Zoran Dragić je pričakoval, da bo pri Himkiju minutaža večja. Z dobro izkoriščenimi minutami, ki jih je dobil na voljo, je tudi dokazal, da bi morala biti. Foto: BoBo
Zoran Dragić je pričakoval, da bo pri Himkiju minutaža večja. Z dobro izkoriščenimi minutami, ki jih je dobil na voljo, je tudi dokazal, da bi morala biti. Foto: BoBo
Alen Omić, Igor Kokoškov
Igor Kokoškov bo imel na voljo dva odlična centra Alena Omića in Gašperja Vidmarja, ki se v reprezentanco vrača po težavah s poškodbo. Foto: BoBo
Prvi zbor košarkarjev pod vodstvom Kokoškova
Slovenski košarkarji začeli priprave

Na reprezentančno akcijo prihajata tako vedno izjemno motivirana in z novima kluboma. Oba bosta prihodnjo sezono odigrala v močni Evroligi – Zoran odhaja v Milano k Olimpii, klubu, ki je zdaj znan pod sponzorskim imenom Emporio Armani, Omić pa je novi center carigrajskega Anadolu Efesa. Z obema evropskima velikanoma sta podpisala dveletni pogodbi.

Po podpisu osredotočen le na reprezentanco
Lani, ko Gorana zaradi klubskih obveznosti ni bilo v izbrani vrsti, je bil najboljši slovenski strelec Zoran. 27-letni Ljubljančan je odlično odigral tudi domače evropsko prvenstvo leta 2013 in svetovno prvenstvo 2014. Vsakič znova poudarja veliko željo po igranju v slovenskem dresu in tako je tudi letos: "Leto je naokoli in vesel sem, da je reprezentanca znova skupaj. Čakajo nas priprave, nato pa pričakujem, da bomo dobili vseh šest tekem in se zanesljivo uvrstili na prvenstvo. Lani smo imeli malce smole, ko na primer ni bilo Gorana in Vidmarja, a so mladi dobili priložnost, kar je zelo dobro. Zdaj je ekipa ista, le da so tu še nekateri starejši. Tu je nov selektor, ki ga že poznamo. Prvi teden bo še nekaj spoznavanja, a gre za vrhunskega trenerja, ki je dobro delo naredil že z gruzijsko reprezentanco."

Po neuspelem poskusu v Ligi NBA se je Zoran vrnil v Evropo, kjer je okrepil visokoleteči Himki. Moskovčani so na papirju sestavili izjemno močno ekipo, v katero so vložili tudi ogromno denarja, a visokih ciljev na parketu niso izpolnili in ostali brez Evrolige. Himki bo tako v novi sezoni nastopal le v Evropskem pokalu, takoj po koncu sezone pa je Zoran dejal, da želi ostati v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. In uspelo mu je. S Himkijem se je dogovoril za sporazumno prekinitev pogodbe, nato pa je dveletno zvestobo obljubil Olimpii, najuspešnejšemu italijanskemu klubu, ki je bil najboljši v državi že 27-krat, aktualni italijanski prvak pa je bil tudi trikrat že na vrhu Evrope: "Zadovoljen sem, da sem dobil klub pred začetkom reprezentančne akcije. To je ena skrb manj. Lahko sem popolnoma osredotočen le na reprezentanco. Glavni razlog za selitev je bilo jasno igranje v Evroligi. Obenem je tudi Milano nekaj drugega kot Moskva. Bližje je, vreme je lepše in je lažje za družino."

Dragić bo znova igral pod vodstvom Repeše
V Lombardiji sestavljajo kakovostno zasedbo za zahtevno Evroligo, Dragić pa bo znova moči združil s hrvaškim strokovnjakom Jasminom Repešo, s katerim sta dobro sodelovala že v Malagi: "Imel sem še nekaj ponudb, a nisem želel predolgo čakati, da ne bi zgodba z Milanom padla v vodo. Sem se odločil hitro in sem zadovoljen. Repeša me je poklical in dejal, da računa name in želi, da pridem. Rekel je, da imam še veliko prostora za napredek. Veseli me, da bova znova sodelovala, saj ga po uspešnem skupnem delu dobro poznam."

Himki zapuščajo tudi nekateri drugi igralci. Tyrese Rice je pred podpisom z Barcelono, Tyler Honeycutt pa se je dogovoril z Efesom in v največjem turškem mestu bo znova igral s slovenskim reprezentantom, tokrat Omićem. 24-letni center ima za sabo odlično sezono, ko je pod vodstvom Aita Garcie Renesesa igral tako kot pod taktirko Jureta Zdovca v slovenskem dresu: "Komaj sem čakal, da se začne reprezentančna akcija. Verjamem, da nam bo uspelo izpolniti cilj. Zdaj je tu nov selektor. Prejšnji, Jure Zdovc, mi je bil v veliko pomoč. Formo mi je uspelo obdržati tudi v klubu in lahko Juretu rečem le hvala. S Kokoškovom sva že govorila po koncu Evropskega pokala, ko mi je čestital za sezono."

Po Perasovićevem klicu Omić ni veliko okleval
Zdovc mu je zaupal in na zadnjih dveh velikih tekmovanjih je bil prvi center. Po uspešni sezoni, ko je bil prvi strelec in skakalec Gran Canarie ter eden najboljših posameznikov močne španske lige ter Evropskega pokala, v katerem je bil tudi izbran v postavo tekmovanja, se veliko od naturaliziranega košarkarja pričakuje tudi v izbrani vrsti. Še pred reprezentančno akcijo pa je podpisal za carigrajske pivovarje: "Agenti so govorili z nekaj klubi, a so bile le govorice. Ko se je pojavil Efes, je bil takoj konkreten pogovor. Pokazal je interes. Hitro je ponudil pogodbo in bil pripravljen plačati odškodnino. Agentom sem dejal, naj čim hitreje uredijo prestop, da lahko miren začnem reprezentančno zgodbo."

Zdravniški pregled je pri aktualnem turškem podprvaku, sicer pa rekorderju po številu državnih naslovov, opravil ravno na dan poskusa vojaškega udara. "Po zdravniškem pregledu sem šel čez most, dve ali tri ure zatem pa se je začelo in je vojska zasedla most. Takrat sem bil v hotelu. Glavno dogajanje je bilo na primer eno uro oddaljeno od hotela. Iz kluba so klicali, naj ne hodim ven. Tik nad hotelom so letela letala. Malce sem se ustrašil, a se je potem umirilo," je povedal Omić, ki bo prav tako sodeloval s hrvaškim trenerjem. Velimir Perasović je poklical slovenskega košarkarja in mu dejal, da ga želi v svojem moštvu, ta pa ni okleval in se je hitro odločil za prestop v Efes.

Prvi zbor košarkarjev pod vodstvom Kokoškova
Slovenski košarkarji začeli priprave