Avstralija je svetovno prvenstvo začela s porazom proti Sloveniji, nato pa premagala Korejo, Litvo in Mehiko. V zadnjem krogu predtekmovanja je
Avstralija je svetovno prvenstvo začela s porazom proti Sloveniji, nato pa premagala Korejo, Litvo in Mehiko. V zadnjem krogu predtekmovanja je "izračunala", da se ji splača izgubiti proti Angoli in osvojiti 3. mesto v skupini, s čimer bi se lahko do polfinala izognila ZDA. A načrt se je hitro izkazal za brezpredmetnega, saj so Avstralci izgubili že v osmini finala. Foto: EPA

"Sum je zelo velik. Obnašanje vodstva in igralcev Avstralije je razočaralo strokovnjake in privržence košarke," so zapisali pri Mednarodni košarkarski zvezi in dodali, da bodo morali Avstralci svoje početje upravičiti s tehtnimi razlogi, če se želijo izogniti sankcijam.

Angola je zmagala z 91:83, potem ko je Avstralija ob polčasu vodila z 42:29. Očitno je bilo, da so Avstralci namerno izgubili tekmo, saj so se želeli izogniti 2. mestu v skupini D, s tem pa do polfinala dvoboju z ZDA. Na koncu se je izkazalo, da so delali račun brez krčmarja, saj so jih v osmini finala izločili Turki.

"Nehvaležno" drugo mesto v skupini D je osvojila Slovenija, ki bo tako že v četrtfinalu naletela na prve favorite.

Med tistimi, ki so najbolj obsojali avstralski poraz, je bil Goran Dragić. Na Twitterju je zapisal, da je košarka čudovita igra, v kateri ni prostora za nameščanje tekem, zato bi Fiba morala ukrepati.