Ameriški hokejisti so leta 1980 osvojili drugi in zaenkrat zadnji olimpijski naslov. Foto:
Ameriški hokejisti so leta 1980 osvojili drugi in zaenkrat zadnji olimpijski naslov. Foto:
Björn Dählie
Sloviti Björn Dählie kljub noremu navijanju ni mogel ugnati Silvia Faunerja in štafetno zlato je šlo v Italijo. Foto: EPA
Sani Bečirovič
Sani Bečirovič je bil prvi strelec razburljive tekme v Bologni, vendar je bilo to premalo za zmago. Foto: RTV SLO

Ameriški amaterji so nato premagali še Finsko in potrdili zlato medaljo. Odločilen gol za senzacionalno zmago proti Sovjetom, ki so pred tem dobili štiri olimpijske turnirje, je dosegel Mike Eruzione. Sovjetska zveza se je morala zadovoljiti s srebrom, bron pa so osvojili Švedi.

1950
Rodil se je ameriški košarkar Julius Erving, eden najboljših igralcev v zgodovini Lige NBA. "Dr J" je v karieri dosegel 30.026 točk, kar ga uvršča na peto mesto večne lestvice. Njegovo majico so upokojili tako pri New Jerseyju (številka 32) kot pri Philadelphiji (6). V izjemni karieri je osvojil tri šampionske prstane in bil štirikrat najkoristnejši igralec (MVP) sezone. Nepozabna so bila tudi njegova zabijanja. Bržkone je prvi, ki je uspel zabiti s črte prostih metov!

1963
Rodil se je Vijay Singh, golfist s Fidžija, ki je za nekaj časa na vrhu lestvice PGA zamenjal slovitega Tigerja Woodsa.

1994
Italijanski tekači so poskrbeli za enega vrhuncev olimpijskih iger v Lillehammerju. V štafetnem teku na 4 x 10 kilometrov so presenetljivo premagali favorizirane gostitelje iger Norvežane. Odločil je razburljiv finiš, v katerem je Silvio Fauner za 0,4 sekunde premagal slovitega Björna Dählieja. Isti dan je bila tudi ekipna tekma v smučarskih skokih. Zmagali so Nemci pred Japonci in Avstrijci. Slovenija je osvojila 9. mesto.

1996
Italijanka Deborah Compagnoni je v Sierri Nevadi postala svetovna prvakinja v veleslalomu. Druga je bila Švicarka Karin Roten, tretja pa Nemka Martina Ertl. Švicarka Sonja Nef, ki je prepričljivo vodila po prvi vožnji, je odstopila. Najboljša slovenska smučarka je bila Urška Hrovat na 11. mestu

2001
Košarkarji Uniona Olimpije so v prvi tekmi četrtfinala Evrolige v gosteh izgubili s Kinderjem iz Bologne. Po podaljšku je bilo 80:79. Najboljši strelec pri Italijanih je bil v polni dvorani Pala Malagutti Marko Jarić s 23 točkami. Emanuel Ginobili jih je dodal 16. Sani Bečirovič 26 za Olimpijo.

2005
Po dolgotrajni bolezni je v 86. letu starosti v Zagrebu umrl legendarni hrvaški televizijski športni komentator Mladen Delić.

2007
Smučarska tekačica Petra Majdič je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Saporu po infarktnem finišu osvojila srebro v klasičnem šprintu, kar je bila prva medalja za Slovenijo na največjih tekmovanjih v smučarskih tekih. Zmagala je Norvežanka Astrid Jacobsen, tretja pa je bila prva favoritinja, Finka Virpi Kuitunen.