Cedevita Olimpija je tudi letos edini slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je tudi letos edini slovenski predstavnik v evropskih tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com

Sistem v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju je spremenjen. Vprašanje sicer, koliko časa se bo igralo na tak način, saj je na vidiku združitev Evropskega pokala in Fibine Lige prvakov, letos pa torej še po znanem ustroju Eurocup odpira vrata v Evroligo. Skupina A je na papirju močnejša od B, kjer je sicer branilec naslova Gran Canaria. Zasedba Jake Lakoviča na stavnicah zaseda drugo mesto, saj več možnosti za naslov pripada badalonskemu Joventutu, ki bo prihodnjo sredo prvi gost v Stožicah. Prvi tekmec zmajev je Hapoel Tel Aviv, ki je lani za las klonil v finalu domačega prvenstva pred bistveno slovitejšim mestnim tekmecem Maccabijem, v Evropskem pokalu pa je njegovo pot v četrtfinalu končala prav prej omenjena katalonska zasedba, ki na stavnicah kotira tudi letos najvišje.

Evropski pokal, 1. krog

Torek ob 19.00:
HAPOEL TEL AVIV - CEDEVITA OLIMPIJA

Ob 20.30:
PARIS - WOLVES VILNIUS

Sreda ob 18.00:
PROMETEJ - TOWERS HAMBURG

Ob 20.15:
JOVENTUT - BEŠIKTAŠ

Ob 20.30:
LONDON LIONS - REYER VENEZIA

Pred dvema letoma je v Eurocupu navdušila Cedevita Olimpija. Tedaj je izpadla v četrtfinalu, potem ko je bil v razprodanih Stožicah met za zmago Jacoba Pullna proti Bursasporju prepozen. Zmaji so bili takrat v izjemni formi, toda nerazumljivo slabo so odigrali prvi polčas in tako zapravili res lepo priložnost za velik rezultatski presežek, saj so bila odprta vrata v finale, ki bi bil tudi v Ljubljani. Lani je bila končnica konkretno oddaljena. Namreč slovenski prvaki so imeli na začetku sezone veliko težav s poškodbami, igra ni bila na ustrezni ravni in z nizanjem porazov so kmalu zapravili možnosti za realen boj za najboljših 16. Na 18 tekmah so slavili le trikrat. Letos je pot v izločilne boje otežena, saj napreduje iz vsake skupine le šesterica. Najboljši dve ekipi gresta neposredno v četrtfinale, preostala moštva pa se bodo pomerila za preostala štiri mesta. Odločala bo ena tekma kakor tudi potem v četrtfinalu, v polfinalu in finalu pa se bo igralo na dve zmagi.

Hapoel zelo kakovosten, predvsem pa odličen na domačem terenu

Poleg Joventuta stavnice iz skupine A zelo visoko uvrščajo tudi Bešiktaš, ki bo ljubljanski tekmec v 3. krogu, Paris, ki je podobno kot London zelo ambiciozna sredina, Hapoel, pa tudi Prometej in Venezio. Velike načrte imajo tudi litovski Wolvesi iz Vilne, nižje od Cedevite Olimpije pa je na stavnicah poleg Londona samo še Hamburg. "Težko reči, kaj je naš cilj. Sprva moramo ugotoviti potencial naše ekipe. Kemija je prava, igralci so proti Megi na prvi tekmi Lige ABA pokazali pravi pristop in željo, toda v drugem polčasu popustili, ko se je poznalo, da nismo uigrani in nam je zmanjkalo energije. Ponavljam, da imamo zelo težko skupino. Ne predstavljam si, da Joventut, Bešiktaš, Hapoel in Venezia ne bi bili med prvimi šestimi. Preostalih šest pa mislim, da se bo potegovalo za preostali dve mesti. Sezona bo zelo dolga. Ne smemo se obremenjevati s položajem na lestvici. Treba je iti iz tekme v tekmo in biti čim dlje v igri. V tej sezoni želimo narediti čim več, kar se da, predvsem pa, da recimo februarja začutimo, da gre prvo leto naš projekt v pravo smer. Da postavimo dobre temelje za naprej," je dejal Simone Pianigiani.

