Cafu je igral kar na treh finalnih tekmah svetovnih prvenstev. Foto: EPA
Cafu je igral kar na treh finalnih tekmah svetovnih prvenstev. Foto: EPA
Tara Lipinski je v Naganu postala najmlajša olimpijska zmagovalka.
Tara Lipinski je v Naganu postala najmlajša olimpijska zmagovalka. Foto: EPA
Ivan Lendl
Ivan Lendl je osvojil osem turnirjev za grand slam, le z wimbledonsko travo ni bil prijatelj. Foto: EPA
Lothar Matthäus
Lothar Matthäus je blestel na tekmi proti Jugoslaviji. Foto: EPA

Brazilci so imeli na Stade de Franceu z borbenimi Škoti kar precej težav. Že v 4. minuti je po kotu Bebeta najvišje skočil Cesar Sampaio. Isti igralec je v 38. minuti naredil prekršek v kazenskem prostoru in Collins je izenačil. V drugem polčasu so Škoti z obrambno igro poskušali obdržati ugoden izid. Zdržali so vse do 73. minute, ko je strel Cafuja zadel Boyda v roko, žoga pa se je odbila v gol.

1934
V finalu 2. svetovnega nogometnega prvenstva je Italija v Rimu ugnala Češkoslovaško z 2:1 po podaljšku. Antonin Puc je četrt ure pred koncem z glavo poskrbel za hladen tuš, a je Raimondo Orsi v 81. minuti azzurre popeljal v podaljšek. Odločilni gol za varovance selektorja Vittoria Pozza je po podaji najboljšega igralca SP-ja Giuseppeja Meazze dosegel Angelo Schiavio v 95. minuti.

1975
Rodil se je finski smučarski skakalec Risto Jussilainen. Na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 je na moštveni tekmi skupaj z Mattijem Hautamäkijem, Velijem Mattijem Lindströmom in Jannejem Ahonenom osvojil srebro. Finci so zaostali za desetinko točke za Nemci, tretji so bili Slovenci.

1982
Rodila se je ameriška umetnostna drsalka Tara Lipinski. Že pri 13 letih se je uvrstila v ameriško reprezentanco za svetovno prvenstvo. Leta 1997 je v Lozani postala najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, leto kasneje pa se je v Naganu s 15 leti in 255 dnevi vpisala v zgodovino kot najmlajša olimpijska prvakinja. Po kratkem programu je zaostajala za rojakinjo Michelle Kwan, v prostem programu pa ji je kar šest od devetih sodnikov prisodilo najboljšo oceno, kar je zadostovalo za zlato medaljo. Le dve meseca po koncu iger je najavila konec tekmovalnega drsanja.

1984
V dramatičnem finalu Roland Garrosa je Ivan Lendl s 3:6, 2:6, 6:4, 7:5 in 7:5 premagal Johna McEnroeja. To je bila prva od osmih zmag Čehoslovaka (od leta 1992 ima ameriško državljanstvo) na turnirjih za grand slam. McEnroe je vodil že z 2:0 v nizih in s 4:2 v tretjem, potem pa je Lendl, ki je predtem že izgubil štiri finalne obračune na grand slamih, preobrnil potek igre in izkoristil utrujenost Američana.

1989
V finalu Odprtega prvenstva Francije v tenisu je bila Arantxa Sanchez s 7:6, 3:6 in 7:5 boljša od Steffi Graf. To je bila prva španska zmaga v ženski konkurenci na Roland Garrosu. 10. junija 1995 se je Grafova oddolžila za poraz. Nemka je slavila s 7:5, 4:6 in 6:0.

1990
Reprezentanca Zvezne republike Nemčije je na svetovnem nogometnem prvenstvu v skupini D ugnala Jugoslavijo s 4:1. Junak tekme pred 74.700 gledalci na San Siru je bil Lothar Matthäus, ki je dosegel dva gola. Najprej je bil natančen v 28. minuti, drugi gol za elf je prispeval Jürgen Klinsmann. Ko je Davor Jozić v 55. minuti znižal, so Jugoslovani dobili novo upanje, a je sijajni Matthäus po samostojni akciji pretekel polovico igrišča in z diagonalnim strelom s 25 metrov razparal mrežo nemočnega vratarja Tomislava Ivkovića. Piko na i je postavil Rudi Völler v 71. minuti. Varovanci selektorja Franza Beckenbauerja so že na prvi tekmi pokazali svojo moč, mesec dni kasneje pa so postali svetovni prvaki.

2006
Primož Kozmus je na atletskem mitingu v Bydgoszczu zmagal v metu kladiva z najboljšim izidom sezone na svetu in državnim rekordom 82,30 metra.