Luka Rupnik je nazadnje igral za Antwerpen, predtem je bil v Španiji pri Fuenlabradi in Lleidi, v domovini pa je oblekel dresa Olimpije in Slovana. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Rupnik je nazadnje igral za Antwerpen, predtem je bil v Španiji pri Fuenlabradi in Lleidi, v domovini pa je oblekel dresa Olimpije in Slovana. Foto: www.alesfevzer.com

"Po dobri minuli sezoni, ki je bila na žalost prekinjena zaradi virusa, sem želel nov izziv, stopničko naprej. Z agentom sva iskala možnosti na tej ravni ekip Lige prvakov in Evropskega pokala. Vem, da se je agent osredotočil na Ligo ACB, a na koncu je bil Nymburk najbolj vztrajen. Trener (Oren Amiel, op. a.) je izrazil veliko željo. Tudi Sekulić, ki ga poznam 15 let, je bil eden izmed dejavnikov, ki mi je razložil, kako klub deluje in kako je organiziran. Na koncu smo se kar hitro dogovorili," je reprezentančni organizator igre opisal odločitev, da kariero nadaljuje na Češkem, kjer je Nymburk prvak že 17 let zapored.

Kot pravi 27-letni Idrijčan, je bila ključna vloga, ki so mu jo namenili pri čeških prvakih: "Prevladalo je tudi to, da ko sem pogledal "playmakerje", ki so bili v zadnjih letih pri Nymburku, so vsi dobili veliko pozornosti in nato napredovali v karieri. Odločitev ni bila težka. Na tem položaju je še en Čeh (Jakub Tuma, op. a.). Pri Antwerpnu sem bil prvič do zdaj prvi "play", zdaj pa sem nekako dobil potrdilo, da sem na pravi poti, saj se mi zdi, da je Nymburk še korak naprej."

Ponudbe iz Španije, Olimpija letos ni bila v igri

Po koncu sezone v Belgiji so Rupnika povezovali z vrnitvijo v Fuenlabrado, toda, kot je dejal, je bil na koncu najkonkretnejši Nymburk: "Sploh na začetku sezone smo govorili s Fuenlabrado, pa tudi s Sevillo in San Sebastianom, ampak vse vloge so bile nekoliko manjše, kot sem si želel. Potem ko sem govoril s Sekuličem in glavnim trenerjem glede vloge pri Nymburku, sem videl, da moram še naprej slediti vodilu, da napredujem vsako sezono, in sem ponudbo sprejel. Spet bom igral v Ligi prvakov. Nymburk je v tej sezoni naredil enega najboljših izidov in prišel med osem. Verjamem, da sem naredil pravo potezo."

Rupnik je že v mlajših selekcijah prišel v Ljubljano, kjer se je uveljavil pri Slovanu, pred odhodom v tujino pa je štiri leta preživel še pri Olimpiji. Lani je bila v igri vrnitev v Stožice, letos pa, kot je potrdil, to ni bila resna možnost: "Cedevita Olimpija je vedno zanimiv projekt. Blizu mi je tudi, ker je Jaka Blažič kapetan in glavni igralec. Letos moram reči, da do nekih pogovorov ni prišlo, ampak verjamem, da se bomo v prihodnosti, če bo vse po sreči, še enkrat našli na skupni poti. Nedvomno pa jim želim vse najboljše."

V četrtfinalu Lige prvakov proti AEK-u

"V klubu so mi šli precej na roko. Ko sem videl, kakšno je bilo stanje v Sloveniji, ko se je tudi liga prekinila, sem prosil, ali me spustijo domov, kajti Brnik se je zapiral. Tako sem nekako lovil zadnji polet iz Bruslja v Ljubljano," je opisal konec belgijske sezone, ki jo je prekinila pandemija novega koronavirusa. Antwerpen je ostal brez boja za naslov državnega prvaka, je pa piko na i sezoni postavil z osvojitvijo pokala, kjer je bil Rupnik za MVP-ja tekmovanja: "Za klub je bil to veliko uspeh. Oostedneju, ki je sicer prvak deset let, nam je uspelo vzeti pokal. Mnenja sem, da bi, če se ne bi prekinilo prvenstvo, postali tudi belgijski prvaki."

