradu klonili pred Crveno zvezdo in tik pred pandemijo v Stožicah na kolena spravili Budućnost. Toda srečanje proti črnogorskemu kolektivu je bilo zaradi ukrepov ob širjenju koronavirusa že pred praznimi tribunami. Ob pripravah na drugo poglavje Cedevite Olimpije se je zeleno-bela zasedba, ki ima zdaj še pridih oranžne, predstavila najzvestejšim navijačem, ki imajo sezonske vstopnice, in z zanesljivo zmago nad Bayernom (82:65), udeležencem Evrolige, pustila za trenuten čas zelo pozitiven vtis.

Dober ritem in prava energija

"Po toliko časa smo igrali pred svojimi navijači in fantje so zares želeli pokazati svojo vrednost. Bili so povsem osredotočeni. To je bila pripravljalna tekma, ki ne pomeni nič. Za Bayern je bila šele druga, za nas četrta. Smo pa izkoristili nekatere stvari. Imeli smo dober ritem in energijo. Vidi se, da še nismo pripravljeni na 40 minut, ko smo vmes v nekaterih trenutkih energetsko padli. Malce smo izgubili glavo, ker ni bilo sape in kisika v možganih. Še vedno je precej prostora za napredek in ne smemo poleteti, saj je to le pripravljalna tekma," je po drugi zmagi nad bavarskim velikanom dejal Jurica Golemac.

Ljubljanski trener je z varovanci v pripravah odigral štiri obračune, vse proti močnim tekmecem, ki igrajo v vseh treh tekmovanjih stare celine. Olimpija, ki bo znova edini slovenski predstavnik v Evropi, je trikrat zmagala, na zadnjih dveh dvobojih proti Bayernu in Nymburku pa pokazala precej pozitivnih stvari. Golemac je januarja prišel na stožensko klop, potem ko se je izkazal pri Kopru Primorski, kjer je v dveh sezonah sestavil odličen igralski mozaik, ki je navduševal z uigranostjo tako v obrambi kot v napadu. Golemčeva roka se zdaj pozna že tudi med zmaji.

Čeprav je za konkretne ocene, jasno, še mnogo prezgodaj, je že vidna porazdelitev vlog, za katere se zdi, da so jih igralci sprejeli in jih dobro izvajajo. Proti Bayernu je manjkal Mangok Mathiang, ki predstavlja še veliko rezervo Ljubljančanov, prav tako to velja za Riona Browna, ki še ne najde pravega ritma. Ekipi sta se pridružila zadnja, tako da je tudi razumljivo, da je prav njun prispevek trenutno še najmanj izkoriščen v primerjavi s tem, kar se od njiju pričakuje, saj sta bila pripeljala kot ena izmed tistih, ki bodo nosili glavno breme.

Golemac: Za to obdobje smo veliko naredili

"Jasno je, da moramo vrniti Mathianga, tudi Browna moramo čim bolje pripraviti. Še bolje se moramo spoznati, energetsko se še dvigniti, saj smo, kot pravim, malce padli. Veliko je še prostora za napredek v obrambi, ki je bila boljša kot na zadnjih tekmah. Zelo pomembna je komunikacija, kar ves čas poudarjamo. Veliko se moramo pogovarjati, da si pomagamo. Je že bolje, a moramo še napredovati. Mislim, da smo za to obdobje, ko smo skupaj en mesec, naredili veliko. Pripeljali smo igralce s pravim značajem, ki hočejo zmagovati, kar je najpomembneje. Zaradi tega v štabu lažje dosežemo tisto, kar hočemo," je dodal Golemac.

