Zdovc je edini slovenski selektor z medaljo na velikih tekmovanjih. Z Jugoslavijo je dvakrat postal evropski prvak (1989 in 1991), leta 1990 pa je v Argentini osvojil še naslov svetovnega prvaka. Foto: Aleš Fevžer
Zdovc je edini slovenski selektor z medaljo na velikih tekmovanjih. Z Jugoslavijo je dvakrat postal evropski prvak (1989 in 1991), leta 1990 pa je v Argentini osvojil še naslov svetovnega prvaka. Foto: Aleš Fevžer

Odnos med nama se je zelo spremenil od evropskega prvenstva na Poljskem. Zelo sva bila odprta, veliko sva se pogovarjala. Zelo me je presenetil, oba sva dozorela. Zelo lepo je vodil to ekipo, čeprav je zelo mlada. V prihodnosti bo še veliko dobrih rezultatov. Komaj čakam evropsko prvenstvo, da vidimo, kaj bo naredil.

Goran Dragić o Zdovcu
Jure Zdovc
Zdovc o tem, kako so njegovi varovanci sprejeli dejstvo, da ne smejo kalkulirati: "Garderoba je to sprejela. Vsak igralec reagira po svoje, razmišlja po svoje /.../ Igralci trenirajo in garajo mesec in pol, absolutno jim ne zamerim, če je kdo razmišljal drugače. Važno je, da smo bili tako pametni, da smo stopili skupaj in odigrali spet eno dobro tekmo." Foto: Aleš Fevžer

Prvič sva se srečala leta 2009, ko smo šli na Poljsko. Odlično sva sodelovala. Že takrat je bilo moč videti, da ima perspektivo kot trener. V zadnjih letih se je zelo razvil, mislim da ima potencial, da postane eden najboljših trenerjev v Evropi.

Domen Lorbek o Zdovcu
Zoran Dragić
Zdovc je priznal, da je imel v pripravljalnem obdobju kar nekaj težav z Zoranom Dragićem, ki pa je nato našel pravo formo in je na prvenstvu igral vrhunsko. Foto: EPA

Slovenija je svetovno prvenstvo sklenila v četrtfinalu, ko je izgubila obračun z ZDA. Slovenski košarkarji so v predtekmovanju igrali odlično, zaradi kalkuliranja avstralske izbrane vrste so morali dobiti zadnjo tekmo z Litvo, če so se želeli v četrtfinalu izogniti obračunu z Američani, a so jo - žal - izgubili. Usodna je bila zadnja četrtina, v kateri so dosegli le dve točki.

Po koncu nastopov na prvenstvu je Zdovca ujel novinar Vala 202 Boštjan Reberšak, ki je s selektorjem opravil zanimiv intervju. Nekaj Zdovčevih odgovorov lahko preberete spodaj, v celoti pa lahko pogovoru prisluhnete pod člankom.

Včasih na presenečenje igralcev izgubi živce
Zdovc je slovensko reprezentanco popeljal na prvo večje tekmovanje po letu 2009, ko je s Slovenijo osvojil četrto mesto. Po lanskem evropskem prvenstvu se je vrnil na selektorski stolček in je edini slovenski selektor, ki ima medaljo z večjih prvenstev. "Imel sem to čast in tudi srečo, da sem igral v generaciji, ki je imela to zmagovalno mentaliteto. Tudi v klubu sem držal to raven. Z medaljami se nikoli ne hvalim niti jih ne omenjam igralcem, ker menim, da se to ne sme početi. To so drugi časi, zdaj sem trener. To (zmagovalno mentaliteto) imam v sebi in rad bi jo prenesel na igralce. Samo tako lahko narediš dober rezultat, samo tako lahko igralec napreduje. Velikokrat to ni mogoče oziroma naletiš na nek zid, zaradi česar včasih izgubim živce in me igralci čudno gledajo. To so nove generacije fantov, ki razmišljajo drugače kot mi. Včasih se jim moramo prilagoditi, da ne pride do prevelikega kratkega stika. Letos sem bil postavljen za selektorja, imam neko sliko v glavi oziroma idejo. Razen Domna in Gorana, ki takrat še ni bil toliko pomemben, jaz teh fantov še nisem treniral. Na papirju imaš nekaj, šel sem z odprto idejo, da čisto vsak - z izjemo Gorana - začne znova. Nihče ni imel statusa, ki bi mu zagotavljal, da bo igral po 30 minut na tekmo," je povedal 47-letnik.

Na pripravah je bilo vse mrtvo
Zdovc je zaupal, da se je pri prenosu svoje miselnosti na parketu zanašal na Domna Lorbka, priznal je, da sta bila poleg njega nosilca igre še brata Dragić. "Z Zoranom sem imel ogromno težav med pripravami. Po poškodbi je bil zelo neučakan, zelo ambiciozen, tako da je tudi izstopal iz sistema. Ni ujel forme, vse je hotel preveč na silo in normalno je, da sva bila oba nezadovoljna. Ko je prišel Goran, je vse skupaj lažje steklo. Zoran je ujel formo, koši so mu dali samozavest, dvignil je tudi igro v obrambi, tako da je na koncu igral na vrhunski ravni," je še povedal in dodal, da je pritisk na tekmah vselej na njem in na glavnem igralcu, Goranu Dragiću: "Igralcu, ki nosi igro, ni lahko, to vem iz svojih izkušenj. V primeru poraza je zmeraj kriv trener in mogoče glavni igralec. On je čutil, da zaradi zadev s Phoenixom ni bil maksimalno pripravljen." Selektor je priznal, da je bilo mogoče občutiti razliko na pripravah: "Po navadi moraš igralce držati nazaj, saj želijo vsi čim prej začeti, pri nas je bilo pa ravno obratno - vse je bilo mrtvo. Z nekaj razgovori nam je uspelo pripraviti ekipo, ki je nato prvi tekmi odigrala vrhunsko."

