Pred Slovenijo je zelo visoka ovira, a tudi Američani so že delali napake na velikih tekmovanjih. Foto: Aleš Fevžer
Pred Slovenijo je zelo visoka ovira, a tudi Američani so že delali napake na velikih tekmovanjih. Foto: Aleš Fevžer
Dan pred obračunom z ZDA so Slovenci začeli v fitnesu. Foto: MMC RTV SLO
Košarkarji pred četrtfinalno tekmo proti ZDA
Košarkarji so se tudi v Barceloni družili z navijači

taboru so izpostavili ključne stvari za konkurenčen boj z velikimi favoriti SP-ja.

Slovenija si je z drugim mestom v skupini in zmago v osmini finala proti Dominikanski republiki priigrala obračun z Američani, ki branijo naslov in so prvi favoriti prvenstva. Da se kakršno koli preračunavanje ne izplača, pa čeprav potem dobiš verjetno previsoko oviro, so dokazali Avstralci. Ti so na koncu nesrečno izgubili proti Turčiji, potem ko so praktično vso tekmo vodili, v končnici pa je Emir Preldžić, ki je košarkarsko vzgojen v Sloveniji in je celo nastopal tudi za slovensko reprezentanco, zadel trojko za zmago. Zdaj bo Avstralce in njihov poraz proti Angoli preiskala še Fiba.

V slovenski vrsti so bili po porazu proti Litvi zelo razočarani, večkrat so ponavljali, da so sanje o boju za medalje izgubljene, a čas je hitro zacelil rane in zdi se, da je optimizma pred obračunom z ZDA vedno več, čeprav so možnosti za presenečenje minimalne, a vendarle so. "Ni veliko filozofije. Tu bo šlo bolj za psihološko pripravo, da gremo s pravo energijo in motivom v tekmo," je dejal Jure Zdovc in razkril, na kaj morajo biti njegov varovanci najbolj pozorni: "Tekme s Turčijo si ne moremo vzeti za zgled. Če greš v cono, ki je mi sicer ne igramo, izgubiš skok. Turki so zelo visoki, mi pa smo tu nekoliko limitirani. Turki so lahko parirali. Mi moramo zaustaviti njihov protinapad. To pomeni, da moramo narediti čim manj napak. Moramo kontrolirati skok, in to bosta glavni nalogi."

Proti ZDA brez divjanja
"Ne smemo zdivjati. Tudi ko smo v napad prinesli žogo in igrali daljši napad, nam je uspelo. Ko smo želeli hitro zaključiti, smo pa izgubili žogo. Odigrati moraš sanjsko tekmo, da jih premagaš. Moraš se jim fizično dobro zoperstaviti. Moramo iti v kontakt. Tako imamo lahko možnosti,"
je dodal Zdovc in spregovoril tudi o ameriških šibkih točkah: "Normalno, tako kot vsako tekmo iščemo pomanjkljivosti. Tudi ZDA jih imajo. So atletsko zelo sposobni in zelo hitri. Tudi oni pa delajo ogromno napak tako v obrambi kot v napadu. Se da, a so boljši individualno, vendar tudi mi imamo dobro ekipo."

Velika odgovornost bo na obeh slovenskih organizatorjih igre Goranu Dragiću in Jaki Klobučarju, česar se zadnji tudi zaveda: "'Živijo' na teh ukradenih žogah, če se da na prvem delu igrišča, in to je prva stvar, na katero bomo morali biti zelo pozorni. Tu bova morala z Goranom narediti pomembno delo, da ne bo teh izgubljenih in prestreženih žog. Dve ali tri take ukradene žoge in potem se zdivjajo, nato pa jih je res težko ustaviti."

Met mora tokrat steči
Podobno težko delo čaka tudi visoke košarkarje pri boju z izvrstnimi ameriškimi skakalci. "Skok je pomemben na vsaki tekmi. Oni so odlični atleti, zato bo to še toliko težje narediti. Ni pa nekaj, kar druge ekipe ne bi poskusile, a Američani so še nivo višje. Naše orožje je lahko to širjenje igre, da potem z razdalje mečemo tudi višji igralci. Tako igramo, a steči mora met. Sicer od tega ni učinka," je povedal Jure Balažić.

Najbolj optimistično v reprezentanci deluje Edo Murić, ki je v nedeljo govoril, da bi verjetno na desetih tekmah Američane verjetno enkrat zagotovo premagali, zdaj pa razmišlja, da so možnosti še večje: "Mogoče zdaj že 2/10. Naredili smo še en dober trening in še bolj verjamemo vase. Američani mislijo, da bo to lahka tekma. Odmislili bomo, da so to praktično vsi zvezdniki NBA-ja. So le ekipa, ki nas loči od polfinala, in moramo verjeti, da lahko vsako tekmo dobimo. Upam, da nam bodo te trojke, ki jih nismo zadeli proti Litvi in Dominikanski republiki, tokrat šle skozi obroč. Mora se nam strgati. Upam, da bomo imeli dober dan in pokazali jajca ter srce. Imamo publiko za sabo, kot bi igrali doma. Dali bomo vse za te navijače in za vso ekipo ter s srcem za ta dres, da ostanemo v Barceloni."

Iz Barcelone

Košarkarji pred četrtfinalno tekmo proti ZDA
Košarkarji so se tudi v Barceloni družili z navijači