Znova je energično tekmo spremljal prvi mož glavnega pokrovitelja Emil Tedeschi, ki je zmago zadovoljen proslavil s košarkarji. Foto: www.alesfevzer.com
Znova je energično tekmo spremljal prvi mož glavnega pokrovitelja Emil Tedeschi, ki je zmago zadovoljen proslavil s košarkarji. Foto: www.alesfevzer.com

Namreč v Lombardiji so zmaji izgubili z razliko sedmih točk (78:71) in imajo zdaj boljši medsebojni izid. V Stožicah so vodili praktično celo tekmo, si priigrali tudi občutno prednost, toda v končnici srečanja so gostje ujeli priključek. Zmaga ni bila ogrožena, toda Brescia, ki je imela, tako kot jo imajo na tekmah v Ljubljani vsi italijanski klubi, tudi podporo kakšnih stotih glasnih navijačev, se je povsem približala. Vendar pa so si varovanci Vincenza Esposita v samem zaključku privoščili veliko napako, ki jo je kaznoval Codi Miller-McIntyre in zagotovil domači vrsti ustrezno razliko.

"V določenih trenutkih smo čutili pritisk, saj smo imeli v mislih teh sedem točk. Pred tekmo sem fantom v garderobi rekel, da moramo biti osredotočeni na vsako posest, in potem bomo videli, kako bo. Na druge rezultate nimamo vpliva. Želja in pristop sta bila prava. V prvi in tretji četrtini smo imeli težave, a vseeno našli ustrezen ritem, čeprav se nekaterim igralcem pozna manjša utrujenost zaradi velike minutaže, zato je dobro, da nas tekma z Zadrom čaka šele čez pet dni, nato pa Zvezda prihaja čez en teden," je povedal trener Cedevite Olimpije Slaven Rimac.

"Vesel sem te zmage, saj ohranjamo možnosti za drugi del. Pred tekmo sem v garderobi dejal, da Brescia z zmago napreduje in bo zato zelo motivirana, da pa moramo biti mi tako še dvakrat bolj. Ko smo v drugi četrtini dvignili ritem in smo igrali dobro obrambo, smo si priigrali prednost. Res je, da napad ni bil tekoč kot na zadnjih tekmah. Imamo dobre strelce, a tokrat odstotek meta ni bil pravi. Priigrali smo si nekaj dobrih položajev, a preprosto nismo bili natančni. Včasih je tako. Zadeli smo le pet trojk. Če jih v današnji košarki daš toliko, pa vseeno zmagaš, pomeni, da si opravil dobro delo v obrambi," je dodal.

Po slabem začetku sezone so Ljubljančani nanizali šest zmag zapored. So na vrhu Lige ABA, v Evropskem pokalu pa ohranjajo možnosti za napredovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Po slabem začetku sezone so Ljubljančani nanizali šest zmag zapored. So na vrhu Lige ABA, v Evropskem pokalu pa ohranjajo možnosti za napredovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Cedevita Olimpija nadaljuje v zmagovitem ritmu

Zmajem v napadu preprosto ni steklo. Še zdaleč niso bili ofenzivno na enaki ravni kot na zadnjih tekmah, a jim je na njihovo srečo nasproti stal prav tako nerazpoložen nasprotnik, hkrati pa so zadržali ustrezno raven obrambe. Slabše so že začeli tekmo, ko so, recimo, v prvi četrtini zgrešili vseh šest metov izza črte – šele ob osmem poskusu je bil prvič natančen Filip Krušlin v drugi četrtini –, proste mete pa so v prvih desetih minutah metali le 1/6, a so vseeno zaostajali le za točko. Ko so v drugi četrtini žogo večkrat spustili po globini in z visokimi košarkarji napadali s hrbtom, obenem pa agresivneje zaigrali defenzivno, so prevzeli pobudo. Toda po prihodu iz garderobe so imeli znova težave.

Če bi nam na začetku sezone še pred superpokalom kdo ponudil tako pozicijo, mislim, da bi jo sprejeli. Zame je edini poraz, ki ga kot trener ne morem sprejeti, tisti z Nanterrom. Vse drugo je normalno. Včasih igraš dobro, pa ne gre, nekatere tekme, ki smo jih dobili, pa, bodimo odkriti, bi lahko tudi izgubili. V moštvu se je zgradila dobra kemija, kar je zelo pomembno in čemur dajem veliko pozornosti. Korak za korakom so odnosi v garderobi vse boljši, igralci vse bolje razumejo svoje vloge. V vsakim dnem in treningom, zdaj ko bomo imeli za to še več časa, pa pričakujem, da bomo še napredovali.

