Borut Petrič je 10. septembra 1981 v Splitu poskrbel za veliko navdušenje. Foto: EPA
Borut Petrič je 10. septembra 1981 v Splitu poskrbel za veliko navdušenje. Foto: EPA
Patrick Rafter
Patrick Rafter v svoji bogati karieri ni nikoli zmagal na OP Avstraliji in v Wimbledonu. Foto: EPA
Ylwa Nowen
Ylwa Nowen je bila nepremagljiva v Lienzu. Foto: EPA

V pokritem bazenu splitskega Poljuda je ob nepozabnem TV-komentarju Mladena Delića premagal velikega Vladimira Saljnikova. Pri zadnjem obratu je Rus, svetovni in olimpijski prvak, vodil za manj kot pol telesa, Petrič pa ga je v izjemnem boju prehitel in postavil državni rekord 3:51,63.

1971
Rodil se je najboljši italijanski smučarski skakalec vseh časov Roberto Cecon. V svetovnem pokalu je dobil šest tekem, v skupnem seštevku sezone 1994/95 pa je zasedel 2. mesto. Na svetovnih prvenstvih v poletih je bil dvakrat bronast (leta 1992 v Harrachovu in dve leti kasneje v Planici). Športno pot je zaključil marca 2003 v Planici.

1972
Rodil se je avstralski teniški igralec Patrick Rafter. Profesionalec je postal leta 1991, svoj prvi turnir pa je dobil leta 1994 v Manchestru. Septembra 1997 je v finalu OP ZDA v New Yorku v štirih nizih ugnal Britanca Grega Rusedskega in se veselil prve zmage na turnirjih za grand slam. Naslednje leto je ubranil naslov, potem ko je v finalu s 3:1 v nizih premagal rojaka Marka Philippoussisa. Julija 1999 je postal igralec številka 1 na svetu, vendar je bil na 1. mestu le teden dni, kar je najmanj od vseh igralcev v zgodovini ATP-ja.

Rafter je bil eden izmed zadnjih igralcev klasičnih servisov-volejev. S svojo napadalno igro si je pridobil številne navijače. Nikoli pa mu ni uspelo zmagati v Wimbledonu. Leta 2000 je klonil proti Petu Samprasu, 9. julija 2001 pa ga je v legendarnem ponedeljkovem finalu s 6:3, 3:6, 6:3, 2:6 in 9:7 ugnal Hrvat Goran Ivanišević. V karieri je dobil Rafter dobil 11 turnirjev med posamezniki in 10 med dvojicami.

1994
Trener slovenskih košarkarskih državnih prvakov Smelta Olimpije Zmago Sagadin je odstopil. Na novinarski konferenci po srečanju s Kovinotehno Savinjsko Polzelo (106:78) je za glavni vzrok navedel hud pritisk javnosti na njegovo delo.

1997
Švedinja Ylwa Nowen je še tretjič zapored zmagala v slalomu za svetovni pokal. Po zmagah v Val d'Iseru in prvemu slalomu v Lienzu je bila najhitrejša tudi v drugem slalomu v tem avstrijskem zimskošportnem središču. Drugo mesto je zasedla Američanka Kristina Koznick, tretje pa Italijanka Deborah Compagnoni. Urška Hrovat je bila z zaostankom 83 stotink sekunde četrta. Špela Pretnar je zasedla sedmo, Alenka Dovžan pa 13. mesto.

1998
Umrl je nekdanji dvakratni svetovni prvak v motociklizmu Ricardo Tormo. 46-letni Španec je umrl za posledicami levkemije v bolnišnici v domači Valencii. Tormo je naslov svetovnega prvaka osvojil leta 1978 in 1981 in v Španiji velja za naslednika legendarnega Angela Niete. Kar sedemkrat je osvojil naslov španskega prvaka, kariero pa je moral po hudi nesreči končati leta 1984.