Jorge Burruchaga je odločil finale leta 1986. Foto: EPA
Jorge Burruchaga je odločil finale leta 1986. Foto: EPA
Peter Vilfan
Peter Vilfan velja za enega najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov. Foto: RTV SLO
Rosa Mota
Rosa Mota je bila najboljša maratonka sveta v osemdesetih letih.
Tomaž Cerkovnik
Tomaž Cerkovnik je bil dober smučar in še boljši komentator s tekem smučarskega svetovnega pokala. Foto: RTV SLO
Sayed Owairan
Sayed Owairan (levo) je dosegel enega najlepših golov v zgodovini SP-jev. Foto: EPA
Francesco Toldo
Francesco Toldo je najprej obranil strel Franka de Boerja z 11 metrov v 37. minuti, potem pa dobro branil še pri izvajanju enajstmetrovk. Foto: EPA
Slavje Italijanov
Azzurri so se veselili po dramatični zmagi nad domačini evropskega prvenstva. Foto: EPA
Kaka
Kaka je takole ustrelil za 2:0 proti Argentini. Foto: EPA

V finalu je Jose Brown v 23. minuti z glavo načel nemško mrežo, Jorge Valdano pa je po prodoru po levi strani povišal na 2:0 v 55. minuti. Nemci so se v svojem značilnem slogu izvlekli z goloma Karl-Heinza Rummenigeja v 74. in Rudija Völlerja v 80. minuti. Sedem minut pred koncem je najboljši igralec SP-ja Diego Armando Maradona lepo podal do Jorgeja Burruchage, ki je z natančnim strelom z desne strani ukanil vratarja Haralda Schumacherja in Argentini zagotovil drugi naslov svetovnega prvaka.

1957
V Mariboru se je rodil eden najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov Peter Vilfan. Športno pot je začel v dresu Železničarja. Izkazal se je na položaju branilca, bil pa je odličen tud na mestu številka 2 (branilec-strelec). Izjemne igre je prikazal pri splitski Jugoplastiki, Partizanu iz Beograda in Olimpiji, zaigral pa je tudi za Postojno. Največji pečat je pustil prav v Tivoliju, kjer se je leta 1993 tudi poslovil.

Blestel je tudi v jugoslovanski reprezentanci. Leta 1978 je v Manili igral pomembno vlogo, ko so 'plavi' postali svetovni prvaki. Bil je tudi prvi kapetan slovenske reprezentance, za katero je zbral 11 nastopov. Slovel je kot zelo svojeglav in trmast. Velikokrat je razpravljal s sodniki in tekmeci. Nepozabna je bila tudi njegova izmenjava žog z Bobanom Petrovićem sredi tekme, ko sta bila v nasprotnih ekipah. Oba sta dobila tehnični napaki, Vilfan pa je sodniku pokazal zadnjico. Po koncu kariere je bil Vilfan pomočnik Janeza Drvariča v slovenski reprezentanci, zelo kratek čas pa je vodil tudi Olimpijo. Precej bolje se je znašel v novinarskem delu.

Na Televiziji Slovenija je tako komentiral košarkarske tekme, kjer je prišlo do izraza njegovo izjemno poznavanje igre. Napisal je tudi knjigo, v kateri brez dlake na jeziku opisuje svojo športno pot.

1958
V finalu 6. svetovnega nogometnega prvenstva je Brazilija v Stockolmu s 5:2 ugnala Švedsko in prvič osvojila naslov. Pred 49.737 gledalci na stadionu Rasunda je Nils Liedholm že v 4. minuti poskrbel za navdušenje, ki pa ni trajalo dolgo, saj je Vava do odmora zadel dvakrat. V nadaljevanju je po sijajnih preigravanjih Garrinche piko na i postavil Pele.

1958
Rodila se je portugalska atletinja Rosa Mota. Leta 1982 je na evropskem prvenstvu v Atenah prvič nastopila na maratonu in senzacionalno gladko ugnala prvo favoritinjo Ingrid Kristiansen. Na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 je bila bronasta, potem pa je postala svetovna prvakinja leta 1987 v Rimu in olimpijska zmagovalka leta 1988 v Seulu. Evropska naslova si je pritekla tudi leta 1986 v Stuttgarto in štiri leta pozneje v Splitu. Trikrat je zmagala na maratonu v Bostonu (1987, 1988 in 1990), dvakrat v Chicagu (1983 in 1984) in enkrat v Londonu (1991). Med letoma 1982 in 1992 je dobila kar 14 od 21 maratonov.