Proti Bayernu je pet zmajev doseglo dvomestno število točk. Foto: www.alesfevzer.com
Proti Bayernu je pet zmajev doseglo dvomestno število točk. Foto: www.alesfevzer.com

Münchenčanom, pri katerih je zaradi lažje poškodbe manjkal Žan Mark Šiško, ki je imenitno z Jurico sodeloval v Kopru, se še močno pozna neuigranost. Na parketu niso bili videti kot pravi evroligaš, toda brez dvoma gre za kakovostno zasedbo, in če ti moštvo, ki je toliko denarja vložilo v izgradnjo, da 65 točk, pomeni, da je bilo delo obrambno brez dvoma opravljeno za pozitivno oceno. Kot je poudaril Golemac, je komunikacija na parketu izjemno pomembna in v tem segmentu se že zdaj zdi, da so v primerjavi z lani, ko je pešala ravno povezanost ekipe, zmaji naredili korak naprej. Koncept je viden tudi v napadu, kjer je bilo nekaj slabih minut le v zadnji četrtini, sicer pa so precej časa igrali na, še enkrat poudarjeno za ta čas priprav, konkretni ravni.

Sestava ljubljanske dvanajsterice ima smisel. Golemac je znova dokazal, da gradi ekipo z repom in glavo, kjer zna košarkarja postaviti v pravo vlogo in njegovo kakovost izkoristiti. "Če je veliko izbir v napadu, nas je toliko težje braniti. To je tisto, kar vsi hočemo. Vemo, da se bodo obrambe osredotočale na Perryja in Blažiča. Z njima se veliko pogovarjamo, da morata razigravati druge, da s tem tudi sebe razbremenita in jima bo tako lažje," je še povedal trener zmajev.

Blažič: Za napad me ne skrbi

Ekipa je pokrita na vseh položajih, predvsem pa precej raznolika. Kendrick Perry je prvi organizator igre, izjemno hiter ameriški košarkar, ki pa je zelo nevaren tudi z razdalje. S klopi dirigentsko palico prevzema Roko Ukić, ki je prinesel ogromno izkušenj in je že zdaj najglasnejši na parketu. Prav tak igralec, ki je dokazani vodja in zna povezati igro v smiselno celoto, je manjkal v garderobi lani. Trio "playmakerjev" dopolnjuje obetavni Dan Duščak, ki je že dobil nekaj konkretnih minut, v katerih je pokazal pozitivno mladostniško predrznost.

Na položaju pet ima Golemac tudi tri izbire. Mathiang kot rečeno še predstavlja veliko rezervo, je pa Ivan Marinković, ki je bil proti Bayernu le skok oddaljen od dvojnega dvojčka, poživitev glede na lansko centrsko linijo, ki je na papirju veliko obetala, a konkretno razočarala. Srbski center s slovenskim potnim listom, ki je za svojo višino zelo hiter, je v Ljubljano prišel že med lansko sezono, po koncu pa sta mu sledila še Žiga Dimec, ki je popolnoma drugačen tip centra kot Marinković ali Mathiang, in Alen Hodžić, dokazano nepopustljiv borec v obrambi in nevaren ostrostrelec v napadu, kjer potrpežljivo čaka žogo na trojki in jo z zelo racionalnim odstotkom zadeva.

Iz lanske ekipe – kratek čas je bil lani poleg tudi mladi Rok Radović, ki še čaka na pravo priložnost – so ostali Mikael Hopkins, ki je bil odkritje pretekle sezone, Edo Murić in Jaka Blažič. Kapetan, ki je bil lani po zadržanem začetku v nadaljevanju najboljši posameznik Olimpije, bo (skoraj zagotovo) tudi letos predstavljal največjo nevarnost za koš tekmeca. "Ta zmaga je lepa popotnica pred začetkom sezone. Dobro smo igrali v obrambi, malce popustili le v zadnji četrtini, toda evroligaška ekipa nam je dala le 65 točk. Obramba mora biti naš zaščitni znak v letošnji sezoni. Za napad me ne skrbi, saj imamo dovolj talenta. Dolgo smo čakali na tekmo pred gledalci in videlo se je, da smo zelo motivirani. Verjamem, da bo tako vso sezono, in obetam si dobre rezultate," je povedal Blažič.