Sani Bečirović je lani postal športni direktor združenega ljubljanskega in zagrebškega kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Sani Bečirović je lani postal športni direktor združenega ljubljanskega in zagrebškega kluba. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji pospešeno sestavljajo ekipo za prihajajočo sezono, v kateri bodo znova edini slovenski predstavniki v evropskih tekmovanjih. V igralskem mozaiku manjka še kakšen kamenček, sicer pa kader v Stožicah že dobiva končno podobo in naj bi bil do začetka priprav končan.

Kot je dejal Bečirović, je zaradi novega koronavirusa in nastalih gospodarskih razmer proračun precej manjši, kot so mislili pred izbruhom pandemije, sta pa s trenerjem Jurico Golemcem v večini izvedla načrt, ki sta ga glede sestave moštva naredila, zato verjame, da bodo Ljubljančani v novi sezoni vseeno konkurenčni.


V tem trenutku ste verjetno precej mirnejši, kot ste bili lani tak čas?
Absolutno. Lani sem, recimo, pred dobrimi desetimi dnevi v takem obdobju sprejel 'vroč krompir'. Z največjim veseljem sem pristopil v to zgodbo. Je bilo pa lani malo časa. Veliko zadev je bilo treba urediti, letos pa je tako v tem trenutku bistveno lažje.

Letos ste imeli oziroma imate precej več časa. Ste se tako lahko bolj načrtno lotili sestave ekipe?
Lani res ni bila realna slika, ker, kot smo rekli, je projekt zaživel oziroma ugledal luč sveta precej pozno, da bi lahko na tržnici normalno ukrepali. Tudi model, po katerem sem posloval, je bil tak, da smo pač morali razdirati pogodbe in tako sproščati proračun. Res je bilo precej zahtevnih stvari hkrati, ki so se morale odvijati, da smo sploh lahko sestavili ekipo in 5. avgusta normalno začeli priprave. V mesecu dni nam je praktično uspelo nemogoče, razstaviti ekipo in jo na ponovno sestaviti.

Ekipo Cedevita Olimpije sestavljata Bečirović in trener Jurica Golemac, ki sta si v igralskih časih v Ljubljani delila slačilnico. Foto: www.alesfevzer.com
Ekipo Cedevita Olimpije sestavljata Bečirović in trener Jurica Golemac, ki sta si v igralskih časih v Ljubljani delila slačilnico. Foto: www.alesfevzer.com

Pretekle sezone verjetno ne morete oceniti za uspešno?
Ne bi se strinjal. To je percepcija vsakega posameznika drugače. Dejstvo je, da smo vsi nestrpni in nezadovoljni z zadnjimi desetimi leti, in to se potem tudi kaže v sezoni, kakršna je bil pretekla. Biti pri vrhu Lige ABA, krojiti 20 krogov ta vrh s Partizanom, ne moremo reči, da je sezona neuspešna. V takem primeru potem pljuvaš predvsem po igralcih in trenerjih, ki so vsakodnevno dajali svoj maksimum, da bi dosegli ta cilj – morda nam je, morda pa tudi ne, spolzel iz rok, tega ne bomo nikdar vedeli – polfinale Lige ABA. Kar se tiče evropske zgodbe, je ljubljanska ekipa v zadnjih treh letih skupaj dosegla tri zmage, mi pa smo jih v pretekli sezoni štiri, kar je zame, glede na to, kar sem prej omenjal, torej čas, ki smo ga imeli na razpolago, in vse skupaj, dober dosežek. Vsi, ki so v športu, vedo, da ne moreš stvari zgraditi čez noč. Potemtakem bi PSG, Chelsea ali pa Inter v zlatih časih konstantno osvajali Ligo prvakov, pa ni bilo tako. Potreben je čas, da se stvari postavijo na svoje. Edina neuspešna stvar je res ta slovenski pokal, kjer smo v danem trenutku naredili neke menjave, bili v neidealnem položaju za to tekmovanje in Primorska je v tistem trenutku zasluženo osvojila lovoriko, kar se je tudi videlo na igrišču.

V različnih vlogah ste pridobili veliko košarkarskih izkušenj. Kakšna izkušnja oziroma šola je bila za vas prva sezona v vlogi športnega direktorja? Ste se veliko naučili, glede na to, da gre za nov izziv, novo zgodbo in projekt, ko je treba prepričati javnost, Ljubljana pa je ob tem tudi zahtevno okolje?

Se strinjam. Osebno sem se naučil ogromno. Če bi po nekem izobraževanju gledali, sem v enem letu ali pa v nekaj mesecih naredil študij. Srečo sem imel oziroma imam, da imam ob sebi ljudi, ki so že vrsto let v tem in imajo veliko izkušenj. Zahvaljujem se jim za podporo in hkrati za učenje. Res je bilo eno izjemno napeto, poučno in predvsem izzivov polno leto.