1960
Rodil se je alpski smučar Tomaž Cerkovnik. V svetovnem pokalu je nastopal skupaj z Bojanom Križajem, Rokom Petrovičem, Juretom Frankom, Boris Strelom in drugimi. Najboljši je bil predvsem v slalomu in tudi v kombinaciji. Na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Schladmingu je v kombinaciji zasedel 12. mesto, v slalomu pa je bil 14. Na olimpijskih igrah v Sarajevu je v slalmu končal na 11. mestu. Po koncu kariere v svetovnem pokalu se je preselil v ZDA, kjer je 7 sezon nastopal v seriji poklicnih smučarjev.

V sezonah 1992/93 in 1993/94 je vodil slovensko moško reprezentanco, takrat je bil v izjemni formi predvsem Jure Košir. Zelo se je izkazal tudi kot televizijski komentator. Z Igorjem E. Bergantom sta na Televiziji Slovenija šest let skrbela za nepozabne prenose tekem svetovnega pokala. 26. julija 2004 je umrl za posledicami kapi med dopustom na Hvaru.

1994
V zadnjem krogu skupine F na svetovnem prvenstvu v nogometu je Savdska Arabija z izjemnim golom Sayeda Owairana v Washingtonu presenetljivo premagala Belgijo z 1:0. V slogu Diega Maradone s SP-ja leta 1986 je Owairan še na svoji polovici spretno odvzel žogo belgijskemu zveznemu igralcu Dirku Medvedu in nato nanizal celotno obrambo Belgijcev. Na koncu je z natančnim strelom ukanil še vratarja Michela Preud'homma. Savdijci so presenetljivo osvojili prvo mesto v skupini, a so v osmini finala izpadli proti Švedski z 1:3.

2000
V polfinalu evropskega nogometnega prvenstva je Italija v Amsterdamu po streljanju enajstmetrovk premagala Nizozemsko s 3:1. V rednem delu se je tekma končala brez zadetkov. Tekma se je začela prav pričakovano, Nizozemci so napadali, Italijani pa so trdoživo branili. V 15. minuti je Denis Bergkamp zadel vratnico. Italijani so igrali grobo in že v 34. minuti je Gianluca Zambrotta dobil drugi rumeni karton. Tri minute pozneje je Patrick Kluivert padel v kazenskem prostoru, strel Franka de Boerja pa je izjemni vratar Francesco Toldo obranil.

Tudi v drugem delu so bili gostitelji gospodarji na igrišču. Vseh 45 minut so pletli obroč okoli italijanske obrambe. V 62. minuti je Mark Iuliano v kazenskem prostoru zrušil Edgarja Davidsa, tako da je bil sodnik Markus Merk še drugič dosodil najstrožjo kazen. Toda tudi Kluivertu Tolda ni uspelo premagati, saj je zadel le desno vratnico. Azzurri so zdržali vseh 120 minut in finalista so tako odločili streli z bele točke.

Toldo je obranil strela Franka De Boerja in Bosvelta, Stam pa je ustrelil prek vrat. Pri Italijanih je zgrešil le Paolo Maldini. Natančni so bili Luigi di Biagio, Gianluca Pessotto in Francesco Totti. Selektor Nizozemcev Frank Rijkaard je po tekmi tako odstopil.

2005
Nogometaši Brazilije so v velikem slogu osvojili Pokal konfederacij, potem ko so v Frankfurtu s 4:1 povozili večne tekmece Argentince. Gavči so 'hladen tuš' doživeli že v 11. minuti, ko je Adriano prodrl do kazenskega prostora, nato pa sprožil neubranljiv strel. Malo pozneje je bilo že 2:0, Germana Luxa pa je mojstrsko premagal Kaka, ki je snel pajčevino iz levega kota argentinskih vrat. Šov Brazilcev je v 47. minuti nadaljeval Ronaldinho, piko na i pa je z glavo postavil Adriano. Že dolgo ne tako nemočni Argentinci so zmogli le častni gol (Pablo Aimar), samo vratarju Luxu pa se lahko zahvalijo, da ni bil poraz še višji.

2008
Po 44 letih je španska reprezentanca spet prišla do naslova evropskih prvakov. V finalu Eura 2008 v Švici in Avstriji je na Dunaju v 33. minuti edini zadetek dosegel Fernando Torres v 33. minuti in "Furia roja" je prišla do zmage z 1:0 nad Nemci. Španci so v polfinalu ugnali Ruse, v četrtfinalu po enajstmetrovkah Italijo, v skupinskem delu pa Ruse, Grke in Švede.