Najbolj razočaran po tekmi z ZDA
Slovenski selektor je dejal, da bo potreboval kar nekaj časa, da bo lahko ocenil celotno slovensko avanturo na svetovnem prvenstvu v Španiji, je pa poudaril, da je bil najbolj razočaran prav po zadnji tekmi z ZDA, ki je njegove varovance premagala s 43 točkami razlike (119:76). "Moj karakter ne prenaša takšnih tekem. Nikakor mi ni uspelo sprovocirati igralcev, da bi verjeli, da se lahko kosajo z Američani. Ob minuti odmora sem na njihovih obrazih videl, da ne verjamejo v čudež. Od tekme z ZDA sem pričakoval malce več," je povedal in se dotaknil še drugega poraza na prvenstvu, tekmi z Litvo (64:67): "Po tekmi z Litvo nisem bil razočaran, ker smo igrali vrhunsko. Litva je vrhunska ekipa in to mi daje spodbudo. Z Litovci smo igrali tri tekme, pri vseh smo bili blizu. V Litvi smo igrali brez Gorana in Domna, pa smo izgubili šele v zadnji minuti, doma smo jih premagali, s kančkom sreče pa bi jih lahko premagali tudi tukaj." Prav poraz proti Litvi je Slovencem razblinil sanje o medalji, saj so se z drugim mestom v svoji skupini uvrstili v del tabele izločilnih bojev, ki jim je prinesel potencialni četrtfinalni obračun z Američani.

Z vrha KZS-ja odgovor, da je tekmo treba dobiti
"Sistem, ki ga je Fiba postavila letos, je tak, da je kaznoval ekipo, ki je bila predobra. S tremi zmagami smo se znašli v neugodnem položaju. Če bi naslednjo tekmo izgubili, bi bili v boljšem položaju. To je bilo zelo čudno in težko je vse skupaj prenesti. Zmagaš in dobro igraš, potem pa te potisnejo v položaj, da bi bilo morda bolje, če bi izgubili. Bili smo kaznovani, ker smo igrali dobro. Litovci so izgubili z Avstralci in so bili v veliko boljšem položaju kot mi, ki smo zmagali. Tu sta bili dve poti. Če izgubimo, imamo odprto pot do medalje, če zmagamo, pa moramo premagati še Litvo, ki je vrhunska ekipa in bo naredila vse, da nas premaga," je dejal Zdovc in pojasnil, da so z vrha KZS-ja naročili, da kakršne koli kalkulacije odpadejo in da je treba vse tekme dobiti. "Veliko je bilo vprašanj, vsekakor pa to ni bila odločitev trenerja, to je bila odločitev ljudi na vrhu, sekretarja in predsednika zveze. Mi smo dobili odgovor, da moramo tekmo dobiti, in to smo tudi storili. Res je, da smo spočili nekatere igralce, nikakor pa nismo nobenemu rekli, da moramo izgubiti. Naredil sem vse, da smo tekmo zmagali. Absolutno smo naredili vse, da zmagamo, če je to prav, pa še danes ne vem. Vsi me prepričujejo, da je prav, ampak moje sanje o medalji so se končale v Las Palmasu. To je tisto, kar nas je najbolj bolelo. Izgubili smo z Litvo in čutili smo, da je tekmovanja za nas konec. Na letalo smo se vkrcali povsem poklapani. Pravila so bila takšna, takšen je bil žreb, tako se je pač izšlo. Tu ne moreš ničesar narediti."

Zdovc je sicer s prvenstvom zadovoljen, a je poudaril: "Sem eden tistih trenerjev, ki nikoli niso preveč zadovoljni. Vedno hočem in zahtevam več. Ogromno zahtevam od igralcev. Vsekakor ima ta zadnji poraz, vsaj pri meni, grenak priokus. Vseeno sem upal, da bomo z Američani igrali bolje. Želja vseh nas je bila, da jim dejansko dihamo za ovratnik, ne pa da se konča kot neka 'all star' tekma, kot piše danes v časopisu."

Odnos med nama se je zelo spremenil od evropskega prvenstva na Poljskem. Zelo sva bila odprta, veliko sva se pogovarjala. Zelo me je presenetil, oba sva dozorela. Zelo lepo je vodil to ekipo, čeprav je zelo mlada. V prihodnosti bo še veliko dobrih rezultatov. Komaj čakam evropsko prvenstvo, da vidimo, kaj bo naredil.

Goran Dragić o Zdovcu

Prvič sva se srečala leta 2009, ko smo šli na Poljsko. Odlično sva sodelovala. Že takrat je bilo moč videti, da ima perspektivo kot trener. V zadnjih letih se je zelo razvil, mislim da ima potencial, da postane eden najboljših trenerjev v Evropi.

Domen Lorbek o Zdovcu
Jure Zdovc po svetovnem prvenstvu
Jure Zdovc po svetovnem prvenstvu