Povprečna starost letošnje zasedbe Olimpije je dobrih 23 let. Foto: www.alesfevzer.com
Povprečna starost letošnje zasedbe Olimpije je dobrih 23 let. Foto: www.alesfevzer.com
Sava Lešić
Srbski krilni center Sava Lešić je trenutno prvi strelec in skakalec Oimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Zach Wright
Veliko bo odvisno od starejših košarkarjev, ki že imajo izkušnje s tovrstnimi tekmami. Med njimi je eden glavni tudi Zack Wright. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija odpira evropsko sezono proti Aquili

V drugem rangu košarkarskih tekmovanj stare celine, ki so ga Ljubljančani pred 21 leti tudi osvojili, so znova edini slovenski predstavniki (štirje klubi bodo igrali v Fibinem Euro cupu, ki je različica Eurochallenga oziroma tretje kakovostno tekmovanje). V skupinskem delu jih znova čaka kar zahtevno delo, ko se bodo pomerili z Bilbaom, Trentom, Oldenburgom, kjer uspešno igra nekdanji zmaj Klemen Prepelič, Nanterrom in Bonnom. Prvi nasprotnik Olimpije je italijanska Aquila Basket oziroma - kot je sponzorsko klub znan - kot Dolomiti Energia. Dvoboj bo v Stožicah v sredo ob 20.30.

Gre za mednarodno precej neznan italijanski klub, toda zasedba iz Trenta v zadnjih dveh sezonah dokazuje svojo vrednost. Ekipa je nastala šele pred 20 leti, ko sta se združila dva manjša kluba, v manj kot desetletju pa mu je uspel preboj z amaterske ravni v Serie A, kjer je prvič nastopil lani. Že takoj so po rednem delu zasedli četrto mesto, na koncu pa obstali v četrtfinalu. Zdaj klub čaka še debi v evropskih tekmovanjih, sezono pa so odlično začeli, saj so eno izmed štirih še neporaženih moštev v italijanskem prvenstvu. Premagali so Emporio Armani (80:73) in po visokem zaostanku, ko je bila razlika še pred zadnjo četrtino 15 točk, Cremono (76:83). Na drugi tekmi so v drugem polčasu dosegli kar 60 točk. Do zdaj so ob italijanskem organizatorju igre Giuseppeju Poetaju največ pokazali Američani Julian Wright, Trent Locket in Jamarr Sanders.

Proti takim ekipam ima Olimpija nekaj težav
V Ljubljano Trento prihaja v zelo dobri formi, kar je izpostavil tudi Gašper Potočnik: "Gre za odlično ekipo, ki se dviguje iz leta v leto. Lani so se prvič uvrstili v Evropo, ves čas pa rastejo tudi v italijanskem prvenstvu. So zelo atletska ekipa in čaka nas težka tekma. Na vseh pripravljalnih tekmah so v večini zmagovali, med drugim so bili boljši tudi od Laboral Kutxe. V prvenstvu so dobili prvi dve tekmi, drugo po visokem zaostanku, proti Milanu pa so bili res dominantni, ko so vodili tudi za 20."

"Veliko igrajo po globini in agresivno obrambo, s katero ukradejo kar nekaj žog in potem dosegajo v protinapadih lahke koše. To so glavne značilnosti. Moramo se zavedati, da je ekipa Trenta zares dobra in bomo v vsakem primeru imeli kar nekaj težav, saj so odlični atleti. Mi imamo proti ekipam, ki so zelo fizične, nekaj težav," je o nasprotniku še povedal ljubljanski trener, kapetan Olimpije Saša Zagorac pa je dodal: "Trento je energična in fizična ekipa, ki ima veliko Američanov. Lahko pričakujemo dinamično igro. Morali bomo odgovoriti na hitre in agresivne igralce, do zdaj pa letos še nismo imeli stika s takšno košarko."

Priložnost za pridobivanje izkušenj
Ljubljančani so v Ligi ABA odigrali že pet tekem, tri so dobili, dve pa izgubili. Trento pričakujejo z dobro popotnico zmage v Zagrebu nad Cibono in visokega slavja nad Krko v Stožicah. Potočnik pravi, da bo ključna obramba, saj želi Olimpija dosegati tudi lahke koše iz protinapadov, obenem pa mlada stoženska zasedba ne sme zdivjati in mora malce umiriti igro: "Mi se ukvarjamo bolj kot ne sami s sabo in razmišljamo predvsem o svoji igri. Po teh dveh zmagah bo to neki zrelostni izpit in verjamem, da bomo na igrišču dobro odreagirali. To bo dobra priložnost, saj bodo nekateri izmed naših igralcev prvič zaigrali na taki ravni tekmovanja. Mladi bodo dobili potrebne izkušnje in se lahko pokazali. Skušali bomo vsako tekmo dobiti."

"Kar smo pokazali do zdaj, nam vliva samozavest za naprej. Znova pa poudarjam, da smo mladi in bo treba biti z nami potrpežljiv. Za zdaj nam gre dobro. Imeli smo en spodrsljaj, a smo ga hitro popravili. Izkupiček bi bil lahko boljši, a moramo se zavedati, da smo mlada ekipa in do takih spodrsljajev bo prihajalo, glavno pa je, kako se potem pobereš. Zdaj se začenja Evropa, ki je drugo tekmovanje in drugačna košarka. Verjamem, da bomo tudi temu kos, saj zelo dobro delamo," je pristavil Zagorac, ki verjame v preboj v drugi del tekmovanja, kar je Olimpiji tudi uspelo v zadnjih dveh sezonah: "V Ljubljani želimo vsako tekmo drago prodati svojo kožo. Želimo igrati svojo igro in zmagovati doma. V gosteh bomo skušali vsako ponujeno priložnost zgrabiti. To je najvišje letošnje tekmovanje in motiv nikakor ne bo težava. Te evropske tekme so samo sladke."

EVROPSKI POKAL (M)

SKUPINA A, 1. krog

Sreda ob 20.30:
UNION OLIMPIJA - AQUILA TRENTO

BILBAO BASKET - NANTERRE

Ob 18.30:
TELEKOM BASKETS BONN - OLDENBURG

V drugi del, to je med najboljših 32, se uvrstijo najboljše štiri ekipe.

Olimpija odpira evropsko sezono proti Aquili