Andreja Grašič je leta 1997 v Nozava Onsnu ugnala vso svetovno konkurenco na 15-km preizkušnji. Foto: EPA
Andreja Grašič je leta 1997 v Nozava Onsnu ugnala vso svetovno konkurenco na 15-km preizkušnji. Foto: EPA
Shaquille O'Neal
Shaquille O'Neal je z Lakersi osvojil tri naslove prvaka v Ligi NBA, z Miamijem pa enega. Foto: EPA
Heidi Zurbriggen
Heidi Zurbriggen je v Kvitfjellu zmagala prvič v karieri. Foto: EPA
Klemen Bergant
Ko je bil Klemen Bergant direktor alpincev, ni bilo nobene medalje na velikih tekmovanjih. Foto: RTV SLO/K. S.

Na individualni tekmi na 15 km je za 57 sekund prehitela Nemko Uschi Disl, tretja je bila Poljakinja Anna Stera. Grašičeva je tekmo s štartno številko 1 začela slabo, saj je bila po prvem streljanju na 21. mestu. Na drugem streljanju je tako kot prej zgrešila prvi strel, kljub temu pa je bila že 11. Po tretjem strelskem nastopu se je prebila na 4. mesto. Vseh pet zadetih tarč pri zadnjem streljanju jo je popeljalo na vrh.

1902
Juan in Carles Padros sta ustanovila nogometni klub Real Madrid. V naslednjem stoletju je klub postal najslavnejši na svetu. 6. marca 2002 so proslavljali 100-letnico kluba na stadionu Santiago Bernabeu. V finalu španskega pokala so izgubili proti Deportivu iz La Corune z 1:2. Za goste sta zadela Sergio (5.) in Diego Tristan (37.), za kraljevi klub pa je bil uspešen le Raul (57.).

1947
Rodil se je ameriški atlet Richard Douglas "Dick" Fosbury, ki velja za ustanovitelja t. i. Fosbury flopa (skakalci najprej s hrbtom preskočijo letvico). S 16 leti je začel odkrivati novo tehniko, saj mu prejšnje tehnike niso šle od nog. Leta 1968 je na olimpijskih igrah v Mexico Cityju osvojil zlato medaljo in z novo tehniko poskrbel za pravo revolucijo.

1972
Rodil se je ameriški košarkar Shaquille O'Neal. Na naboru igralcev so ga izbrali Orlando Magici, takoj je postal veliki zvezdnik Lige NBA. V sezoni 1994/1995 je 216 cm visoki in 142 kg težki center popeljal Orlando v finale, kjer so bili premočni Houston Rocketsi s 4:0 v zmagah. Julija 1996 je postal prost igralec in odločil se je za odhod v Los Angeles. K Lakersom je isto poletje prišel tudi Kobe Bryant. Obema superzvezdnikoma v prvih treh sezonah ni uspelo priti do finala Lige NBA, potem pa je poleti 1999 prišel trener Phil Jackson. V finalu Zahodne konference je proti Portlandu odločala sedma tekma, v velikem finalu pa je Indiana padla s 4:2 v zmagah in La Lakersi so slavili prvi naslov po 12 letih. Tudi naslednji sezoni sta bili v znamenju Jezernikov. V vseh treh velikih finalih je bil najkoristnejši igralec (MVP) O'Neal. Julija 2004 je O'Neal odšel v Miami in z njim v sezoni 2005/06 osvojil še en prstan. Sredi sezone 2007/2008 je prestopil v Phoenix, nato pa je zaigral še za Cleveland in Boston. Bogato kariero je končal po poleti 2011, v zadnjem obdobju je v vlogi analitika na televizijski postaji TNT.

1985
Ameriški boksar Mike Tyson je v svojem prvem profesionalnem dvoboju nokavtiral Hectorja Mercedesa v 1. rundi.

1994
Britanski atlet Colin Jackson je na dvoranskem atletskem mitingu v Sindelfingnu v Nemčiji z izidom 7,30 sekunde postavil nov svetovni rekord v teku na 60 metrov z ovirami.

1994
V finalu košarkarske srednjeevropske superlige (SBA) je Smelt Olimpija s 85:70 (53:44) premagala ZTE Goldensun Zalagerszeg. Olimpija je tako že drugič zapored osvojila naslov prvaka lige SBA, kjer Ljubljančani nato niso več nastopali, saj so imeli prenatrpan program. Dušan Hauptman je dosegel 27 točk, Roman Horvat pa jih je dodal 21.

1996
V Kviftjelu je ženski smuk za svetovni pokal dobila Švicarka Heidi Zurbriggen. To je bila njena prva zmaga v karieri. Samo stotinko sekunde je zaostala Italijanka Isolde Kostner, tretja pa je bila Nemka Katja Seizinger, ki si je zagotovila skupno zmago v svetovnem pokalu.

1997
V četrti finalni tekmi končnice državnega hokejskega prvenstva je Olimpija Hertz v gosteh premagala Acroni Jesenice s 5:1 (3:0, 1:0, 1:1) in skupnim izidom 4:0 v tekmah še tretjič zapored postala slovenski prvak. Posebno so bili razpoloženi severnoameriški hokejisti v zeleno-belem dresu, ki so bili za železarje nerešljiva uganka. Dvakrat sta zadela Haas in Hachborn, enkrat pa Issel. Častni gol za Jeseničane pred 3.500 gledalci je zabil Mahkovec.

2002
Klemen Bergant je postal direktor slovenskih alpskih disciplin smučarskih reprezentanc. Na tem mestu je zamenjal dolgoletnega direktorja Toneta Vogrinca, ki je prevzel vodenje slovenskega smučarskega sklada.

2003
Union Olimpija je s sijajno igro predvsem v drugi četrtini v 2. krogu drugega dela Evrolige z 72:69 presenetljivo premagala Barcelono. Katalonci so po prvih 10 minutah vodili z 18:17, potem pa sta Jasmin Hukić in Roberts Štelmahers z zaporednimi trojkami poskrbela za visoko vodstvo zeleno-belih. Že ob polčasu (45:29) je bilo 4.500 gledalcev v Tivoliju na nogah ...