Mike Krzyzewski je že osem let selektor ZDA. V Pekingu leta 2008 in v Londonu pred štirimi leti je osvojil zlato olimpijsko medaljo. Foto:
Mike Krzyzewski je že osem let selektor ZDA. V Pekingu leta 2008 in v Londonu pred štirimi leti je osvojil zlato olimpijsko medaljo. Foto:

Ameriški košarkarji so na velikih tekmovanjih vedno glavne tarče sedme sile. Tako so jih številni čakali po enem izmed zadnjih treningov pred tekmo s Slovenijo, ki so ga zaradi strelske vadbe v Sant Jordiju ob koncu krepko podaljšali. Slovenija se bo z ZDA pomerila tretjič, vse dvoboje pa so zanesljivo dobili štirikratni svetovni prvaki. Leta 2006 je bilo na svetovnem prvenstvu na Japonskem 114:95, pred štirimi leti v Turčiji 99:77, pred letošnjim prvenstvom – natanko 14 dni bo minilo na dan tekme – pa sta se na zadnji tekmi pred turnirjem reprezentanci srečali še v Las Palmasu (101:71).

Vseh pet Slovencev naenkrat lahko meče za tri
Mike Krzyzewski
pričakuje povsem drugačno tekmo, kot je bila na Gran Canarii: "Moramo pozabiti prijateljsko tekmo. Na tisti tekmi Slovenija ni dala maksimuma oziroma glavni igralci niso pokazali vsega. Goran ni imel tolikšne minutaže. Slovenija je napredovala, Goran pa je postal odločujoči dejavnik in je vodja ekipe. Tudi mi smo boljši od takrat. Osredotočeni moramo biti, saj so nenavadna ekipa. Naenkrat imajo lahko štiri ali pet dobrih strelcev za tri."

Ameriški trener z vzdevkom "Coach K", ki je z reprezentanco aktualni olimpijski in svetovni prvak, je navdušen predvsem nad tremi najboljšimi slovenskimi strelci Goranom in Zoranom Dragićem ter Domnom Lorbkom: "Zakaj so nenavadni? Ker so nenavadno dobri. Goran Dragić je eden najboljših branilcev na svetu in tudi njegov brat Zoran je izjemen. Tu je tudi Lorbek. Vsi trije sestavljajo izjemno zunanjo linijo, poleg Španije verjetno najizkušenejšo na vsem prvenstvu. Tem se lahko potem doda še dva, ki lahko mečeta za tri. Žoga lepo teče, dobro polnijo prostor in so dobra ekipa. Težko se bo braniti proti njim. Mislimo, da so ena najboljših ekip na tem prvenstvu."

Američani so dobro pripravljeni
"Dobro smo pripravljeni na Slovenijo. Slovenci imajo pravi ekipni duh. So težak nasprotnik,"
je še dodal v domovini izjemno cenjeni trener slovite univerze Duke, ki je bil pred prevzemom selektorskega mesta tudi že pomočnik. Med drugimi je asistiral Chucku Dalyju, ki je pred 22 leti popeljal izvirno sanjsko moštvo, t. i. Dream Team, do olimpijskega zlata prav v Barceloni.

Podobnega mnenja kot Krzyzewski je tudi Rudy Gay, ki je prav tako izpostavil slovensko bratsko navezo in dejal, da se Američani ne bodo zanašali na gladko tekmo na Kanarskih otokih: "Vemo, da sta Goran in Zoran izvrstna. Sta glavna igralca. Moramo ju zaustaviti. S trdo obrambo jih moramo zlomiti. Goran na Gran Canarii ni igral tako dobro. Ni imel najboljše tekme, tako da pričakujemo, da bo tokrat boljši. Vsi bomo dali vse od sebe. Treba je dati maksimum, kajti popravnih izpitov ni. Izgubiš in greš domov."

Iz Barcelone