Jurica Golemac je zdaj pol leta na mestu trenerja. V Primorski je gradil ekipo in dosegel velike uspehe. Dobro se poznata še iz igralskih dni, kakšno pa je zdaj vajino sodelovanje, ko sestavljata ekipo?
Je takšno, kot je v večini evropskih klubov. Pred koncem teh treningov, ki smo jih imeli po pandemiji, sva naredila spisek igralcev, ki bi bili zanimivi za nas. Naredila sva tako, da si je vsak za vsak položaj zamislil štiri igralce, potem pa pogledava, kateri se vklaplja v njegov sistem – to je moje delo – in potem še v proračun, ki ga imamo letos na razpolago. Moram reči, da nama gre za zdaj kar dobro. Pri veliki večini igralcev sva se nekako kar našla.

Sorodna novica Blažič: Golemac eden od razlogov, da sem ostal v Ljubljani

Večina moštva je sicer že sestavljena, bo pa dokončno do začetka priprav avgusta?
Mislim, da bo. Vsi stremimo k temu, da bi bila sestava dokončana. Res je, kot pravite, da je v večini že sestavljena. Že to je velik plus oziroma prednost v primerjavi z lani. Lani so bili igralci zbrani z vseh koncev in vetrov, letos pa nam je uspelo z večino ekipe, z izjemo Perryja in Mangoka, opraviti teh sedem tednov trdega treninga, kar verjamem, da nam bo prišlo še kako prav predvsem v začetku sezone.

Nekatere položaje imate že zapolnjene, kateri pa je tisti glavni, na katerem še iščete?
Mislim, da je to nekako položaj tri, tri na štiri ali pa tri na dve. Če bi lahko pripeljali LeBrona Jamesa, ki lahko pokrije vse tri položaje, bi bilo super (smeh, op. a.). Iščemo LeBrona za naš proračun.

Že zdaj imate skoraj izpolnjeno kvoto slovenskih igralcev, ki je potrebna za tekmovanja pod okriljem KZS-ja. Je v igri morda še kakšen slovenski košarkar?
Vedno na trgu spremljamo, kaj se dogaja z našimi fanti. Dejansko je na teh položajih, kot sem omenil, nekaj fantov, ki so še na trgu. Še enkrat ponavljam, imamo znatno manjši proračun, kar se pozna pri sestavi ekipe. Ni pa izključeno dejstvo, da se pripelje še en domač igralec.

Slovensko ogrodje ste sestavili zelo zgodaj. Podaljšal je Jaka Blažič, ki je bil glavni nosilec v pretekli sezoni. Je to podaljšanje sodelovanja z njim dokaz zaupanja v vaš projekt?
Zagotovo. Ta podpis ima dosti večjo težo, kot si morda marsikdo misli. Zato je bil moj odgovor na vprašanje o uspešnosti sezone tudi takšen, kot je bil. Da igralec takega kova, ki je bil del vrhunskih organizacij in ekip, podaljša zvestobo in vidi v tem projektu prihodnost, da se doseže to, kar si vsi želimo, mislim, da dosti pove. Tudi tistega, kar ni bilo napisano. Kar sem morda prej dejal, da mogoče vsi mi zaradi nekih dolgoletnih frustracij, ki se dogajajo okoli tega kluba, ne vidimo pred sabo. Zelo smo zadovoljni, da bo kapetan v Ljubljani še naslednji dve sezoni.

V prihajajoči sezoni v Stožicah veliko pričakujejo od v Južnem Sudanu rojenega avstralskega centra Mangoka Mathianga. Foto: AP
V prihajajoči sezoni v Stožicah veliko pričakujejo od v Južnem Sudanu rojenega avstralskega centra Mangoka Mathianga. Foto: AP

Mangok Mathiang ima za sabo odlično sezono v Turčiji, zato ni presenečenje, da je zanj vladalo ogromno zanimanja. Kakšna zmaga pomeni njegov prihod, glede na to, da sta se zanj zanimala recimo Panathinaikos in Partizan?
Mislim, da je to majhna zmaga v veliki bitki. Mi smo že od začetka delali po tiho. Želeli smo si takšen tip igralca. Mislim, da že nekaj let ni bil del Cedevite Olimpije tako dominanten center. Gre res za igralca, ki igra v obeh smereh, tako v napadu kot v obrambi, daje svoje. Predvsem v obrambi je res tisti pravi varuh obroča, kjer res lahko popolnoma zapre raketo in na ta način morda omogoči kakšen izlet v neznano našim branilcem. In še enkrat, mislim, da gre res za zmago in še eno potrditev, da je igralec njegovega kova, za katerega so se zanimali številni klubi, tudi evroligaši, prepoznal v našem možnost, da svojo igro dvigne na še višjo ravne in se s tem približa svojim željam, ki so Evroliga in NBA.

