Kukoč je bil sprejet v osmem poskusu. Foto: Reuters
Kukoč je bil sprejet v osmem poskusu. Foto: Reuters

Na slavnostni prireditvi v Springfieldu je nad Kukočevo vključitvijo bedel legendarni član Chicaga Michael Jordan.

Peti Hrvat s to častjo
Chicago je Tonija Kukoča prvič predlagal za vstop v Hišo slavnih leta 2014, končna potrditev pa je prišla v osmem poskusu. S tem je postal peti Hrvat v Hiši slavnih po Krešimirju Ćosiću (leta 1996), Draženu Petroviću (2002), Mirku Novoselu (2007) in Dinu Rađi (2018).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaznamovali sta ga dve ekipi
"S športom sem se začel ukvarjati pri osmih letih, na začetku z namiznim tenisom, nato z nogometom, šele pri 15 letih sem začel igrati košarko. Mojo kariero sta zaznamovali predvsem dve ekipi: Jugoplastika iz Splita in Chicago Bulls," je v govoru dejal zdaj 52-letni Splitčan.

Spomnil se je Barcelone 1992
V govoru se je zahvalil svoji družini in vsem trenerjem ter soigralcem v svoji karieri. Posebno mesto pa je dal Jordanu in še enemu članu bikov, Scottieju Pippnu: "Obema bi se rad zahvalil, da sta me 'razbila' na olimpijskem turnirju v Barceloni, s tem pa spodbudila, da se še bolj potrudim, da postanem pomemben član Chicago Bullsov."

Trikrat prvak Lige NBA
Kukoč je svojo poklicno kariero začel v Jugoplastiki, kjer je igral od leta 1987 do 1991, nato pa se je pridružil Benettonu iz Trevisa, kjer je igral dve leti. Leta 1993 ga je pot vodila v NBA, v najmočnejši ligi na svetu pa je odigral 13 sezon, prvih sedem v Chicagu, eno v Philadelphii in Atlanti ter štiri v Milwaukeeju. S Chicagom je trikrat osvojil naslov prvaka (1996, 1997 in 1998). Svojo NBA-kariero je končal s povprečjem 11,6 točke, 4,2 skoka in 3,7 podaje na tekmo.

Kukoča sprejeli v Hišo slavnih