Luka Dončić je vsako leto bolj zrel in vsako leto da nekaj novega svoji igri. Trenutno je med tremi najboljšimi igralci v Ligi NBA. Verjamem, da če Dallas dobi še kakšno okrepitev v naslednjih letih, bo slej kot prej osvojil prstan, kar vem, da je Luki najpomembnejše. Individualne nagrade ga ne zanimajo toliko kot ekipni naslov. Po naravi je sicer tako tekmovalen, da res ves čas v vsem tekmuje. Me je pa presenetil, kako je dvignil raven profesionalnosti, kako se je drža diete, vseh programov in koliko je pridobil fizične moči. Tudi v tej smeri je naredil velik korak naprej.

Luka Rupnik o Luki Dončiću

Z Antwerpnom so v Ligi prvakov, kjer je bil Rupnik prvi strelec moštva, obstali v skupinskem delu, bo pa letos še nastopil v Fibinem tekmovanju, saj je bil zaradi pandemije zaključek prestavljen na konec septembra. Organizator igre, ki ga odlikuje izvrsten pregled nad igro, bo z Nymburkom zaigral v četrtfinalu, kjer jih čaka atenski AEK. Kmalu se bo odpravil na Češko, v novo okolje pa, kot pravi, prihaja zelo dobro pripravljen, saj je po pandemiji intenzivno treniral pod vodstvom Jureta Drakslarja, priznanega trenerja za telesno pripravo, ki bo še naprej deloval pri evroligaškem Himkiju.

Priprave po pandemiji skupaj z Dončićem

"Z Juretom sem na zvezi tako rekoč vsak dan tudi med sezono. Po koncu pretekle, ko se je vrnil iz Moskve in opravil karanteno, smo bili na zvezi in takoj, ko so bile vadbe dovoljene za profesionalne športnike, smo začeli trenirati in smo delali kar dobra dva meseca," je povedal Rupnik, ki se je pripravljal skupaj z dobrim prijateljem Luko Dončićem: "Letos je bila nekoliko specifična situacija, kajti Olimpija je trenirala pozno v poletje, zato je Blažič treniral s klubom in sva bila bolj ali manj z Lukom sama. V tem času smo pozdravili vse te manjše poškodbe, ki jih stakneš med sezono, in odpravljali vse pomanjkljivosti, tako da mislim, da sva dobro pripravljena na sezono."

Rupnik je že končal sezono, Dončićeva pa je bila le prekinjena, toda zaradi tega težav v pripravah ni bilo: "Bila sva malce v kontraritmu. Jure je sicer eden izmed najboljših trenerjev v Evropi. O tem sem stoodstotno prepričan. Znal je tempirati, kdaj začeti, kako začeti in kakšen je ritem. Poleg je vključil še kuharja in je bilo vse na zelo profesionalni ravni. Naredil je pravi načrt priprav. Midva sva skupaj trenirala, ampak Jure naredi individualni program za vsakega posebej. Tudi če delaš enake vaje, imaš različne izvedbe. Tako sva imela nekako vsak svoj plan, sva pa delala skupaj."

Ko je bilo to mogoče, so ob kondicijskih treningih sledili tudi košarkarski: "Prednost tega, da je bil Luka v Sloveniji, je tudi ta, da smo imeli dostop do dvoran, in ko so se odprle, smo trenirali tudi z žogo. Z drugimi slovenskimi košarkarji smo napravili tudi nekaj trening tekem. Dejansko je bilo videti, kot da smo vsi v polnem pogonu. Že preden se je dejansko začelo to poletno obdobje priprav pred sezono, smo bili mi že globoko v treningu. Načrt je bil, da treniramo, dokler se Luka ne vrne v ZDA. Jure je potem po teh dveh mesecih in podaljšanju pogodbe s Himkijem tudi potreboval nekaj dopusta. Potem je naredil načrt kot vsako poletje. Zdaj dela vsak posebej, dokler ne gre v klub. Način prakticiramo že nekaj let in je uspešen."