Sean Armand je eden najizkušenejših v ekipi, za zdaj pa še ni potrdil, ali gre za pravo izbiro oziroma okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com
Sean Armand je eden najizkušenejših v ekipi, za zdaj pa še ni potrdil, ali gre za pravo izbiro oziroma okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com

Italijanski trener je v Evropskem pokalu že tekmoval, deloval pa je tudi v Izraelu, saj je eno leto vodil jeruzalemski Hapoel in z njim tedaj v Eurocupu klonil v polfinalu, ko je bila boljša Valencia, ki je pozneje v finalu morala priznati premoč Malagi, bila pa je španski prvak: "Veseli me, da gremo v Izrael, ki je država z veliko strastjo do košarke. Takoj začenjamo z zelo zahtevnim gostovanjem. Radoveden sem, kako bomo igrali in ali bomo konkurenčni na teh prvih tekmah. Pokazati moramo pravo željo. Hapoel je tradicionalno zelo močan doma. Navijači so zelo glasni. V zadnjih sezonah je klub konkretno dvignil proračun in močno napreduje. Ima širok kader in visoke cilje. Je izrazit favorit. Pomembno bo, kako se bomo zoperstavili od začetka. Hapoel je ekipa, ki igra v visokem ritmu, veliko teče in skuša nasprotnika z agresivnostjo streti že zelo zgodaj. Tudi visoki igralci lahko tečejo. Bo težko, saj se šele spoznavamo in uigravamo. Moramo nuditi dober odpor in čim dlje ostati v igri, potem bomo pa videli."

Radović še ni pripravljen, zelena luč Radičeviću

Sorodna novica Glas: Če se bomo povezali na pravi način, bo lahko to zelo lepo videti

V Izrael so zmaji odpotovali v ponedeljek zvečer. Na letalu ni bilo Roka Radovića, ki po vnetju ušesa še ni nared. Zdravniški pregled bo imel po vrnitvi ekipe iz Tel Aviva. Je pa zeleno luč zdravniška služba dala Nikoli Radičeviću, ki je v Stožice prišel kot zamenjava za Justusa Hollatza, ko ga je speljal Anadolu Efesa. Toda srbski organizator igre je imel težave s poškodovano roko. Izpustil je priprave in tako ga zdaj čaka pravo uigravanje s soigralci in bo Pianigiani še videl, koliko minut mu lahko sprva nameni. Ob odsotnosti Srba je na položaju ena tako igral Sean Armand: "Vesel sem, da bom znova igral v Evropskem pokalu. Tedaj sem se z Zenitom poškodoval že na prvi tekmi in potem nisem več igral. Po slabših lanskih rezultatih želimo letos navijačem in organizaciji dati več. Upam, da nam uspe. Napredujemo, pripravljeni smo dobro in gremo iz tekme v tekmo. Vemo, kakšno ekipo ima Hapoel. J'Covan Brown ima za sabo odlično kariero. Xavier Munford je zelo kakovosten. John Holland ima ogromno izkušenj. S Kylom Andersonom sva bila soigralca. Imajo zelo dobro ekipo. Moramo biti pozorni na glavne nevarnosti, predvsem pa disciplinirani pri rotacijah in se držati načrta za tekmo."

"Ko je ekipa nova, nov trener in novi igralci, morajo vsi biti odprti za nove stvari. Ego ne pride v poštev. Kar si naredil lani, moraš pozabiti. Na primer Amadou Sow v svoji drugi sezoni v Evropi igra v Evropskem pokalu, kar ni majhna stvar. Mora spoznati stvari, zato moramo izkušeni, kot sva midva z Justinom Cobbsom, prevzeti vlogo nekakšnih mentorjev. Moramo se učiti, spoznavati, biti potrpežljivi in disciplinirani, da izvajamo, kar zahteva trener. Hkrati pa moramo tudi uživati. Čeprav je to služba, se je treba v košarki tudi zabavati. Zaradi reprezentance sta se Jaka Blažič in Gregor Glas pridružila pozneje. Počasi del za delom sestavljamo celotno sliko. Iščemo formo in spoznavamo trenerjev sistem. Kot vsak odnos tudi ta s časom napreduje ali se slabša. Mislim, da smo boljši iz tedna v teden. Zdaj je ekipa popolna. Pridružil se nam je še D. J. Stewart, ki je dobra okrepitev. Veselim se sezone in verjamem, da nam lahko uspejo dobri rezultati," je o stanju moštva in gradnji kemije dodal izkušeni ameriški branilec.