Slovenski selektor Rado Trifunović je bil z ostrostrelsko predstavo svojih varovancev v Varaždinu zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski selektor Rado Trifunović je bil z ostrostrelsko predstavo svojih varovancev v Varaždinu zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com
Matic Rebec je tekmo v Varaždinu končal z dvojnim dvojčkom (12 točk in 10 podaj). Foto: www.alesfevzer.com
Zmaga slovenskih košarkarjev v Varaždinu

Selektor Rado Trifunović je imel po odhodu Žige Dimca, ki je podpisal za nemški Bayreuth, na voljo 11 košarkarjev, od katerih se je najbolj izkazal novinec Jakob Čebašek. Ob prvem nastopu za člansko reprezentanco je zbral 22 točk, Blaž Mesiček jih je dodal 14.

Tudi sicer so Slovenci igrali kombinatorno in odprto, zadeli so kar 17 od 28 poskusov za tri (Hrvati 8/19), statistiko kazi le 17 izgubljenih žog (Hrvati 10), tudi odstotek zadetih prostih metov bi bil lahko višji (61 odstotkov).

Strelski mrk ekip v uvodnih minutah
Košarkarji obeh reprezentanc so bili v uvodnih minutah tekme strelsko sila nerazpoloženi. Izid se je prvič spremenil šele po dveh minutah in 52 sekundah, ko je prek Daria Šariča zabil Gašper Vidmar. Hrvati so prav prek Šarića prve točke dosegli šele po štirih minutah. V nadaljevanju se je igra obeh ekip v napadu nekoliko popravila. Še posebej pri Slovencih. Žoga je lepo krožila od igralca do igralca, Trifunovićevi izbranci so si lepo pripravljali odprte mete, odličen je bil novinec Jakob Čebašek, ki je z dvema zaporednima trojkama v drugi četrtini Sloveniji prinesel vodstvo s +9 (30:39). Hrvati so do polčasa zaostanek malce stopili (37:45).

Trojka, trojka, trojka
V uvodu drugega polčasa je za nekaj zaporednih točk poskrbel Matic Rebec, prednost je hitro narasla na +10, nato pa so v zaključku tretje četrtine gostje malce popustili. Hrvati so s čvrsto obrambo izsilili napake, iz protinapadov so prednost stopili, vseeno pa jim nikakor ni uspelo zaustaviti nasprotnika, ki je bil ostrostrelsko razpoložen. Trojke so deževale od vsepovsod, na začetku zadnje četrtine je Saša Zagorac z novo trojko povišal že na +16 (61:77) in domačega selektorja Dražena Anzulovića prisilil v minuto odmora.

Hrvatom uspelo le izenačiti
Odmor je gostiteljem dobro del, po delnem izidu 7:0 je svoje varovance na posvet poklical tudi Trifunović. Njihova igra se ni pretirano popravila, domača ekipa je še naprej zmanjševala razliko, tri minute pred koncem je s trojko na 83:83 izenačil Jakov Mustapić. V napeti končnici so imeli Slovenci po koših Čebaška in Mesička točko prednosti. Lapornik je imel na voljo dva prosta meta, tako kot prejšnje štiri je oba zgrešil. Vseeno se Hrvatom napad za zmago ni izšel, po zgrešenem Šarićevem metu v izdihljajih srečanja je bilo dvomov o zmagovalcu konec.
Trifunović: Fantje so se borili kot levi
"Imeli smo visok odstotek zadetih metov za tri točke. To nam je zagotovo olajšalo pot do zmage, toda to ni bil glavni razlog za uspeh. Fantje so se borili kot levi, dobro so se gibali po igrišču in posledično prihajali do odprtih metov na koš. Čestitam jim za borbenost in željo. Zagotovo so bili motivirani, saj so imeli na drugi strani izjemno kakovostno zasedbo Hrvaške. Ti mladi fantje so dokazali, da si tudi v soboto v Celju zaslužijo podporo slovenskih ljubiteljev košarke," je bil zadovoljen selektor Trifunović.

Kapetan Gašper Vidmar je dodal: "Vedeli smo, da nas čaka zahtevna preizkušnja, a pokazali smo pravi karakter, predvsem pa so se odlično odrezali novi, mladi igralci. Upam, da nas bodo navijači podprli tudi na naslednjih tekmah v Celju in Ljubljani."

Aktualni evropski prvaki bodo v prvem delu priprav odigrali še eno prijateljsko srečanje, in sicer proti istemu nasprotniku v soboto ob 20. uri. Tekma bo v Celju.

Pripravljalni tekmi:

Varaždin:
HRVAŠKA - SLOVENIJA
86:87 (16:18, 21:27, 24:26, 25:16)
2.000; Mustapić 25, Bogdanović 17, Šarić 15, Žižić 12, Zubac 6, Perić in Ramljak po 4, Bilinovac 3; Čebašek (met za tri 5/7) 22, Mesiček 14, Rebec 12 in 10 podaj, Lapornik 11, Glas 10, Zagorac 8, Bratec in Vidmar po 5.

Met iz igre: 30/64; 28/51
Met za dve: 22/46; 11/23
Met za tri: 8/18; 17/28
Prosti meti: 18/22; 14/23
Skoki: 30; 34
Podaje: 19; 18
Izgubljene žoge: 10; 17


Celje, sobota ob 20.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Zmaga slovenskih košarkarjev v Varaždinu