Slaven Rimac

V napadu ni bilo razigranega posameznika, nekateri košarkarji so bili nerazpoloženi in so delali napake, kakršne so na začetku sezone, ko so bila značilnost ljubljanske igre ogromna nihanja. V napadu so bili zmaji tokrat preveč statični, prevečkrat so metali iz neizdelanih situacij, preveč je bilo individualnih akcij in nasploh so ofenzivno kar nekajkrat sprejemali slabe odločitve. Na primer tokrat so zbrali le deset podaj, kar je precej manj kot po navadi, ko je napad bolj tekoč. Ko so v napadu na trenutke zaigrali samo nekoliko pametneje, sploh ne dobro, so prednost povečali. Je bila pa zato obramba ustrezna. S 44:36 so dobili skok, Brescio prisilili v 19 izgubljenih žog, ukradli pa so jih deset. Prav to razmerje je tudi Rimac izpostavil kot ključno.

Toda na koncu je glavna zmaga, peta zapored in tretja v seriji v Evropskem pokalu, s katero so se Brescii približali le na eno zaostanka. Po premoru čez tri tedne zmaji gostujejo pri Nanterru, teden dni pozneje pa v Stožice prihaja Joventut. "Vedno je lepo zmagati, ne glede na način, kako jo dosežeš. S trdim delom bomo še naprej dvigovali samozavest, zmage pa pomenijo le še bonus. Tokrat smo naredili nekaj napak v napadu, a gredo zasluge tudi nasprotnikom, ki so opravili dobro delo pri prevzemanju in spreminjanju obrambe z mož na moža v cono. Preprosto pride do takšnega dneva, a glavno je, da smo stopili skupaj in opravili delo v obrambi," je dejal Ryan Boatright, ki je bil z indeksom 19 statistično najboljši posameznik tekme. Ko je nazadnje prišel na novinarsko konferenco, je bilo razpoloženje popolnoma drugačno, saj je tedaj spregovoril po slabi predstavi in porazu proti Nanterru. Po peti zmagi zapored je bil razumljivo zadovoljen: "V zadnjem obdobju smo zares trdo delali. Kliknila je tudi kemija. V vsako tekmo vstopimo zelo osredotočeni in izpolnjujemo načrt, ki si ga zastavimo, kar se pozna."

Ryan Boatright je ob 14 točkah v statistiko vpisal še šest podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Ryan Boatright je ob 14 točkah v statistiko vpisal še šest podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Cedevite Olimpije porazili Brescio

"Ne vem, kaj je bil tisti trenutek oziroma kdaj se je obrnilo. Strokovni štab je od nas veliko zahteval in trdo smo trenirali, dvakrat na dan ne glede na vse. S pravim odnosom smo to sprejeli in dobro delo se nam obrestuje. Zelo sem zadovoljen, kako igramo v obrambi v zadnjem času, še posebej, ker zmagujemo. Prepričan pa sem, da lahko še napredujemo, in to precej. Lahko smo še bistveno boljši. Če bomo nadaljevali tako, lahko raven še precej dvignemo," je pristavil Boatright, ki se je v napadu sicer nekajkrat zapletel in se kar nekajkrat odločil za samostojne akcije, toda znova je potrdil, da se njegova forma dviga. V odločilnih trenutkih je dal nekaj pomembnih košev. Prav tako se je, ko je bilo ključno, izkazal Miller-McIntyre, ki tokrat sicer ni našel ritma, v katerem po navadi igra. Je pa potrdil, da je v odločilnih trenutkih pripravljen in predvsem sposoben prevzeti odgovornost. Tako je ob koncu polčasa zadel trojko ob sireni, v zadnji minuti pa ukradel žogo in dosegel ključne tri točke. Oba Američana sta bila s po 14 točkami prva strelca tekme.

V Evropskem pokalu sledi tritedenski premor, šesto zaporedno zmago pa bodo Ljubljančani lovili v Ligi ABA, kjer jih v nedeljo čaka gostovanje v Zadru, teden dni pozneje pa domača poslastica s Crveno zvezdo. Čeprav so v dobrem ritmu, jim bo počitek po besedah Rimca prišel prav: "V tem trenutku je za nas to dobrodošlo. Za nami je naporen ritem s številnimi tekmami. Veliko smo bili na poti. Prvo tekmo sezone smo odigrali 27. septembra in potem imeli tri zapored, v prvem tednu pa kar pet. Kot sem rekel, v določenem trenutku smo bili na 12 tekmah le štirikrat doma. Zadovoljen sem, kako so košarkarji odreagirali, saj so pokazali pravi karakter. Kot je dejal Ryan, smo povečali intenzivnost treningov. Ugotovili smo, da ekipa to potrebuje. Zdaj bomo imeli več časa za trening, hkrati pa tudi za počitek. Po tolikih pritiskih se glava v določenem trenutku mora resetirati. Imeli bomo več časa za pripravo. Čeprav Zadar še ni zmagal, nas čaka težko delo. Poudarjam, da v Ligi ABA ni lahkih gostovanj in zmaga se mora zaslužiti. Če bomo pravi, se nimamo česa bati, a moramo znova odigrati na visoki ravni."