Ivo Daneu je pred 42 leti z Jugoslavijo postal svetovni prvak. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Daneu je pred 42 leti z Jugoslavijo postal svetovni prvak. Foto: MMC RTV SLO
Slavje Bayerna
Nogometaši Bayerna so leta 2001 zmagali v Ligi prvakov, potem ko je Oliver Kahn naposled ubranil še enajstmetrovko Mauricia Pellegrina. Foto: EPA
Rubens Barrcihello in Michael Schumacher.
Rubens Barrcihello (levo) je največje uspehe dosegal s Ferrarijem, čeprav je bil v senci Michaela Schumacherja. Foto: EPA
Filippo Inzaghi
Filippo Inzaghi velja za tipičnega plenilca, ki čaka na napake obrambe in odpadke vratarjev. Foto: Reuters

Bilo je 23. maja leta 1970, ko je Jugoslavija v hali Tivoli s 70:63 premagala ZDA. "Luna vaša, zlata naša," je pisalo na transparentih. Leto prej je namreč Armstrong kot prvi človek stopil na luno. Zmaga proti Američanom je že pomenila prvo zlato medaljo za Jugoslavijo na svetovnih prvenstvih, saj tekma proti Sovjetski zvezi (poraz z 72:87) ni odločala o ničemer.

Ivo Daneu, najboljši slovenski košarkar vseh časov, je tako na najlepši način sklenil dolgoletno reprezentančno kariero. Proti ZDA sicer ni blestel, je pa v zaključku tekme prispeval pomembna koša. Zlato medaljo je dobil še en Slovenec, Aljoša Žorga. V reprezentanci so bili še Ćosić, Čermak, Jelovac, Kapičić, Plećaš, Rajković, Simonović, Skansi, Šolman in Tvrdić.

1943
Rodil se je avstralski teniški igralec John Newcombe. Konec 60-ih in na začetku 70-ih let je prevladoval v svetovnem tenisu in v tem obdobju sedemkrat zmagal na turnirjih za grand slam, po trikrat v Wimbledonu in v Flushing Meadowsu, dvakrat pa na Odprtem prvenstvu Avstralije. Le pariški pesek je bil zanj zaklet.

1951
Rodil se je ruski šahist Anatolij Karpov. Med letoma 1975 in 1984 je bil praktično nepremagljiv, njegovo vladavino pa je prekinil rojak Gari Kasparov.

1972
Rodil se je dirkač formule ena Rubens Barrichello. Brazilci so upali, da bo naslednik Ayrtona Senne, kar pa se ni povsem uresničilo. Barrichello je doslej na dirkah za svetovno prvenstvo zmagal devetkrat, privozil pa si je 13 najboljših štartnih položajev.

1977
Mima Jaušovec je dosegla največji uspeh v zgodovini slovenskega tenisa. V finalu turnirja za grand slam v Roland Garrosu je s 6:2, 6:7 in 6:1 ugnala Romunko Florento Mihai.

1997
38-letni slovenski alpinist Pavle Kozjek je postal prvi Slovenec, ki je brez kisika osvojil najvišji vrh sveta Mount Everest. Kozjek se je leta 2008 smrtno ponesrečil med vzponom na goro Muztagh Tower.

1999
Nogometaši Milana so šestnajstič postali italijanski prvaki. V zadnjem krogu so z 2:1 v gosteh premagali Perugio. Lazio (Parmo je doma ugnal z 2:1) je upal na spodrsljaj Milana, vendar je razlika ostala točka.

2001
Bayern je po enajstmetrovkah dobil finale nogometne Lige prvakov proti Valencii. V rednem delu in po podaljšku je bilo 1:1. Junak loterije z bele točke je bil nemški vratar Oliver Kahn, ki je med drugim ubranil tudi strel Zlatka Zahoviča. Zahovič je v svojem edinem finalu elitnega evropskega tekmovanja igral slabih 30 minut v rednem delu in v podaljšku in že takrat zgrešil nekaj priložnosti za Valencio. Oba zadetka v rednem delu sta padla po enajstmetrovkah. V tretji minuti je bil za Špance uspešen Gaizka Mendieta, izenačil pa je v 50. minuti Stefan Effenberg.

2002
Kapetan irske nogometne reprezentance in igralec Manchester Uniteda Roy Keane je po sporu s selektorjem Mickom McCarthyjem zapustil irski reprezentančni tabor v Saipanu in odpotoval v domovino. Keane tako ni igral na svetovnem prvenstvu, zgodba pa je bila precej podobna slovenskemu sporu Zahovič-Katanec.

2007
Filippo Inzaghi je Milanu prinesel sedmi naslov evropskih prvakov. Pri zmagi proti Liverpoolu z 2:1 je v Atenah dosegel oba zadetka. Ponovitev finala iz leta 2005 se je bolje končala za rdeče-črne, ki so tokrat znali zadržati vodstvo. Pippo je zadel najprej ob koncu prvega dela, nato pa še 82. minuti po podaji Kakaja v prazen prostor. Poraz Angležev je v predzadnji minuti omilil Dirk Kuyt.