Beno Udrih je končno dočakal pravo priložnost, ko je lahko pokazal svojo kakovost. Foto: EPA
Beno Udrih je končno dočakal pravo priložnost, ko je lahko pokazal svojo kakovost. Foto: EPA
Beno Udrih
Pat Riley in strokovno vodstvo Miamija so že pred pol leta želeli Bena. Iskali so izkušenega organizatorja igre, ki zna voditi ekipo. Foto: MMC RTV SLO
Beno Udrih, Mario Chalmers
Udrih v dvoboju z Mariem Chalmersom, za katerega ga je Memphis poslal v Miami. Foto: AP

Ob zmagi Heatov v Atlanti (88:100) je Erik Spoelstra na parketu poskusil tudi s slovenskim dvojcem. Gorana je dal na dvojko, dirigentsko palico pa je prevzel Beno, in poteza se je izkazala za pravo, saj sta slovenska organizatorja igre skupaj delovala zelo dobro. "Zadovoljen sem bil tudi že prej, seveda pa je zdaj še toliko bolje, ker več igram. Dober občutek je, ko pomagaš ekipi do zmage. Upam, da bo tako tudi, ko se vrne Johnson. Mislim, da je on bolj agresiven v napadu, bolj za doseganje košev in bolj dvojka kot enka. Upam, da bova tudi skupaj kaj igrala. Všeč mi je bilo tudi, da sva igrala skupaj z Goranom," je povedal Udrih.

"Super sva igrala skupaj. Gogi se lahko pomakne tudi na dvojko in je potem bolj agresiven v drugi akciji. To pomeni, da, ko pridem iz pick'n'rolla, mu dam žogo in potem je lahko agresiven. Mislim, da je takrat tudi najboljši. Na odprtem igrišču ga ne more nihče ustaviti. Dobro smo igrali, ko sva bila na parketu, in upam, da se bo trener tega držal še naprej," je o sodelovanju z Dragićem dodal 33-letni Savinjčan.

"Slovenci dobimo udarec, vstanemo in igramo naprej"
Proti Hawksom je Beno igral dobrih 19 minut, kar je največ, odkar se je v Miami preselil iz Memphisa. Minute je dobro izkoristil, saj je odlično vodil igro Heatov in obenem prispeval tudi devet točk (2/4 za dve, 1/1 za tri). Tudi ko je Goran zaradi odkrušenega zoba za nekaj časa zapustil dvorano, ni igra Miamija nič padla, saj je tudi Udrih narekoval visok ritem. "To je po slovensko. Mi ne nosimo ščitnikov za zobe, tako kot jih vsi v ZDA. Spoelstra me je vprašal, zakaj, pa sem rekel, da ne vem, enostavno dobiš udarec, vstaneš in greš naprej," je o Goranovem zobu spregovoril Beno, ki je trenerju dejal, da mu zagotavlja, da se bo Dragić vrnil na parket.

Tedaj je Udrih zaigral tudi z najmočnejšo peterko Miamija in držal niti gre v svojih rokah ter uspešno vodil Dwyana Wada, Chrisa Bosha in druščino: "Z Goranom sva organizatorja igre in ni jim pomembno, katero akcijo kličeva, le da vedo, kaj morajo narediti in kam se postaviti. Organizirava jih in jih tako vodiva. To je glavno. Na obeh tekmah nam je šlo v napadu, a zmagali smo zaradi obrambe." Po treh slabših tekmah, ko se je že govorilo o krizi Miamija, so Heati najprej doma ugnali Memphis, nato pa še v gosteh Atlanto. Na obeh tekmah je dober vtis pustil Udrih, ki je proti Grizlijem v 11 minutah dal šest točk: "Ti dve zmagi sta bili zelo pomembni, še posebej tista proti Memphisu, ko smo zaostajali za 16 točk in smo se vrnili v igro. Zmaga nam je vlila dodatno samozavest. Sledila je še lepa gostujoča zmaga v Atlanti, kjer je vedno težko."

V Miamiju imajo igralci veliko svobode
Pred dobrim mesecem je prav iz Memphisa prestopil na Florido, zdaj pa se je prvič pomeril z nekdanjim klubom, ki ga je z menjavo kar presenetil, saj o tem prej ni bilo govora: "Proti Memphisu nisem bil posebej motiviran. Želel sem odigrati po najboljših močeh. Imam svojo vlogo. Vedel sem, da bom igral in da bom dobil določene minute. Poskušal sem biti agresiven in voditi ekipo. Mislim, da sem dobro opravil svoje delo."

Kot zatrjujejo vsi igralci, je razpoloženje v garderobi Miamija odlično. Beno je dejal, da ga spominja na San Antonio, s katerim je osvojil dva šampionska prstana. Počasi pa se popolnoma navaja tudi na nov sistem igre: "Včasih se še malce lovim, katero akcijo klicati. Skušam klicati bolj preproste akcije, ki pa nam dajo več ritma in gibanja v napadu, kar nam bolj ugaja. To je doslej delovalo, in upam, da bo tako tudi naprej. Tu imamo več svobode v igri kot na primer v Memphisu. Pustijo te igrati. Četudi narediš napako ali dve, ko pogledaš na klop, ni grdih pogledov ali pritoževanja, kot je v nekaterih drugih ekipah. Vedo, da vsak lahko naredi napako."

Miami ima nadarjeno ekipo in dolgo klop
"Vsak igralec hoče biti v ekipi, kjer ga želijo in kjer je dobro vzdušje ter se igra na zmago. V Miamiju tudi če se kdo poškoduje, se ne vznemirjajo, kaj bomo zdaj naredili, ampak bo priložnost dobil naslednji, ki je na vrsti, in ta mora biti pripravljen. Tako mora biti v profesionalni košarki. Tudi igralci, ki nimajo velike minutaže, potem v igro, ko dobijo priložnost, vstopijo samozavestni, ne pa da jih je strah, da ne naredijo kakšne napake,"
je s selitvijo v Miami zelo zadovoljen Udrih.

V Miamiju v zadnjem desetletju vseskozi razmišljajo o naskoku na vrh, ekipa je polna zvenečih imen, a je izkušeni Beno pri napovedih še previden: "Zdaj je še prehitro kar koli reči. Se še lovimo, a imamo nadarjeno ekipo, dolgo klop, kjer lahko vsak prevzame odgovornost, in imamo 12 oziroma 13 dovolj kakovostnih ter izkušenih igralcev, ki znajo igrati košarko. Lahko gremo zelo daleč, vse pa je odvisno od različnih dejavnikov, kot so poškodbe in podobno."

Iz Atlante