Vladimer Stepania, ki se je kasneje preizkusil tudi v Ligi NBA, je leta 1997 v delirij spravil slovenske ljubitelje košarke. Foto: EPA
Vladimer Stepania, ki se je kasneje preizkusil tudi v Ligi NBA, je leta 1997 v delirij spravil slovenske ljubitelje košarke. Foto: EPA
Josef Strobl
Josef Strobl v slovenskem dresu ni dosegal niti približno takšnih rezultatov kot jih je nekoč. Foto: SZS

Najboljši strelec pri Ljubljančanih, ki so tisto sezono igrali na turnirju Final four v Rimu, je bil Arriel McDonald s 13 točkami. Prispeval je tudi podajo za odločilni koš Vladimirja Stepanie v zadnji sekundi tekme. Damir Mulaomerović je v polni dvorani Dražena Petrovića za hrvaške prvake dosegel 19 točk. Olimpija je serijo dobila z 2:1.

1967
Rodil se je kolumbijski nogometaš Andres Escobar. Umrl je 2. julija 1994, potem ko so ga v domovini ubili zaradi avtogola na tekmi svetovnega prvenstva proti ZDA. Gostitelji prvenstva so zmagali z 2:1, Kolumbija pa se ni uvrstila v nadaljnje tekmovanje.

1990
Knorr Bologna je prvič osvojil eno od evropskih košarkarskih lovorik. V finalu pokala pokalnih zmagovalcev (to tekmovanje zdaj ne obstaja več) je v Firencah premagal Real Madrid z 79:74.

1993
15-letna Ukrajinka Oksana Bajul je postala najmlajša umetnostna drsalka z zlato medaljo na svetovnem prvenstvu.

1994
Brigita Bukovec je bila na dvoranskem evropskem prvenstvu v Parizu v teku na 60 metrov četrta s časom državnega rekorda 7,94. Medaljo je zgrešila za tri stotinke. Zmagala je Bolgarka Jordanka Donkova (7,85).

1998
Avstrijec Josef Strobl, ki je nekaj let tekmoval za Slovenijo, je v Crans Montani na zadnjem smuku sezone dosegel eno od svojih sedmih zmag v svetovnem pokalu.

2004
Avstrijec Hermann Maier je četrtič v karieri postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v alpskem smučanju.

2008
Aleš Gorza je v Bormiu na zadnjem superveleslalomu sezone svetovnega pokala v Bormiu osvojil tretje mesto. Zmagal je Avstrijec Hannes Reichelt, ki je osvojil tudi mali globus za skupno zmago v tej disciplini.