Z vašim projektom se v Ljubljano ne vračajo le reprezentanti, ampak so prišli tudi nadarjeni slovenski košarkarji. Rok Radović in Dan Duščak že nekaj let v svoji generaciji v Sloveniji izstopata. Resno nanju računate že v prihajajoči sezoni?
To je tisto, kar sem lani napovedal. Zdaj se uresničuje. Torej, naša ideja je vedno bila oziroma moje mišljenje, da jedro tvorijo domači igralci. Kjer koli sem igral, je bilo tako. Vse te ekipe, ki so imele leta in leta dobro jedro domačih igralcev, so potem tudi bile uspešne oziroma so dominirale. Če začnem pri Panathinaikosu in pozneje Olympiacosu, ko se je tehtnica prevesila na njihovo stran z dobrimi domačimi igralci. Če pogledamo Barcelono iz zlatih let z Navarrom, Gasolom … Potem Real z Llullom, Rudyjem … Naši želja in ideja sta, da se ti slovenski fantje pripeljejo domov, ker vem, kakšno težo ima to, ko nastopaš pred svojo družino, prijatelji, sošolci … Tega, na žalost, noben tujec ne more v takšni meri razumeti kot domač igralec. Kar se tiče Dana in Roka, pa si zagotovo vsi želimo, da sta čim prej del prve ekipe oziroma pomembna člena prvega moštva. Je pa odvisno od njiju, ali bo to v letošnji ali v eni od prihajajočih sezon. Vsekakor bosta od začetka sezone del prve ekipe.

Jaka Blažič je v intervjuju za MMC dejal, da ste ekipo začeli graditi že med sezono, kar dokazuje prihod Ivana Marinkovića. Koliko vam je glede načrtovanja moštva načrte prekrižala pandemija novega koronavirusa?
Seveda je, a ne samo nam. Preprosto je vsem podrla načrte. Ne nazadnje v finančnem smislu. Kot sem že dejal, glede proračuna me kar srce zaboli, kaj smo imeli v mislih in kaj se dejansko dogaja. Mislim, da imajo vsi taisti problem. Najpomembneje je, da zadeva gre dalje. V prvi vrsti je to tisto osnovno vodilo, ki mora biti. Če to pomeni mogoče stopničko nižje ali pa manj pri sestavi ekipe, naj bo tako. Ne glede na vse, še vseeno mislim, da nam je uspelo sestaviti konkurenčno ekipo, ki se bo v prihodnji sezoni zagotovo borila za najvišja mesta. Je pa res, da smo začeli že med sezono zelo močno in agresivno sestavljati ekipo, ker mislim, da je to edini način za nas, ki v evropskih merilih nismo, bom rekel, finančni velikan in se ponovno nekako postavljamo na ta košarkarski zemljevid, da bi z nekim ugledom lahko novačili in pridobivali igralce, kova Blažič, Mangok, Perry … Zato je brez dvoma treba začeti zgodaj, da sploh imaš tiste minimalne možnosti.

V novi sezoni zmaji računajo tudi na nadarjena najstnika Dana Duščaka in Roka Radovića. Foto: Cedevita Olimpija
V novi sezoni zmaji računajo tudi na nadarjena najstnika Dana Duščaka in Roka Radovića. Foto: Cedevita Olimpija

Dejali ste, da ste imeli v mislih precej večji proračun. Je zdaj tudi manjši, kot je bil lanski po tistih rezih zaradi odškodnin?
Absolutno, je precej manjši kot lanski.

Ob začetku pandemije ste hitro reagirali in prekinili pogodbe, ko ste predvidevali, da se tekmovanja ne bodo nadaljevala. Ostaja pri vas bojazen, da se ponovi oziroma da se sezona septembra ne začne?
Vsi podobno razmišljamo in smo previdni. Neizogibno je, da ti misli ne pobegnejo tudi v tej smeri, kajti nobeden ne more napovedati, kaj se bo zgodilo oziroma kako se bo stanje z virusom razvijalo naprej. Imamo tudi tu opcije A, B in C. Vsi si seveda želimo, da bi se vse normalno začelo, a bo treba počakati. Če ne drugega, že zdaj 16., ko imamo skupščino Lige ABA, bodo že nekatere opcije oziroma rešitve podane.

V Ligi ABA se najmočnejša moštva močno krepijo. Spremljate, kaj dela konkurenca?
Ko sem prej omenil, da se pri nas pozna finančna situacija zaradi koronavirusa, ki je ohromil gospodarstvo, za nekatere to, kot kaže, ne velja. Normalno, da vsi s povečevalom spremljamo, kaj se dogaja pri konkurenci. Kaj na rečem, vesel sem, da bo letošnja Liga ABA ena najmočnejših v zadnjih desetih letih. Mislim, da je to dobro za košarko na teh prostorih. To je tudi tisto, kar naš klub konec koncev potrebuje – da so klubi, ki vlagajo in želijo skozi to domačo oziroma regionalno ligo priti do Evrolige. To je edina prava pot. Upam, da se to stanje s koronavirusom stabilizira in da se lahko v kratkem – govorim o letu dni – vrnemo na zastavljene tirnice, na katerih je ta projekt. To je nekako moja želja za letošnjo sezono.