Varovanci Rada Trifunovića so dobrih zadnjih dveh letih v rezultatski krizi. Foto: Fiba
Varovanci Rada Trifunovića so dobrih zadnjih dveh letih v rezultatski krizi. Foto: Fiba

V pravljičnem košarkarskem letu 2017 je Slovenija z devetimi zmagami v nizu stopila na evropski prestol. Leto predtem je vrsta Igorja Kokoškova, ki je medtem na klopi Srbije debitiral z visoko zmago na Finskem, dobila vseh šest tekem v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, od slavja v Carigradu pa je na 13 uradnih tekmah zdaj klonila že desetič! Obdobje teh dveh let in pol je rezultatsko najslabše v zgodovini slovenske izbrane vrste.

Vse bonuse porazov je Slovenija pokurila že v prejšnjih kvalifikacijah, ko je hitro ostala brez možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu. Vmes je celo klonila osemkrat zapored, poraz proti Belorusiji in zdaj še neuspeh proti Madžarski, ki ne spadata v isti razred kot Slovenija in imata precej ožji izbor kakovostnih igralcev oziroma tudi najboljši niso tako dobri kot slovenski, pa pomenita razprodajo ugleda evropskih prvakov. Že ob precej manjših rezultatskih neuspehih se v športu s prevzemom odgovornosti poiščejo rešitve oziroma se zave, da je čas za spremembe.

Napak v obrambi je bilo preveč

"Dvakrat smo imeli priložnost, da dobimo tekmo. Ob tistih dveh naletih smo imeli nadzor, ampak smo potem v obrambi naredili take napake, ki so nas na koncu stale zmage. Dvakrat smo jim dopustili, da so se vrnili, in to predvsem po zaslugi njihovega napada. Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, res smo si želeli z zmago začeti kvalifikacije, a se žal ni izšlo," je povedal selektor Rado Trifunović, ki se kot naslednik Kokoškova v selektorski vlogi ni proslavil. Pred srečanjem je poudarjal pomembnost skoka in obrambe. Če so boj za odbite žoge Slovenci dobili, pa so si defenzivno privoščili prevelike napake, ki jih je Madžarska znala kaznovati. Kaj bi bilo, če bi nasproti stale tiste najboljše ekipe …

Slovenija ima na voljo tudi novo ameriško okrepitev Jordana Morgana, ki je bil verjetno kar najboljši slovenski posameznik. Foto: Fiba
Slovenija ima na voljo tudi novo ameriško okrepitev Jordana Morgana, ki je bil verjetno kar najboljši slovenski posameznik. Foto: Fiba

Te pa bodo junija v kvalifikacijah za olimpijske igre. V letu, ko ima Slovenija tako lepo priložnost, da prvič zaigra med olimpijsko druščino, potem prikaže takšno predstavo. Če je bilo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo med izgovori to, da je reprezentanca zaigrala v okrnjeni zasedbi, zdaj, četudi so manjkali trije evroligaši in dva NBA-jevca, ne more biti več. Slovenija ima namreč tudi v tej postavi precej močnejšo ekipo od Madžarske, s precej kakovostnejšimi posamezniki, ki vidne vloge igrajo v najboljših ligah Evrope. Obenem je dobila še novo naturalizirano okrepitev. Toda vse našteto velja le na papirju, na parketu pa to ni bilo vidno.

Selektor poudaril željo košarkarjev

"Odločilne so bile napake v obrambi. Ko imaš enkrat deset točk prednosti, pa dobiš dva ali tri lahke koše, potem nasprotnik dobi nazaj energijo, ko jih še dvorana dvigne," je glavni razlog za poraz izpostavil Trifunović, ki je izluščil tudi nekaj pozitivnega: "V teh treh dneh sem videl, kako veliko željo imajo fantje. Tudi na tekmi je bila vidna. Prvič smo igrali z Jordanom Morganom, ki je odigral korektno tekmo. Fantje ga morajo sicer še začutiti, da vidijo, kje so njegove prednosti in kako ga čim bolje izkoriščati. Odigral je tako, kot od njega pričakujemo. Zelo sem bil zadovoljen, kako smo v teh dneh trenirali in kakšna je bila želja po zmagi."

Evropski prvaki na kolenih na Madžarskem

"Madžari so odpovedali pokal in se pripravljali več kot teden dni dlje od nas, kar se je poznalo. Na drugi strani smo imeli mi na voljo le tri dni in v tem času je nemogoče nekaj narediti, kar se je videlo na terenu. Glede na to, da so imeli oni toliko več časa za pripravo, sem pričakoval takšno tekmo. Ko se pripravljaš za tekmovanja, igraš prijateljske tekme, delaš na svoji igri, tu pa to ni mogoče. V treh dneh se moraš dokazati in je res težko. Upam, da bomo kljub temu dosegli zmago nad Avstriji, ker vemo, da bomo morali, če hočemo iti na prvenstvo, doma dobiti vse tekme," je povedal kapetan Edo Murić, ki je dodal, da je strokovni štab reprezentanco dobro pripravil, a se "še posebej na tekmah v gosteh pozna vsak dan priprav".

Uvrstitev ni ogrožena, je pa ugled

Klemen Prepelič, ki tokrat res ni imel strelskega dne (0/8 za tri), je na vprašanje, če bo lahko odločilna tudi individualna kakovost slovenskih košarkarjev, pred dvobojem odgovoril, da le v ključnih trenutkih, da morajo pa vseeno poskrbeti, da do napete končnice sploh ne pride in že prej odločiti tekmo v svojo korist. Takšen načrt se ni uresničil, se je pa Trifunovićeva napoved, da bo odločilna obramba. Murićeve besede o dobri pripravljenosti na tekmo je reprezentanca na parketu s slabo obrambo negirala. Tako preprosto je zapravila vsako občutnejšo prednost, tudi v napeti končnici srečanja – dobri dve minuti do konca je še vodila za 5 –, ko bi ravno takrat morala biti defenzivno najtrdnejša, pa je prelahko dobivala koše, na primer tudi v ključni akciji, ko je Blaž Mahkovic dopustil, da je Zoltan Perl zlahka prišel mimo, po osebni napaki pa zadel odločilna prosta meta.

Uvrstitev na evropsko prvenstvo s tem porazom seveda ni ogrožena, je pa že nekaj časa ugled Slovenije. Na EuroBasket se bodo prebile tri reprezentance iz skupine, Slovenci pa so na papirju zagotovo najmočnejša ekipa, toda s tako obrambo bodo imeli težave še proti marsikomu. V nedeljo bo v Kopru gostila Avstrijo. "Zdaj nas čaka neugodna Avstrija, a šteje le zmaga," je zaključil selektor. Ta tekma ne bo popravni izpit, saj porazi, kot je bil ta proti Madžarski ali prej omenjeni proti Belorusiji, pomenijo kar neposreden padec in se jih ne da nadomestiti.