Romario je bil junak svetovnega prvenstva v Ameriki leta 1994. Foto: EPA
Romario je bil junak svetovnega prvenstva v Ameriki leta 1994. Foto: EPA
Juan Antonio Samaranch
Juan Antonio Samaranch je bil eden najbolj karizmatičnih predsednikov MOK-a. Foto: EPA
Matti Nykänen
Matti Nykänen je opozoril nase v skakalnih arenah in še bolj zunaj njih.
Juan Manuel Fangio
Juan Manuel Fangio je bil kar petkrat svetovni prvak v formuli ena.
Lance Armstrong
Lance Armstrong je že na prvi etapi v Alpah deklasiral tekmece. Foto: EPA
Marcelo Rios
Marcelo Rios je leta 2004 sklenil kariero. Foto: EPA

To je bil četrti naslov za carioce. Na stadionu Rose Bowl se je srečanje po rednem delu in podaljških končalo brez zadetkov. Prvo priložnost je v 13. minuti zamudil Romario, na drugi strani pa ga je v 19. minuti posnemal Daniele Massaro. V 63. minuti je italijanski vratar Gianluca Pagliuca napravil veliko napako, saj mu je žoga po strelu Maura Silve ušla iz rok, a zadela le vratnico.

V podaljšku je bila brazilska premoč še izrazitejša. V 94. minuti je po levi strani lepo prodrl Cafu, žogo podal v sredino, kjer se Bebeto ni znašel. Lepe priložnosti sta zamudila tudi Zinho in Romario, Italijani pa so zapretili prek Roberta Baggia, vendar je izid tudi po podaljških ostal nespremenjen.

Azzurri so zelo slabo izvajali strele z bele točke. Franco Baresi je ustrelil čez gol, strel Massara pa je vratar Taffarel ubranil. V peti seriji je Baggio moral zadeti, a je njegov strel zletel čez prečko. Brazilci so zmago posvetili preminulemu šampionu formule ena Ayrtonu Senni.

1920
Rodil se je Španec Juan Antonio Samaranch. Med letoma 1980 in 2001 je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja. Po olimpijskih igrah leta 1980 v Los Angelesu je Samaranch na čelu MOK-a nasledil Lorda Killanina. Bil je eden najbolj karizmatičnih predsednikov, leta 1992 mu je uspelo olimpijske igre pripeljati v rodno Barcelono. Leta 2001 ga je nasledil Jacques Rogge. Umrl je 21. aprila 2010.

1963
Rodil se je finski smučarski skakalec Matti Nykänen. Po mnenju večine strokovnjakov velja za najboljšega skakalca vseh časov. Osvojil je pet zlatih olimpijskih medalj, štirikrat pa je bil svetovni prvak.

Finec je bil mladinski svetovni prvak leta 1981, pri 18 letih pa je postal svetovni prvak na veliki skakalnici v Oslu. Leta 1983 je zmagal na novoletni turneji. Istega leta je postal zmagovalec svetovnega pokala, ki ga je dobil tudi v letih 1985, 1986 in 1988. Na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu je zmagal na veliki skakalnici, na srednji pa je bil srebrn. Že sredi kariere je bil znan po številnih škandalih zunaj skakalnih aren. Rad je pregloboko pogledal v kozarec. Za dve sezoni je bil izključen iz finske ekipe. Vrnil se je v velikem slogu. Bil je veliki junak olimpijskih iger v Calgaryju, ko je osvojil dva posamična naslova, prvak pa je bil tudi s finsko ekipo.

V svetovnem pokalu je nanizal rekordnih 46 zmag, zadnjič je zmagal 1. januarja leta 1989 v Garmisch-Partenkirchnu. Kariero je končal s 50. mestom na 90-metrski skakalnici v Val di Fiemmeju leta 1991. Po koncu kariere je polnil časopisne stolpce z neuspešno pevsko kariero in popivanjem.

1976
Začele so se 21. poletne olimpijske igre v Montrealu. Odprla jih je britanska kraljica Elizabeta II. Na igrah je sodelovalo 4.824 športnikov in 1.260 športnic iz 92 držav. Na sporedu je bilo 21 športnih panog in 198 disciplin. Največja junakinja je bila 14-letna romunska telovadka Nadia Comaneci, ki je za neverjeten nastop na dvovišinski bradlji prejela najvišjo oceno 10 soglasno od vseh sodnikov, kar se je zgodilo prvič v gimnastični zgodovini. Comanecijeva je na igrah zbrala pet medalj, od tega tri zlate.

1995
V 84. letu starosti je umrl legendarni argentinski dirkač formule ena Juan Manuel Fangio. Bolan je bil na ledvicah, zato je moral večkrat tedensko opravljati dialize. Na 51 dirkah je zmagal 24-krat. V letih 1951 in 1954-57 je bil petkrat svetovni prvak. Ob svojem zadnjem naslovu leta 1957 je bil star 46 let in 41 dni, ter je tako najstarejši dirkač, ki mu je to uspelo.

2001
Lance Armstrong je na prvi alpski preizkušnji na kolesarski Dirki po Franciji prelisičil vse tekmece in z etapno zmago naredil velik korak k tretji skupni zmagi.

V 209 kilometrov dolgi etapi od Aix-les-Bainsa do L'Alpe d'Hueza je bil kolesar US Postala skoraj dve minuti hitrejši od Nemca Jana Ullricha, tretje mesto je na legendarnem vzponu pripadlo Špancu Josebi Belokiju. Armstrong je na prvih dveh vzponih deloval povsem izmučeno, ekipa Telekoma pa ga je skušala z močnim ritmom še bolj utruditi. Teksašan je odlično odigral vlogo kolesarja, ki je na koncu z močmi. Na začetku zadnjega vzpona je njegov moštveni kolega Jose Luis Rubiera močno potegnil, Armstrong je pogledal Ullricha in še močneje pritisnil na pedala. Z zvito potezo je že po prvi gorski etapi odločil Tour.

2004
Čilenec Marcelo Rios je zaradi težav s poškodbami pri 28 letih končal športno pot. Rios je bil prvi južnoameriški teniški igralec, ki se je prebil na 1. mesto svetovne lestvice. Leta 2000 je bil izbran za najboljšega športnika Čila v 20. stoletju. Osvojil je 18 ATP-turnirjev, 31-krat pa je igral v finalu. V Davisovem pokalu je nanizal 28 zmag, leta 2003 je s Čilom osvojil moštveni svetovni pokal v Düsseldorfu. Marca leta 1998 je za šest tednov postal številka ena svetovnega tenisa, potem ko je januarja istega leta edinkrat zaigral v finalu turnirja za grand slam. Na OP Avstralije v Melbournu ga je premagal Čeh Petr Korda. Enega izmed štirih največjih turnirjev na svetu ni osvojil nikoli in je edini prvi igralec sveta, ki ni nikoli zmagal v finalu turnirja za grand slam. V karieri je s turnirskimi nagradami zaslužil več kot 9,7 milijona ameriških dolarjev. Imel je dve operaciji hrbta, ki pa njegovega zdravstvenega stanja nista popravili tako, da bi bil lahko znova uspešen poklicni igralec.